46 سد کشور در وضعیت هشدار
افزایش مصرف آب با وجود درخواست برای صرفهجویی
مصرف آب با وجود درخواستهای مکرر مسئولان آبی برای صرفهجویی، افزایش یافته و این در حالی اتفاق افتاده که 46 سد کشور در شرایط هشدار قرار دارد.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران با تأکید بر لزوم مدیریت مصرف آب برای گذر از تابستان و به ویژه پاییز سال جاری بدون دغدغه گفت: مصرف آب از نیمه فروردین ماه تا آخر اردیبهشت ماه نه تنها کاهش نیافت بلکه 2/4 درصد افزایش پیدا کرده است.
محمد پرورش در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به بالا بودن سرانه آب در تهران مصرف 320 لیتر به ازای هر نفر در شبانهروز یا سرانه 240 لیتر به ازای هر نفر را منطقی ندانست و گفت: در صورتی مشکل برای تأمین آب تهران با توجه به افزایش مصرف پیش نمیآید که مردم مصرف را مدیریت کنند.
وی در ادامه با تأکید بر این که 75 میلیون متر مکعب کمبود آب برای تهران از طریق مدیریت تولید و ایجاد چاههای جدید، مدیریت شبکه و مدیریت مصرف جبران میشود، گفت: 25 میلیون متر مکعب آب از طریق مدیریت تولید و چاهها تأمین میشود؛ 20 میلیون متر مکعب آب از طریق مدیریت شبکه به دست خواهد آمد و 30 میلیون متر مکعب نیز باید مردم در بخش مصرف صرفهجویی داشته باشند.
در همین حال براساس آخرین بررسیهای صورت گرفته 37 سد از جمله شهید عباسپور، البرز، دز، پیشین، ایلام، آغچای، کوثر، بافت، کینه ورس و کارون 3 و 4 که 27 درصد از ظرفیت کل مخازن کشور را تشکیل میدهند، بین 90 تا 100 درصد حجم مخزن موجودی آب دارند.
به گزارش مهر همچنین 36 درصد از سدهای کشور کمتر از 40 درصد پرشدگی دارند. حجم آب 46 سد کشور از جمله سدهای استقلال، دوستی، لار، کرخه، پانزده خرداد و وشمگیر تا پایان هفته گذشته به کمتر از 40 درصد ظرفیت مخزن این سدها رسید.
حجم آب 24 سد از جمله سدهای سفیدرود، شهید رجایی، ارس، زیردان و کرج که 12 درصد از ظرفیت کل مخازن کشور را تشکیل میدهند، تا پایان هفته گذشته بین 70 تا 90 درصد ظرفیت مخزن این سدها رسید.
براساس اعلام شرکت مدیریت منابع آب ایران، 27 سد کشور در حال حاضر بین 50 تا 70 درصد پرشدگی دارند که از آن جمله میتوان به سدهای گاوشان، گتوند علیا، تهم، شمیل و نیان، گلستان 2، اکباتان و کمال صالح اشاره کرد که 18 درصد از ظرفیت کل مخازن کشور را تشکیل میدهند.
همچنین در پایان هفته گذشته 18 سد از جمله رئیسعلی دلواری، ماملو، ستارخان، گلستان و علویان که 7 درصد از ظرفیت مخازن کل کشور را تشکیل میدهند بین 40 تا 50 درصد حجم مخازن موجودی آب داشتند.
همچنین پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو خبر داد: حجم آب ورودی به مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری تاکنون، با پنج درصد کاهش در مقایسه با سال آبی گذشته به 27 میلیارد و 30 میلیون متر مکعب رسیده است.
این میزان در مدت مشابه سال آبی گذشته 28 میلیارد و 310 میلیون متر مکعب گزارش شده بود.
میزان حجم آب خروجی از سدهای کشور نیز از ابتدای سال آبی جاری (مهرماه 92) تاکنون، 18 میلیارد و 80 میلیون متر مکعب گزارش شده در حالی که آب خروجی از سدهای کشور در مدت مشابه سال آبی گذشته، به میزان 19 میلیارد و 130 میلیون متر مکعب بود.
براین اساس، حجم آب خروجی از سدهای کشور در مقایسه با مدت مشابه سال آبی گذشته، پنج درصد کاهش نشان میدهد.
حجم آب موجود در مخازن سدهای کشور نیز هم اکنون 27 میلیارد و 900 میلیون متر مکعب به ثبت رسیده که در مقایسه با زمان مشابه سال گذشته، معادل دو درصد افزایش نشان میدهد.
حجم آب موجود در مخازن سدهای کشور در زمان مشابه سال گذشته، حدود 27 میلیارد و 300 میلیون متر مکعب گزارش شده بود. مجموع ظرفیت مخازن سدهای کشور در زمان کنونی 47/4 میلیارد متر مکعب گزارش شده است.
میزان بارشها در کشور
این گزارش حاکی است: استان یزد با 82 میلیمتر بارش از ابتدای مهر ماه 92 تا پایان هفته گذشته، عنوان کم بارشترین استان کشور را به خود اختصاص داده است.
میزان بارش استان یزد در مقایسه با سال آبی گذشته 39 درصد کاهش و در قیاس با دوره درازمدت 42 ساله چهار درصد کاهش نشان میدهد.
از ابتدای سال آبی جاری تا پایان هفته گذشته در استان خراسان جنوبی 97 میلیمتر بارندگی صورت گرفته است که این میزان بارش در مقایسه با سال آبی گذشته 14 درصد کاهش و در قیاس با دوره دراز مدت 42 ساله 15 درصد کاهش نشان میدهد.
گزارش بارشهای کشور نشان میدهد که از ابتدای سال آبی جاری تا پایان هفته گذشته پس از یزد و خراسان جنوبی، سمنان با 99 میلیمتر بارندگی، در رتبه بعدی استانهای کمبارش کشور قرار گرفته است.
براساس این گزارش: بارش 99 میلیمتری سمنان در قیاس با سال آبی گذشته و دوره درازمدت 42 ساله به ترتیب 41 و 43 درصد کاهش نشان میدهد.
همچنین استان گیلان به عنوان پربارشترین استان کشور از ابتدای سال آبی جاری تاکنون گزارش شده است.
حجم بارشهای استان گیلان از ابتدای سال آبی جاری (مهر ماه 92) تا پایان هفته گذشته، 775 میلیمتر به ثبت رسیده است.
میزان بارش استان گیلان در مقایسه با دوره زمانی مشابه سال آبی گذشته 13 درصد و در قیاس با دوره دراز مدت 42 ساله سه درصد افزایش نشان میدهد.
پس از این استان، چهار محال و بختیاری با 576 میلیمتر و کهگیلویه و بویراحمد با 567 میلیمتر بارندگی از ابتدای مهر ماه 92 تا پایان هفته گذشته، دیگر استانهای پربارش کشور گزارش شدهاند.
میزان بارش استان چهار محال و بختیاری در مقایسه با دوره زمانی مشابه سال آبی گذشته 9 درصد کاهش و در قیاس با دوره دراز مدت 42 ساله 13 درصد کاهش نشان میدهد.
میزان بارش استان کهگیلویه و بویراحمد نیز در مقایسه با دوره زمانی مشابه سال آبی گذشته 12 درصد کاهش و در قیاس با دوره دراز مدت 42 ساله 19 درصد کاهش نشان میدهد.