kayhan.ir

کد خبر: ۱۵۹۹۲۹
تاریخ انتشار : ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۲۱:۰۵
مستخدمین‌حسینی:

تسلط نگاه اقتصاد لیبرالی وضعیت ارز را بحرانی کرد

معاون پیشین وزارت اقتصاد با بیان اینکه نگاه لیبرالیستی تیم اقتصادی دولت‌ها ضربات جبران‌ناپذیری را به اقتصاد کشور وارد کرده، گفت: تسلط همین نگاه باعث شد تا وضعیت ارز بحرانی شود.

حیدر مستخدمین‌حسینی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، درباره وضعیت کنونی اقتصاد کشور اظهار کرد: طی بیش از 10 تا 15 سال اخیر، نقدینگی رشد غیرقابل توجیهی داشته و بر همین اساس باید در عوامل داخلی اقتصاد به‌دنبال ردگیری ریشه اصلی بحران‌های اخیر بود.
وی با تأکید بر اینکه نقدینگی در 15 سال اخیر 25 برابر افزایش یافته است، گفت: متأسفانه منافع این رشد قابل توجه نقدینگی تنها در اختیار 10 درصد جامعه قرار گرفته است و سایر بخش‌ها و اقشار تنها متحمل زیان‌های افزایش نقدینگی شده‌اند.
معاون اسبق وزیر اقتصاد افزود، اگر عدالت مالیاتی برقرار بود بایستی با وجود رشد نقدینگی شرایط مردم به‌لحاظ معیشتی با وضعیت 14 تا 15 سال قبل تفاوت چشم‌گیری نمی‌کرد.
مستخدمین‌حسینی ادامه داد: سؤال اصلی که باید به آن پاسخ داد این است که؛ جایگاه حفظ ارزش پول در اقتصاد ایران کجاست؟ بانک مرکزی چه تدبیر دقیقی برای حفظ ارزش پول ملی در دستور کار قرار داده است؟وی همچنین به مسئله عدم تعادل بودجه سنواتی توجه کرد و گفت که دولت سیاست‌هایی را در لایحه بودجه قرار می‌دهد که عملاً به ارزش پول ملی لطمه وارد می‌کند.
این اقتصاددان تصریح کرد: بعضاً دیده شده که دولت قصد ندارد از مصارف خود چشم‌پوشی کند و برای همین سراغ بانک مرکزی می‌رود، بر این اساس از بانک مرکزی تنخواه دریافت می‌شود اما تکلیف (زمان و میزان) تسویه و بازپس‌دهی آن مشخص نیست.
مستخدمین‌حسینی با بیان اینکه، دولت نباید به منابع بانک مرکزی دست‌اندازی کند، افزود: حتی در چالش‌هایی مانند سیل اخیر که کشور با هزینه غیرمترقبه‌ای مواجه شده است نیز باید از منابع جایگزین استفاده کرد.
وی با ‌ابراز اینکه برای جبران خسارت‌های ناشی از سیل اخیر راهکارهای مختلفی قابل ارائه است، بیان کرد: شنیده‌ها حاکی از آن است که دولت قصد دارد برای جبران این خسارت‌ها و با توجه به همراهی فضای عمومی از منابع صندوق توسعه ملی استفاده کند.
به‌گفته این اقتصاددان، استفاده از منابع صندوق توسعه ملی برای جبران خسارت ناشی از سیل باید آخرین راهکار باشد. به‌کارگیری برخی منابع لحاظ‌شده در بودجه مانند احیای دریاچه ارومیه، مقابله با آلودگی هوا در خوزستان و تنخواه بانک مرکزی ضروری است.
مستخدمین‌حسینی با بیان اینکه «امروز در اقتصاد کشور ما بستر رقابتی وجود ندارد و بر این اساس دم‌زدن از اقتصاد آزاد بی‌معناست»، تأکید کرد: سپردن تعیین قیمت کالاهای مختلف از جمله خودرو به عرضه و تقاضا و مکانیزم بازار بی‌ربط‌ترین حرف ممکن است.
وی با تذکر اینکه، نگاه لیبرالیستی تیم اقتصادی دولت‌ها ضربات جبران‌ناپذیری را به اقتصاد کشور وارد کرده است، گفت: از یک طرف جلوی واردات گرفته شده و از طرف دیگر تولید داخل هم با محدودیت کاهش عرضه روبه‌رو شده، در این شرایط معلوم است که با افزایش قیمت مواجه می‌شویم. پس ما با اقتصاد آزاد و رقابتی مواجه نیستیم که عاقبت و سرنوشت خود را به دست مکانیزم بازار بسپاریم. تسلط همین نگاه باعث شد تا وضعیت ارز بحرانی شود. این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: وقتی 90 درصد نقدینگی در اختیار 10 درصد مردم باشد، این طیف می‌توانند به‌اختیار خود قیمت ارز، طلا، خودرو و یا هر کالای دیگر را بالا ببرند. اگر میزان دریافتی مردم به میزان افزایش نقدینگی رشد کرده بود امروز سطح معیشتی مردم تا این حد افول نمی‌کرد.