kayhan.ir

کد خبر: ۱۵۷۱۸۸
تاریخ انتشار : ۲۷ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۹:۲۰
عملکرد گروه گزارش در سال97

حفظ سنگر خدمت به مردم با قلم متعهدانه و انقلابی

گروه گزارش

در حرفه روزنامه نگاری «گزارش‌نویسی» آخر خط حرفه‌ای این رشته است و زمانی می‌توان کسی را یک روزنامه نگار حرفه‌ای به حساب آورد که بتواند یک گزارش را با رعایت عناصر گزارشی به صورت تحلیلی تحقیقی بنویسد.
در گروه «گزارش روز» روزنامه کیهان، افردای فعالند که مشخصه شماره یک آنان سختکوشی است. در این بخش که مستقیما انتقال دهنده مطالبات، خواسته‌ها و نظرات مردمی به مسئولان است، شاهد تلاش بی‌وقفه اعضا هستیم که با نکته‌سنجی سوژه‌ها را انتخاب و کار می‌کنند. رسالت خدمت‌رسانی به مردم هم ما را به شوق می‌آورد و هم به ذهنمان تلنگر می‌زند که چه وظیفه خطیری را به دوش می‌کشیم.
«گزارش روز» در حقیقت پل ارتباطی بین مردم و مسئولان واقع شده و این گونه است که نوشتن برایمان لذت‌بخش‌ترین کار دنیا محسوب می‌شود. در دنیای ارتباطات امروز، امیدبخشی به مردم برای حل مشکلاتشان با اتکا به تعهد و عزم ملی یکی از بزرگترین اهدافمان محسوب می‌شود. در این مجاهدت تعهد و تخصص دو بال ارتقای گزارش روز قرار گرفته‌اند.  باشد که ملت عزیز از این تلاشمان رضایت خاطر حاصل کرده و ما را از بزرگترین هدیه خویش که همانا دعا و رضایتمندی است، بی‌نصیب نگردانند.
22 سال خدمت متعهدانه
 در کنار مردم
«22 سال گذشت. از همان روزی که وارد کیهان شدم، با اینکه در سرویس سیاسی روزنامه مشغول به کار شدم، اما قرابت خاص با سرویس گزارش داشتم؛ دبیران سرویس گزارش که همواره با آنان همکاری داشته ام و آقای ایرج نظافتی که هم اکنون با ایشان همکاری دارم، فرصت‌های بسیار مناسبی برای تجربه کردن و نوشتن در اختیار من قرار دادند.»
فریده شریفی در آستانه روزهای بازنشستگی با ورق زدن خاطرات ذهنی‌اش برایمان می‌گوید: «از اینکه گزارش‌هایی در زمینه‌های سیاسی، بین‌المللی، اجتماعی و اقتصادی ارائه داده‌ام، بسیار خرسند هستم. روح آقای جعفرنیا مسئول آرشیو کیهان شاد، همیشه به من می‌گفتند: «خانم شریفی نیرویی برای تمام سرویس‌ها است و همیشه گزارش‌های او را در بخش‌های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی مشاهده کرده و بایگانی می‌کنیم.»
وی ادامه می‌دهد: «22 سال کار که نه، زندگی در روزنامه کیهان، یادآور خاطرات تلخ و شیرین فراوانی است، شیرینی خدمت در کنار از دست دادن همکاران عزیزی که واقعا جایشان خالی است.  گفت‌و‌گو با مردم، کارشناسان، اساتید دانشگاه، خاطرات بسیار خوب و تجربیات بهتری برای من در بر داشته است که هیچ‌گاه آنها را از یاد نخواهم برد.»
شریفی در تکمیل صحبت‌هایش می‌گوید: «وقتی یک خواننده به روزنامه زنگ می‌زند و از گزارش من تمجید می‌کند یا حتی انتقاد می‌نماید، خستگی کار از تنم بیرون می‌آید، زیرا می‌دانم که گزارش تاثیر خود را به روی مخاطبان گذاشته و به نقد و بررسی آن پرداخته‌اند. واقعا برای روزنامه‌نگاران و خبرنگاران هیچ پاداشی بالاتر از این نیست که بدانند آثار و نوشته‌هایشان در مردم تاثیر داشته و آنان را به کنکاش و بررسی و تجزیه و تحلیل وا داشته است.»
حرکت در خط انقلاب اسلامی
یکی از ویژگی‌های سرویس گزارش پویایی و تحرک در آن است.
ایرج نظافتی دبیرسرویس گزارش روزنامه کیهان به رسالت خطیر یک گزارشگر ‌اشاره می‌کند و می‌گوید: «اصولا گزارش نویسی یکی از سخت‌ترین مراحل کار خبری است و در دروس روزنامه نگاری هم شیوه‌های گزارش نویسی یکی از مراحل مهمی است که یک دانشجوی روزنامه‌نگاری باید طی کند.»
نظافتی تصریح می‌کند: «ورای این مسایل که ظاهر قضیه است و یک روزنامه نگار باید اصول گزارش را رعایت کند، اصل وجودی کار یک روزنامه نگار نگاه معنوی و انسانی و توکل و توسل درپرداختن به سوژه هاست، به قول حضرت حافظ؛ «راهرو گر صد هنر دارد توکل بایدش»، وقتی روزنامه نگار این نگاه را داشته باشد و براساس تکلیف دینی و انقلابی و در جهت اهداف بلند انقلاب اسلامی و رضای خداوند متعال قلم بزند قطعا قلمش اثرگذار و گزارشش جریان ساز خواهد بود.»
دبیر گزارش کیهان در ادامه همین بحث می‌گوید: «بنده معتقدم روزنامه نگار قبل از اینکه شروع به نوشتن گزارش یا مطلبش کند باید وضو بگیرد و خود را در محضر الهی ببیند، چرا که خداوند کریم در قرآن به قلم و هر آنچه که می‌نویسد قسم یاد کرده است - نون والقلم و ما یسطرون- بر همین اساس وقتی خبرنگار در راه قرب الهی قلم بزند بدون شک مطلبش بی‌اثر نخواهد بود و آن تاثیرگذاری لازم را در حوزه مربوطه خواهد داشت و به قول حضرت امام راحل که عالم را محضر خداوند می‌نامیدند، قطعا رسالت کار خبری و اهمیت آن هم اینجا نمود پیدا می‌کند و معنادار می‌شود و یک روزنامه‌نگار متعهد حاضر به نوشتن هر مطلبی که منافع دینی و ملی و انقلابی کشورش را زیر سؤال ببرد نخواهد شد و تفاوت یک روزنامه نگار متعهد با یک روزنامه نگاری که هنوز به اهمیت قلم پی نبرده و تعهدی به میهن اسلامی‌اش ندارد به خوبی آشکار می‌شود.»
نظافتی به گزارشگران کیهان‌ اشاره می‌کند و می‌گوید: «یکی از توفیقات بزرگ ما در مجموعه کیهان همین نگاه متعهدانه به همه مسایل است و این موضوع نشات گرفته از نگاه مقامات مافوق ما، از شخص مدیر مسئول و سردبیر محترم حاج حسین شریعتمداری تا اعضاء شورای سردبیری و دبیران سرویس است که به بدنه مجموعه سرایت می‌کند و کیهان را به رسانه‌ای وزین و متعهد به آرمان‌های انقلاب و ارزش‌های میهن اسلامی تبدیل می‌کند و به لطف الهی تا کنون توانسته‌ایم با وجود نیروهای ارزشمند در سرویس گزارش، به سوژه‌های مختلف در حوزه‌های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی بپردازیم و زبان گویای مردم در بیان مشکلاتشان و مدافع ارزش‌های شناخته شده جامعه اسلامی در قالب گزارش باشیم و اگر در این راه توفیقی هم کسب کردیم مرهون راهنمایی‌ها و دستگیری‌های مدیر مسئول محترم کیهان حاج حسین شریعتمداری به عنوان نماینده حضرت آقا و سردبیر روزنامه و اعضاء محترم شورای سردبیری کیهان است. گرچه در این راه لازم می‌دانم از زحمات برادر به راستی عزیز و گرانقدرم جناب آقای «مرتضی صفار هرندی» کمال تشکر را داشته باشم، چراکه در این راه پرفراز و نشیب در همه سوژه‌ها با صبر و حوصله یار و یاور ما بودند و همچنین برادر گرانقدر جناب آقای «محمد سعید مدنی» نیز در حوزه‌های مختلف کاری طرف مشورت ما بودند و با متانت و منش پهلوانی همیشگی‌اش با مهربانی تمام، گوش شنوای درد دل‌های ما بودند.»
نظافتی اظهار امیدواری می‌کند در سال جدید بتوانیم با توکل به خدای مهربان و توسل به معصومین علیهم‌السلام همچنان در راه خدمت به مردم و جامعه اسلامی قدم برداریم.
سنگر خدمت به مردم را حفظ کرده‌ایم
«نوشتن در بخش گزارش برون رفت از خود و پیوستن به مطالبات و خواسته‌های جمعی است. ما در این بخش پل ارتباطی بین مردم و مسئولانیم و این برایمان بزرگ‌ترین فرصت، یعنی توفیق خدمت رسانی به مردم را فراهم آورده است.»
گالیا توانگر، جانشین دبیر سرویس گزارش و از اعضای فعال گزارش روز می‌گوید: «حتی اگر خود دردی داشته ایم، سعی کرده‌ایم همچنان در سنگر خدمت به مردم حاضر و پا برجا باشیم، چون دردهای ما با رضایت مردم التیام می‌یابد. ما هم مثل هرانسان دیگری، روزهای بیماری، تلخی از دست دادن عزیزی و یا احیانا شکستی را تجربه کرده‌ایم، با این حال سعی کرده‌ایم این دردها و غم‌های شخصی، قلممان را تحت‌الشعاع قرار ندهد و همچنان سنگر خدمت به مردم را حفظ کرده‌ایم.»
وی درباره چالش‌های پیش رو به این نکته‌اشاره دارد: «یکی از مسائلی که با آن همواره روبه‌رو بوده‌ایم این است که برخی مخاطبین عزیز تصورشان این است که ما در جایگاه اصلاح همه چالش‌های موجود نشسته‌ایم، در حالی که رسالت اصلی ما خوب شنیدن و خوب انتقال دادن است. ما همه مشاغل دنیا نبوده و در جایگاه روزنامه‌نگاری تنها پلی بین مردم و مسئولان هستیم.»
توانگر درباره نکات باریک‌تر از مو گزارش‌نویسی حرفه‌ای می‌گوید: «در بخش گزارش روز بیشترین تلاش من براین بوده که به میان مردم بروم و به صورت رو در رو صحبت هایشان را شنیده و تیتر کنم. گزارش‌نویسی کتابخانه‌ای زیاد مد نظرم نبوده و گزارش‌نویسی میدانی را بهترین نوع گزارش برای انتقال مشکلات مردمی می‌دانم.
برای کسانی که علاقه‌مند به این ژانر از روزنامه نگاری هستند، توصیه‌ام این است که در گام نخست زیاد مطالعه داشته باشند و در گام دوم زیاد بنویسند. انتظار نداشته باشند الزاما هر نوشته‌ای از ایشان چاپ شود، بلکه باید صبور بوده و پله پله طی تلاش در سالیان متمادی به ارتقای اندیشه و قلم خویش مشغول باشند. یک شبه هیچ کس روزنامه‌نگار نخواهد شد. بخصوص کسانی که پیشینه داستان نویسی دارند می‌توانند در توصیف موفق‌تر بوده و گزارشگران میدانی نویس خوبی شوند.»
عدالت فرهنگی در سوژه‌ها
آرش فهیم از قلم به دستان جوانی است که سال‌هاست در سرویس‌های ادب و هنر و گزارش قلم می‌زند.
فهیم در سالی که گذشت چند اتفاق خوب را پشت سر گذاشت. خودش در این باره می‌گوید: «در کنار همه فراز و نشیب‌هایی که در سال 97 پشت سر گذاشتم، اما چند اتفاق مهم هم برای من رقم خورد. مهم‌ترین آنها قطعا اتفاق مبارک ازدواج بود، اما علاوه‌بر آن، گسترش همکاری من با صفحه گزارش روز هم برایم اهمیت خاصی دارد. وجه تمایز این صفحه با سایر بخش‌های روزنامه این است که به مثابه تریبون، واسطه بین مردم و مسئولان و دستگاه‌های مختلف است. بنده نیز سعی کردم تا حتی الامکان، منعکس‌کننده مطالبات، انتقادات و نیازهای جامعه در زمینه‌هایی چون سینما، تئاتر و تلویزیون باشم.»
فهیم می‌گوید: «اهمیت این حوزه بی‌ارتباط با سایر موضوعات نیست. مردم ما همیشه نسبت به موضوعات فرهنگی به عنوان معیشت روح، روان و فکر خود حساس بوده‌اند. ضمن اینکه هیچ کس منکر نیست که سایر عرصه‌های اجتماعی، اقتصادی و امنیتی، جدای از فرهنگ نیست. همچنان‌که یکی از محورهای اصلی کار ما در صفحه گزارش روز در سال 97 «عدالت فرهنگی» و توجه به مسائل و گرفتاری‌های مردم در محصولات فرهنگی و رسانه‌ای بود. به طور مثال، می‌توان به مجموعه گزارش ما درباره تئاتر ‌اشرافی و به ویژه حضور سرمایه‌های مشکوک در این نوع نمایش‌ها‌ اشاره کرد. سلسله گزارش مذکور با استقبال فراوانی به خصوص در میان اهالی تئاتر مواجه شد. همچنین یکی از گزارش‌های موثر در این سال، درباره فضای مغشوش و باری به هر جهت «شبکه نمایش خانگی» بود که دغدغه‌ها و نگرانی‌هایی را بین مردم به وجود آورده است. ان شاءالله همین مسیر را در سال 98 نیز ادامه خواهیم داد؛ صفحه گزارش روز کیهان، در سال آینده نیز چشم بیدار مردم در زمینه‌های گوناگون و به ویژه در فرهنگ و هنر خواهد بود و این عهد و پیمان ناگسستنی ما با خوانندگان خوب این روزنامه است. در اینجا باید از راهنمایی‌ها و همراهی مجدانه آقای ایرج نظافتی، دبیر صفحه گزارش روز تشکر ویژه کنم.»
مطالبات را به گوش مردم رساندیم
«یکی از جذابیت‌های قلم‌زدن در ‌بخش گزارش روز مردمی بودن آن است، به ویژه وقتی حین تهیه گزارش و مواجهه با مردم می‌بینیم که با چه عشق و امیدی خواستار چاپ مطلب و یا انعکاس دغدغه‌هایشان هستند، مصمم‌تر خواهیم شد تا به طور جدی‌تر در این راه قدم برداریم.»
هدیه آقا‌پور یکی دیگر از اعضای فعال در سرویس گزارش روز برایمان می‌گوید: «از مردم و برای مردم نوشتن همان اعتلای رسالت خبرنگاری و گزارش نویسی است که اتفاقا در این یک سال گذشته به خاطر وجود برخی مشکلات و دغدغه‌مند شدن مردم، صدای مردم شدن روی دوشمان سنگینی می‌کرد که به مدد حق‌تعالی توانستیم به آن فائق آییم.
به موازات چالش‌های موفقی که سال ۹۷ به همراه تیم حرفه‌ای گزارش روز کیهان تجربه کردیم،در پی ارائه و آماده کردن تحلیل و گزارش‌ها به فراخور تحولات و اتفاقات روز بودیم که اکثر موارد موثر واقع شد‌ و همین امرعزم ما را برای ادامه دادن با وجود سختی‌ها جزم می‌کرد.»
در خاتمه لازم است از دیگر عزیزان همراه سرویس گزارش تشکر کنیم از جمله آقای شیخ زاده عکاس پیشکسوت کیهان و آقایان قاپچی و بهرامی‌زاده و لطیفی در بخش فنی تحریریه .
 همچنین تشکرمی‌کنیم از برادر گرانقدر جناب آقای محمد حسن شهریاری که با زیبایی و سلیقه خاص خود صفحه گزارش را تنوعی ویژه بخشیده است، و از همه همکاران در سایر بخش های چاپ،لیتوگرافی، توزیع و ...تشکر و قدردانی داریم.