kayhan.ir

کد خبر: ۱۵۶۰۱۶
تاریخ انتشار : ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۲۱:۰۷
به دلیل بدهی 120 میلیاردی بهزیستی و مشکلات روز افزون

مراکز غیر‌دولتی نگهداری از معلولان و سالمندان در آستانه تعطیلی قرار گرفتند




 
مدیرعامل انجمن عالی مراکز غیردولتی توانبخشی معلولان کشور نسبت به تعطیلی برخی مراکز غیر‌دولتی نگهداری از معلولان و سالمندان در سال آینده هشدار داد.
به گزارش ایسنا، سعید سعدآبادی با بیان اینکه در حال حاضر ۲۳۰۰ مرکز نگهداری یا آموزش توانبخشی در کشور فعال هستند، گفت: ۲۵ هزار نفر پرسنل نیز در این مراکز در حال ارائه خدمات به معلولان و سالمندان هستند و حدود ۱۲۰ هزار نفر از معلولان، سالمندان، بیماران روانی مزمن، تحت پوشش این مراکز قرار گرفته‌اند.
سعدآبادی با اشاره به اینکه هزینه‌های مراکز توانبخشی هر ساله طبق قانون جامع حمایت از حقوق معلولان تعیین می‌شود، اظهار داشت: بر اساس قوانین و مقررات هر ساله نماینده انجمن عالی مراکز غیردولتی توانبخشی معلولان کشور، نماینده سازمان بهزیستی و نماینده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره میزان و کف یارانه مراکز توانبخشی تصمیم‌گیری می‌کنند و بر اساس آن میزان مشخص شده یارانه در بودجه سنواتی دولت پیش‌بینی می‌شود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر یارانه‌ای که به مرکز نگهداری توانبخشی معلولان و سالمندان پرداخت می‌شود همانند سال گذشته است و همین امر مشکلات عدیده‌ای را برای مراکز توانبخشی ایجاد کرده، افزود: مراکز نگهداری اعم از مراکز سالمندان و معلولان به صورت خصوصی و غیر‌دولتی اداره می‌شود و بخشی از هزینه‌های این مراکز توسط خیرین و بخشی دیگر توسط دولت تامین می‌شود.
مدیر عامل انجمن عالی مراکز غیر‌دولتی توانبخشی معلولان کشور در ارتباط با نحوه هزینه کردن مراکز توانبخشی معلولان و سالمندان گفت:‌ یارانه‌ای که در اختیار مراکز قرار می‌گیرد صرف هزینه‌های مواد غذایی، پوشاک و ... می‌شود و بر اساس گزارش‌ها و آمارهای اخذ شده نسبت هزینه‌های صورت گرفته در سال ۹۷ نسبت به ۹۶ به مراتب بالاتر است.
سعدآبادی ادامه داد: در سال ۹۶، هزینه نگهداری یک معلول و سالمند به حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان می‌رسید که این رقم در سال ۹۷ بالغ بر۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است که این امر مشکلاتی را برای مراکز ایجاد کرده است.
وی گفت: یکی دیگر از مشکلاتی که مراکز توانبخشی اعم از سالمندان و معلولان دارند این است که یارانه مراکز به موقع پرداخت نمی‌شود.
مدیر عامل انجمن عالی مراکز غیر‌دولتی توانبخشی معلولان کشور با اشاره به اینکه طبق شرایط اقتصادی باید ماهیانه ۷۷۰ هزار تومان تحت عنوان یارانه پرداخت شود، اظهارداشت: متاسفانه این رقم کاهش پیدا کرده است و بر اساس سال گذشته حدود ۶۴۰ هزار تومان ماهیانه به عنوان یارانه برای هر فرد معلول و سالمند پرداخت می‌شود.
سعدآبادی با اشاره به اینکه ۹۵۰ مرکز روزانه داریم که یارانه این مراکز ۴۳۵ هزار تومان است، گفت: در واقع یارانه مراکز شبانه روزی نیز ۸۰۰ هزار تومان است که البته این ارقام به مراکز توانبخشی پرداخت نمی‌شود، همچنین از ۱۲۰ هزار نفری که در مراکز توانبخشی نگهداری می‌شوند، ۱۵ هزار نفر مجهول‌الهویه هستند و هیچ خانواده‌ای را ندارند که باید این افراد مورد حمایت قرار بگیرند.
وی ضمن تاکید بر شرایط نامناسب مراکز توانبخشی اعم از سالمندان و معلولان به لحاظ اقتصادی ادامه داد: در صورتی که این شرایط ادامه پیدا کند قاعدتا تعداد قابل توجهی از این مراکز در سال آینده تعطیل خواهند شد به همین دلیل از ریاست سازمان برنامه و بودجه درخواست داریم تا اعتبارات سازمان بهزیستی را به صورت صددرصد پرداخت کنند تا مشکلات این مراکز نیز مرتفع شود.
بدهی 120 میلیاردی بهزیستی
همچنین به گزارش فارس، مدیرعامل انجمن مراکز توانبخشی غیردولتی معلولین کشور از بدهی 120 میلیارد تومانی بهزیستی به مراکز توانبخشی معلولان و سالمندان خبر داد و گفت: یارانه مراکز نیز به صورت ماهانه پرداخت می‌شود، آخرین پرداخت مربوط به دی ماه است و به دلیل معوقات و هزینه‌های بالای مراکز ممکن است این مراکز در سال آینده به تعطیلی کشانده شود.
سعدآبادی افزود: متأسفانه در سال 97 آنچه اتفاق افتاد مطابق مصوبه 96 است در حالی که مراکز نگهداری به صورت خصوصی اداره می‌شوند و تمام هزینه‌ها از حقوق، اجاره‌بها، تهیه مواد غذایی، دارو و پوشاک بسیار بالا است.
وی اظهارداشت: سال گذشته هزینه تأمین پوشک برای یک سالمند 150 تا 200 هزار تومان بود که امسال به 500 تا 600 هزار تومان رسیده این در حالی است که هزینه نگهداری یک معلول همانند سال 96 داده شده که 640 هزار تومان است.
مدیرعامل انجمن مراکز توانبخشی غیردولتی معلولین کشور گفت: برآورد هزینه در سال 97 برای هر نفر حدود 2 تا 2/5 میلیون تومان است در صورتی که بهزیستی برآورد کرده 1/5 تا 1/8 میلیون تومان می‌شود و این مابه‌التفاوت را مراکز ما می‌دهند.
سعدآبادی ادامه داد: شهریه‌ای که ما برای امسال دیده بوده‌ایم یک میلیون و 260 هزار تومان است و اگر با نرخ 97 که هنوز پرداخت نشده به ما پرداخت شود سهم هر مددجو 770 هزار تومان می‌شود در حالی که از ابتدای سال این مابه‌التفاوت را نداده و همان 640 هزار تومان را می‌دهند.
وی در مورد شهریه مراکز روزانه نیز گفت: در حال حاضر 435 هزار تومان بهزیستی به ما می‌دهد در حالی که برآورد هزینه ما 530 هزار تومان است، بنابراین مابه‌التفاوت را نیز باز هم خودمان می‌دهیم.
مدیرعامل انجمن مراکز توانبخشی غیردولتی معلولین کشور با اشاره به اینکه 950 مرکز روزانه و 800 مرکز شبانه‌روزی نگهداری از معلولان، سالمندان و کم‌توان ذهنی داریم، افزود: اگر چنین روالی برای سال آینده ادامه پیدا کند، ما مجبوریم که حقوق و دستمزد بیشتری به کارکنان خود بدهیم که در مجموع پرداخت هزینه‌های بالا شاید ما را به تعطیلی بکشاند.
سعدآبادی اظهارداشت: سه ماه است که می‌خواهیم با رئیس‌سازمان برنامه و بودجه جلسه بگذاریم درخواست داده‌ایم اما هماهنگ نمی‌شود. سازمان بهزیستی 83 درصد بودجه ما را برای 97 در نظر گرفته در حالی که خزانه‌داری فقط 70 درصد را پرداخت کرده است و اگر 100 درصد بودجه داده نشود پول سال 97 را هم نمی‌توانیم در بهمن و اسفند بدهیم.
وی ادامه داد: به غیر از بودجه‌ای که باید 100 درصد پرداخت شود باید از محل هدفمندی یارانه‌ها کسری اعتباری بهزیستی پرداخت شود تا بهزیستی از این محل مابه‌التفاوت مراکز نگهداری را پرداخت کند.