در جمع خبرنگاران داخلی و خارجی
رئیس جمهور:آماده کمک به عراق هستیم
رئیس جمهور در نشست خبری تاکید کرد: اگر ملت و دولت عراق کمکی از ما بخواهد، آمادگی داریم در چارچوب قوانین بینالمللی به دولت عراق کمک کنیم.
به گزارش خبرنگار کیهان، حجتالاسلام حسن روحانی رئیس جمهور در دومین نشست خبری خود با خبرنگاران داخلی و خارجی گفت: مردم در انتخابات 24 خرداد خواستند به دنیا اعلام کنند که فشار و تحریم و تهدید در مسیر اصلی مردم و آرمانهایشان تاثیر نمیگذارد.
وی در پاسخ به سوالی که برخی در داخل برای دولت حاشیه ایجاد میکنند افزود: همانطوری که دولت پیش از این نیز اعلام کرده، از نقد به خصوص نقد سازنده استقبال میکند؛ دولت میخواهد هر کس حرفی زد، با شناسنامه باشد زیرا برخی نهادها ملی هستند و نمیتوانند اقدامات حزبی انجام دهند.
روحانی دولت، قوای مجریه و مقننه، نیروهای مسلح، شهرداری، حوزههای علمیه، دانشگاهها و صداوسیما را از جمله نهادهای عمومی و ملی برشمرد و اظهار داشت: نهادهای ملی نمیتوانند اپوزیسیون دولت باشند، کار نهادهای ملی تلاش و خدمت به کل کشور و جامعه است.
وی اضافه کرد: اگر کسی منتقد دولت است، ایرادی ندارد اما اگر نقدی وجود دارد شناسنامهدار بیان شود اما استفاده از بیتالمال در مسیر دیگر خلاف است؛ من به عنوان رئیسجمهور و مسئول اجرای قانون اساسی در این یک سال چیزی نگفتم اما بعدها به خاطر وظیفهای که قانون اساسی بر دوش من گذاشته مباحثی را خواهم گفت.
روحانی با اشاره به اینکه نسبت به 4 سال اول همه دولتهای گذشته، تغییرات در دولت یازدهم از همه کمتر بوده است، گفت: مبنای ما در انتصاب استانداران، شایستهسالاری، بلد بودن کار و میانهروی است و اینکه استاندار یا فرماندار به چه جناحی منتسب است، برای ما اهمیت ندارد.
وی در ادامه در خصوص برخی اخبار مبنی بر پیامرسانی اوباما به روحانی از طریق یک کشیش، با بیان اینکه این اتفاق نیفتاده است، اظهار داشت: اگر قرار باشد بین بنده و آقای اوباما پیامی رد و بدل شود، احتیاج به این همه پیچیدگی نیست. گاهی شده که ایشان نامه داده و من جواب دادم، بنده نامه دادم، ایشان جواب داده و یا ایشان پیام داده و من جواب دادم و از طرف دیگر مسئولان وزارت خارجه ما با آمریکا در حال مذاکره هستند و اگر قرار بر رد و بدل پیام باشد، احتیاج به این کارها نیست.
رئیسجمهور در پاسخ به سوالی درباره موضع ایران در قبال حوادث عراق و همچنین اظهار نظرش مبنی بر تحمل نکردن خشونت در منطقه و برنامه احتمالی ایران برای مقابله با داعش گفت: اینکه پس از انتخابات موفق عراق عدهای بیایند شکست در انتخابات را با تروریسم جبران کنند، پذیرفتنی نیست و اگر میبینید شهر موصل سقوط میکند به معنای حرکت موفق یک گروهک تروریستی نیست و مسئله دیگری وجود دارد و هماهنگیهایی صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه ما در جمهوری اسلامی دوست و همسایه عراق هستیم و روابط خوبی با دولت و ملت عراق داریم، تاکید کرد: اگر دولت عراق کمکی از ما بخواهد ما به آن رسیدگی میکنیم و البته تا امروز درخواست کمک خاصی صورت نگرفته ولی آمادگی داریم در چارچوب قوانین بینالمللی و درخواست ملت عراق کمکها را انجام دهیم.
رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که آیا همکاری احتمالی بین ایران و آمریکا در زمینه مقابله با تروریستها در عراق صورت خواهد گرفت، گفت: ممکن است آمریکاییها بخواهند کاری انجام دهند ولی من از آن آگاه نیستم.
روحانی با اشاره به فتوای آیتالله سیستانی مبنی بر اینکه هر کس که میتواند سلاح به دست گیرد و از کشور خود دفاع کند، این فتوا را بسیار مهم خواند و تصریح کرد: در عین حال اگر ملت و دولت عراق کمکی از ما بخواهد، آمادگی داریم در چارچوب قوانین بینالمللی به دولت عراق کمک کنیم.
رئیسجمهور پیرامون احتمال ورود گروههای تروریستی به مرزهای ایران گفت: اگر یک گروه تروریستی به مرزهایمان نزدیک شود ما قطعا برخورد خواهیم کرد چرا که ما وظیفه دفاع از تمامیت ارضی و منافع ملی خودمان را داریم.
روحانی خاطرنشان کرد: البته باید بدانیم که کمک کردن یک مقوله است و ورود مقوله دیگر. حال اگر دولت عراق از ما کمک بخواهد به آنان کمک خواهیم کرد اما تا به حال بحث ورود نیروهای ایرانی مطرح نبوده است.
وی در ادامه با بیان اینکه جمهوری اسلامی به دنیا نشان داد که به دنبال مذاکره است، گفت: اگر در گذشته در این موضوع تردیدی وجود داشت که آیا جمهوری اسلامی آماده مذاکره است یا خیر و آیا در مذاکره جدی است یا خیر، در حال حاضر، این موضوع مشخص شد که جمهوری اسلامی هم اهل مذاکره است و هم در مذاکره جدی است.
روحانی در ادامه تصریح کرد: ما هنوز معتقدیم که مسئله هستهای تا تیرماه قابل حل و فصل است البته هنوز اختلافاتی وجود دارد که بعضی از آنان اساسی است اما در دو مسئله هیچ اختلاف نظری وجود ندارد.
وی افزود: بعضیها فکر میکنند که ما نشستهایم و نگاه میکنیم که موضوع هستهای به کجا میرسد اما حقیقت این است که موضوع هستهای بخش کوچکی از برنامه بزرگ دولت است البته اگر موضوع هستهای در 5 هفته دیگر حل و فصل نشود، 10 روز دیگر و یا یک ماه دیگر ادامه میدهیم و بنده اعلام میکنم اگر حسن نیت و اراده طرف مقابل وجود داشته باشد، رسیدن به توافق نهایی امکانپذیر است.
روحانی ادامه داد: نیاز آنها برای به توافق رسیدن، بیش از ما خواهد بود. ما که راه خودمان را ادامه میدهیم. ایران کشوری است که به راحتی 200 میلیارد دلار سرمایهگذاری را میتواند جذب کند. سرمایهگذاریای که برای کشورمان رونق و برای آنها سود عادلانه خواهد بود. آنها جایگاه ایران را میدانند. ما یک فرهنگ و تاریخ بزرگ و یک ملت بزرگ داریم و این قابل تغییر نیست.
وی ابراز داشت: کار بزرگی در حال انجام است. توافق نهایی با 1+5 یکی از بزرگترین توافقات تاریخ سیاسی جهان است و دشمنان جدی دارد مثل برخی از کشورهای منطقه که البته اشتباه میکنند، صهیونیستها و تندروهای آمریکا که به وضوح فریاد میزنند. توافق با 1+5 به نفع منطقه و جهان و توسعه خواهد بود.
رئیس جمهور افزود: اگر آنها مشکلی دارند و میگویند که ما باید دلمان قرص شود که شما بمب نمیسازید، ما میتوانیم مشکل آنها را حل کنیم ولی اگر قصد دیگری داشته باشند، کاری نمیتوانیم بکنیم.
در ادامه این نشست روحانی در مورد گرانیهای اخیر گفت: تورم همانند یک خودرو با سرعت بالا در حرکت بود و ما سرعت آن خودرو را کاهش دادیم، شما اگر نگاه کنید میگویید خودرو در حال حرکت است و ما نیز گفتهایم سرعت آن را متوقف کردهایم، در چنین شرایطی هر دو راست میگوییم اما این ماشین به جای آنکه 100 کیلومتر برود با 20 کیلومتر حرکت میکند.
وی با بیان اینکه نرخ تورم قابل قبول نیست و باید یک رقمی شود، گفت: در صورت یک رقمی شدن نرخ تورم، قابل قبول است یعنی نرخ تورم 7، 8 یا 9 درصد بشود؛ مشکل این است که ما همزمان میخواهیم رونق هم ایجاد کنیم؛ رونقی که تورمی نباشد. یعنی ما میخواهیم دستمان در جیب بانک مرکزی نرود. این موضوع همانی است که پیشتر در مسکن مهر انجام شد.
وی افزود: اینقدر گذشتهها را مدام به یاد نیاوریم، برخی سرشان را به پشت گرفته و راه میروند، اینگونه راه بروی به زمین خواهی خورد، به جلو و آینده بنگر، ما نیز میترسیم این افراد که همواره به پشت نگاه میکنند به زمین بخورند؛ حالا یک وقتی یک کاری صورت گرفت از آن بگذریم. هی میخواهیم مسئله را کش داده و بادش کنیم.
رئیسجمهور در همین زمینه تصریح کرد: در این کشور هر کس هر جرمی مرتکب شده، قوه قضائیه وی را دستگیر و با آن برخورد میکند و اگر نگرفت یعنی پاک است پس رها کنید، اگر کسی دستگیر نشده و در خیابان راه میرود یعنی جرمی مرتکب نشده و نباید صبح تا شب آنها و افراد دیگر را متهم کنیم.
روحانی در پاسخ به سؤالی در مورد همکاری با آمریکاییها در مبارزه با تروریسم در عراق گفت: هر وقت که آمریکاییها علیه گروههای تروریستی وارد عمل شدند و ما دیدیم آنوقت میشود در مورد آن فکر کرد اما هنوز زود است چرا که ما اثری ندیدهایم و این نکته را میخواهم تاکید کنم از آنجا که شما اسم آمریکا را بردید واقعیت این است که این گروه تروریستی از کجا آمده است؟ از سوریه آمد و وارد عراق شد. در سویه اینها از کجا آمدند؟
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر ارزیابی رئیسجمهور از بیشترین و کمترین موفقیت دولت در 5 حوزه سیاست داخلی، سیاست خارجی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی گفت: در حوزه اقتصادی و در سیاست خارجی مشکلات حاد داشتیم ابتدا در این دو زمینه سرمایهگذاری کردیم. ممکن است در این دو حوزه چند قدم جلوتر باشیم. احتمالا به این دلیل که ما در این دو بخش مشکلات بیشتری مشاهده میکردیم.
گفتنی است؛ در این نشست خبری، بسیاری از خبرنگاران موفق به طرح سوال خود از رئیس جمهور نشدند که مسئولان برنامه به آنها قول مصاحبه اختصاصی با روحانی را دادند!