یک اقتصاددان:
اقتصاد کشور به سمتاشرافیت و طبقات پردرآمد انحراف پیدا کرده است
یک اقتصاددان معتقد است که نظام یارانهای در کنار نظام مالیاتی و نظام اقتصادی کشور در اختیار ثروتمندان قرار گرفته است.
وحید شقاقی شهری عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی تهران در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه سه نظام کلیدی اقتصاد کشور در حال حاضر به سمتاشرافیت و طبقات پردرآمد انحراف پیدا کرده است، گفت: نظام مالیاتی، نظام بانکی و نظام یارانهای سه نظام اقتصادی کشور هستند که در حال حاضر در اختیار ثروتمندان قرار دارد. دولت سالانه حدود هزار هزار میلیارد تومان یارانه پنهان میدهد.
وی ادامه داد: حدود ۴۰ درصد مردم جامعه ایران خودرو ندارند؛ بنابراین دارندگان خودروهای متعدد و تولیدکنندگان اصلیترین مصرفکنندگان انرژی در شرایط فعلی هستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی تهران با بیان اینکه در نظام مالیاتی باید مالیات تصاعدی بر مصرف طراحی شود، اظهار کرد: در چنین نظامی برای مثال میتوان مقرر کرد هر فردی تا ۱۰۰ لیتر مصرف بنزین به طور کامل معاف از مالیات، از ۱۰۰ تا ۱۵۰ لیتر ۵۰ درصد معاف و از ۱۵۰ تا ۲۰۰ هم ۲۵ درصد معاف از مالیات باشند که چنین شیوهای به عدالت نزدیکتر خواهد بود.شقاقی شهری به پرداخت ارز چهار هزار و 200 تومانی به کالاهای وارداتی اساسی هماشاره کرد و گفت که در این شیوه نیز کسانی که مصرفشان بیشتر است که عمدتاً از طبقات بالاتر هستند بیشتر از یارانههای دولت بهرهمند میشوند.
این اقتصاددان بااشاره به استفاده شرکتهای تولید خودروی داخلی مانند ایران خودرو از آب و انرژی ارزان برای تولید خودرو، اضافه کرد: برخی از تولیدکنندگان یارانههای مردم را به نام تولیدکننده میگیرند و در نهایت هنگام فروش محصولات خود آن را به صورت آزاد به فروش میرسانند. این شرایط باعث میشود تا هزار هزار میلیارد تومان نصیب گروهی از اقشار جامعه شود که اساساً هیچ کارکرد مناسبی هم برای اقتصاد ندارند.وی در ادامه به نحوه باز توزیع این یارانههای دولتی هم پرداخت و گفت: اگر بانک اطلاعاتی داشتیم بهتر میتوانستیم یارانه را توزیع کنیم و مالیات را نیز به صورت تصاعدی وضع کنیم.
شقاقی شهری ادامه داد: در دولتهای نهم و دهم یارانه را به جای تولیدکننده به صورت نقدی به مصرفکنندگان دادند. در ابتدا قرار بود آن یارانه نیز به خوشههای مختلف درآمدی تعلق بگیرد، اما از آنجا که بانک اطلاعاتی در این باره وجود نداشت، یارانه را به صورت مساوی بین مردم توزیع کردند. واقعیت این است که اگر بانک اطلاعاتی از درآمدهای مردم وجود داشت میتوانستیم یارانه بیشتری را به سمت طبقات پایینتر سوق دهیم.عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی تهران در پایان به توزیع کوپنهای غذایی به ۴۹ میلیون نفر در آمریکا به عنوان یک کشور با اقتصاد آزاداشاره کرد و آن را نتیجه شناخت نیازمندان توسط دولت آن کشور ارزیابی کرد و برای شرایط فعلی کشورمان هم پیشنهاد کرد که یارانههای پنهان به سمت حوزههای سلامت و آموزش سوق داده شود تا امکان زیست طبقات ضعیفتر فراهم شود.
بر اساس این گزارش، در راستای جهت دادن به یارانههای پنهان هفته گذشته مجلس با اختصاص ۱۴ میلیارد دلار برای تأمین کالاهای اساسی و دارویی با نرخ ارز ترجیحی موافقت کرده و مصوب کردند که دولت از کوپن الکترونیکی برای تأمین کالاهای اساسی استفاده کند. این مصوبه در صورت اجرایی شدن باعث ایجاد مدل جدیدی از توزیع یارانه در اقتصاد کشور خواهد بود که احتمالاً بیشباهت با صفهای کوپنی در دهه ۶۰ و ۷۰ نخواهد بود.