kayhan.ir

کد خبر: ۱۴۴۰۷۵
تاریخ انتشار : ۱۶ مهر ۱۳۹۷ - ۲۱:۱۴

انتقاد سخنگوی وزارت بهداشت از استفاده افراطی سرم و ویتامین‌های تزریقی در کشور

سخنگوی وزارت بهداشت گفت: استفاده نادرست و زیاد از سرم و ویتامین‌های تزریقی، یکی از رفتارهای غلط و نامناسب در نظام درمانی است.



به گزارش پایگاه خبری وزارت بهداشت، ایرج حریرچی در نشست خبری هفتگی، اظهارداشت: متاسفانه بسیاری از مردم ما خصوصا در شهرهای کوچک و روستاها و حتی شهرهای بزرگ با احساس ضعف و بیماری جزئی به مراکز درمانی مراجعه و درخواست تزریق سرم می‌کنند و متاسفانه در بسیاری از درمانگاه‌ها با انگیزه مالی تجویز سرم انجام می‌شود، این در حالی است که تجویز سرم باید محدود به بیمارانی باشد که امکان دریافت خوراکی مایعات را نداشته و یا داروهای خاصی را باید از طریق ورید دریافت کنند.
حریرچی با بیان اینکه هر یک لیتر سرم، معادل چهار لیوان آب است، افزود: دو نوع سرم اصلی وجود دارد. سرم قندی یک لیتری که همان چهار لیوان آب به اضافه 50 گرم قند یا 10 حبه قند معمولی است و سرم نمکی که همان چهار لیوان آب به اضافه 9 گرم نمک یا یک قاشق چای خوری نمک معمولی است.
وی ادامه داد: یک اقدام‌اشتباه دیگر در این زمینه، درخواست تزریق ویتامین یا تزریق ویتامین با سرم است و متاسفانه تجویز این موارد توسط بسیاری از مراکز درمانی انجام می‌شود. سخنگوی وزارت بهداشت تاکید کرد: تزریق ویتامین «ب. کمپلکس» یا ویتامین B12 در بیش از 99 درصد موارد، غیر ضروری است و اکثر مردم حتی با داشتن تغذیه‌ای پایین‌تر از سطح متوسط، نیازی به دریافت این ویتامین‌ها و مکمل حتی به صورت خوراکی ندارند.
حریرچی به مردم توصیه کرد که به جای هزینه ۶۰ - ۵۰ هزار تومانی و حتی گاهی ۲۰۰ هزار تومانی برای دریافت چند لیوان آب و مقداری قند و نمک در قالب سرم، این مبالغ را صرف تغذیه سالم کنند.
مردان ایرانی رکورددار افزایش قد
در دنیا طی صد سال گذشته
وی با‌اشاره به اینکه از متوسط قد افراد می‌توان به عنوان شاخصی برای بررسی وضعیت تغذیه و بهداشت یک جامعه استفاده کرد، گفت: مردان ایرانی بیشترین افزایش قد در دنیا در یک صد سال گذشته را داشته‌اند، افزود: مردان ایرانی در ۱۰۰ سال گذشته به طور متوسط 16/5 سانتیمتر و زنان ایرانی 11/2 سانتیمتر افزایش طول قد داشته‌اند.
سخنگوی وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: میانگین قد افراد بالای ۳۰ سال فعلی ایرانی در هر 10 سال به طور متوسط 1/28 سانتیمتر افزایش پیدا کرده است، که این افزایش برای مردان در هر 10 سال 1/53 سانتیمتر و برای زنان ایرانی 1/17 سانتیمتر بوده است.  حریرچی با بیان اینکه افزایش طول قد به عنوان یک شاخص از شاخص‌های بهبود تغذیه و بهداشت جوامع تلقی می‌شود، افزود: افزایش طول قد افراد با افزایش طول عمر و نیز کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی نیز همراه است.
افزایش سهم دولت و بیمه‌ها در تامین کل هزینه‌های سلامت مردم ایران به بالای ۵۰ درصد
وی در بخش دیگری از سخنان خود به افزایش بی‌سابقه سهم دولت و بیمه‌ها در تامین کل هزینه‌های سلامت مردم ایران‌اشاره کرد و گفت: سهم دولت و بیمه‌ها در تامین کل هزینه‌های سلامت مردم ایران برای اولین بار در چهل سال اخیر به بالای ۵۰ درصد رسید.
سخنگوی وزارت بهداشت اظهار داشت: در 10 سال منتهی به شروع طرح تحول سلامت، مجموع دولت و بیمه‌ها به طور میانگین ۳۵ تا ۴۰ درصد از هزینه‌های سلامت مردم را تامین می‌کردند. سهم دولت و بیمه‌ها در سال ۹۱-۹۰ در تامین هزینه‌های سلامت مردم در پایین‌ترین سطوح و به ترتیب به ۳۵ درصد و 33/3 درصد رسید اما خوشبختانه در سال ۹۳ و در اولین سال اجرای طرح تحول سلامت، سهم دولت و بیمه‌ها به 49/8 درصد و در سال ۹۵-۹۴ طبق حساب‌های ملی سلامت، سهم دولت و بیمه‌های پایه در تامین کل هزینه‌های سلامت مردم ایران به ترتیب به 51/4 و 54/2 درصد افزایش یافت.
حریرچی با‌اشاره به اینکه در سال ۹۵ برای هر يك درصد افزایش سهم دولت و بیمه‌های پایه در تامین کل هزینه‌های سلامت و یا برای هر يك درصد کاهش پرداختی از جیب مردم باید ۱۱۴۶ میلیارد تومان بیشتر از طرف دولت و بیمه‌ها تامین می‌شد، ادامه داد: این مهم با همت دولت و بیمه‌ها و با حمایت مجلس شورای اسلامی حاصل شده است.
وی خاطرنشان کرد: برای رسیدن به سهم ۵۴ درصدی دولت و بیمه‌ها در تامین کل هزینه‌های سلامت در سال ۹۵ نسبت به سهم ۳۳ درصدی سال ۹۱، مبلغ ۲۱۷۷۴ میلیارد تومان بیشتر در حوزه سلامت هزینه شده و به همین میزان از پرداختی از جیب مردم کاسته شده است تا مردم با رفاه بيشتري در حوزه‌هاي ديگر هزينه كنند.
واکسن آنفلوآنزا به مقدار کافی در کشور وجود دارد
 سخنگوی وزارت بهداشت با‌اشاره به اینکه معمولا اواخر آبان و اوایل آذرماه در کشور شاهد شیوع آنفلوآنزا هستیم، توصیه کرد: افراد بالای ۶۵ سال، زنان باردار، بیماران مبتلا به سرطان و بیمارانی که تحت درمان تضعیف‌کننده‌های ایمنی بدن هستند و کادر بهداشتی و درمانی که در تماس با افراد سرماخورده و آنفلوآنزایی قرار دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند و باید نسبت به تزریق واکسن آنفلوآنزا اقدام کنند.
حریرچی با تاکید بر اینکه واکسن آنفلوآنزا به مقدار کافی در کشور در دسترس مردم قرار دارد، گفت: برای زائران پیاده‌روی اربعین، توصیه الزامی برای تزریق واکسن آنفلوآنزا نداریم، اما زائران پیاده‌روی اربعین که واکسن مننژیت تزریق نکرده‌اند، قبل از سفر خود، این واکسن را تزریق
کنند.
تحریم نبودن دارو و تجهیزات پزشکی دروغ است
وی با بیان اینکه مهم‌ترین مشکل ما، ارتباط مالی شرکت‌های تولید‌کننده دارو، تجهیزات پزشکی و مواد اولیه با شرکت‌های ایرانی است، اظهار داشت: اینکه گفته می‌شود دارو و تجهیزات پزشکی مشمول تحریم نیست، دروغ است. وجود مشکل در ارتباط مالی با شرکت‌های تولید‌کننده دارو، تجهیزات پزشکی و مواد اولیه، روند دریافت محصولات را طولانی و هزینه‌های سربار را اضافه می‌کند.