ظریف در مصاحبه با بیبیسی:
صبرمان نسبت به ساز و کارهای اروپا بیپایان نیست
وزیر امور خارجه کشورمان درباره سازوکارهای اروپا برای برقراری مبادلات مالی با ایران، گفت: ما اندکی دیگر صبوری خواهیم کرد، این به معنای آن نیست که صبر ما هیچ وقت تمام نخواهد شد.
وزیر امور خارجه کشورمان که در نیویورک به سر میبرد، با چند شبکه خبری گفتوگو داشت. محمد جواد ظریف در واکنش به اظهارات رئیسجمهور آمریکا علیه ایران، به شبکه
سی.ان.ان گفت: سیاستهای کاخ سفید موجب انزوای آمریکا در جهان شده است. وی که در برنامه جی.پی.اس به میزبانی فرید زکریا صحبت میکرد، درباره اظهارات مقامهای آمریکایی علیه فعالیتهای منطقهای اظهار داشت: ما جزئی از این منطقه (غرب آسیا) هستیم. ما کسی نیستیم که از ۶۰۰۰ مایل آن طرفتر آمده باشد و از کسانی که در این منطقه هستند، گلایه کند.
رئیسدستگاه دیپلماسی افزود: روشن است که در این منطقه نفوذ داریم... نقش ما چه بوده؟ ما به مردم سوریه، عراق و کردستان عراق در شکست داعش کمک کردیم. حتی رئیسجمهور ترامپ در رقابتهای انتخاباتی میگفت که ایران در حال مبارزه با داعش است. ما با داعش، القاعده و صدام مبارزه کردیم. ظریف ادامه داد: اما دوستان رئیسجمهور ترامپ در منطقه سابقه حمایت از القاعده، طالبان، صدام و افراطگرایان را در کارنامه دارند و حالا هم دارند با استفاده از بمبهای آمریکایی و با حمایت ایالات متحده، غیرنظامیان را در یمن بمباران میکنند.
زکریا سپس از ظریف درباره حمله تروریستی در اهواز سؤال کرد و گفت آیا ایران معتقد است که واشنگتن یک کارزار اطلاعاتی علیه نظام ایران به راه انداخته است؟ ظریف گفت: این یک حمله تروریستی بود که شورای امنیت آن را محکوم کرد. مسئولیت این کار را کسانی بر عهده گرفتند که از پایتختهای اروپایی با تلویزیونهای تحت حمایت مالی عربستان سعودی صحبت میکردند. اینها واقعیات است.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این سؤال که ارتباط این حادثه با آمریکا چیست، با اشاره اینکه بولتون و رودی جولیانی وکیل شخصی ترامپ با گروهک تروریستی منافقین در ارتباط هستند و از این گروهک پول دریافت کردهاند، اظهار داشت: ایالات متحده با گروههایی که امنیت مردم ایران را تهدید میکنند، از جمله گروهی که با صدام در حمله به ایران همدست بودند، تعامل دارد... ایالات متحده غیرطبیعی رفتار میکند و با تروریستها صحبت میکنند. وی در ادامه با بیان اینکه عربستان سعودی گروههای تروریستی فعال در مرزهای ایران را حمایت مالی میکند، گفت: در واقع شاهد هستیم که عربستان سعودی عملا پرداخت دستمزد بیشتر به این گروهها را به انجام حمله [به ایران] مشروط کردهاند. ولیعهد عربستان سعودی یک سال و نیم پیش علنا اعلام کرد که آنها جنگ را به داخل ایران میکشانند.
زکریا از ظریف درباره اظهارات ترامپ علیه دیدار او و جانکری وزیر خارجه اسبق آمریکا سؤال کرد. ظریف با بیان اینکه دیدار با مقامهای سابق آمریکایی امری عادی است و او پیش از این با بسیاری از مقامهای سابق از جمله سیاستمداران جمهوریخواه دیدار کرده، گفت تصور نمیکرده مشکلی برای کری پیش بیاید. او درباره محتوای گفتوگوی او و کری، گفت: او تلاش کرد مرا متقاعد کند که ایران باید به برجام پایبند بماند. این ماهیت گفتوگوی ما بود و فکر میکنم او کاملا حق دارد این کار را کند.
گفتنی است، آقای ظریف چندی پیش در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سیانان و در پاسخ به این سؤال که «اگر شما احساس میکردید آمریکا به تحریمها اعتیاد دارد، چرا توافق را ادامه دادید؟»، گفته بود: «این شاید یکی از اشتباهات بوده است اما مشکل اینجا بود که احساس ما این بود ایالات متحده یاد گرفته که دستکم در مورد ایران، تحریمها علیرغم ایجاد مشقتهای اقتصادی، نتایج سیاسی مد نظر آنها را به بار نمیآورند و من فکر میکردم که آمریکاییها این درس را یاد گرفتهاند. متأسفانه، اشتباه میکردم.»
وزیر امور خارجه کشورمان که به تصور اشتباهش درباره آمریکا اذعان دارد، چه انتظاری از دیدار با کری دارد؟ وزیر خارجه سابق آمریکا در دوران اوباما جز تکرار ادعاهای بیاساس مدعیان دروغین حقوق بشر علیه ایران چه حرفی با آقای ظریف دارد؟ همین جان کری قبلا گفته بود «همزمان با مذاکرات هستهای تحریمهای ضدایرانی را افزایش میدادیم و همزمان با امضای توافق فکر خروج از آن را هم در سر داشتیم.» یعنی مشابه کار ترامپ در خروج از برجام را تیم اوباما هم در نظر داشته. ادامه مراودات آقای ظریف با این مقام سابق آمریکایی در شرایطی است که وزارت خارجه ماهها است در کشورهای مهمی مانند چین و هند که روابط راهبردی اقتصادی با ایران دارند سفیر ندارد و معاونت اقتصادی وزارت امور خارجه هم تحرک خاصی نداشته است.
در این گفتوگو همچنین از ظریف درباره ابراز علاقه ترامپ به دیدار با حسن روحانی رئیسجمهور ایران سؤال شد. ظریف در کنایهای به مذاکرات ترامپ و کره شمالی، گفت: میدانید، از نظر ما، ملاقات نباید فقط یک عکس گرفتن باشد، بلکه باید محتوا داشته باشد. یک عکس و یک توافق دو صفحهای، چیزی نیست که ما بخواهیم. وی افزود: ما یک توافق ۱۵۰ صفحهای داشتیم که ماهها درباره جزئیات آن گفتوگو شده بود و فقط هم با دولت ایالات متحده نبود، بلکه با ۶ کشور دیگر به علاوه اتحادیه اروپا بود. اگر ایالات متحده و رئیسجمهور ترامپ به همین سادگی فورا امضایی میکند و از آن خارج میشود، چرا باید وقت خود را تلف کنیم؟ چرا باید وقتمان را تلف کنیم و دوباره با او گفتوگو کنیم؟
ظریف در مصاحبه با المانیتور نیز گفت: من بر این باورم که مسیر سیاست آمریکا در کل منطقه که به شدت متمرکز بر وسواس فکری آنها روی ایران است، در لبنان نتیجه معکوس داشته، در سوریه نتیجه معکوس داشته، در عراق هم نتیجه معکوس داشته است. بر اساس این گزارش، وزیر خارجه کشورمان در مصاحبه با یک شبکه خبری چینی مستقر در آمریکا از «پکن» به عنوان شریک تجاری نخست ایران یاد کرد. ظریف در گفتوگو با خبرنگار شبکه خبری چاینا گلوبال مستقر در نیویورک گفت: چین شریک تجاری نخست ایران است. بر این باوریم که روابط ما با چین قوی است و اطمینان داریم که چین تجارت خود را با ایران ادامه خواهد داد.
ظریف همچنین در گفتوگو با بیبیسی در پاسخ به سؤالی درباره مواضع دولت انگلیس درخصوص برجام به حمایتهای ترزا می، نخستوزیر انگلیس از این توافقاشاره کرد و در ادامه گفت: اروپاییها شاید نسبت به آنچه همه از آنها انتظار داشتند، تعهدات بهتری را [برای حفظ برجام] ابراز کردند. بنابراین، اروپا باید این تعهدات سیاسی را به ساز و کار تبدیل کند.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت معتقد است که این ساز و کارها به کار گرفته خواهند شد. وی در ادامه اظهار داشت: وظیفه بعدی که مهمترین و دشوارترین آنها است، این است که ببینیم آیا این ساز و کارها کارآمد هستند یا خیر. ظریف گفت: ما اندکی دیگر صبوری خواهیم کرد. این به معنای آن نیست که صبر ما هیچ وقت تمام نخواهد شد، اما ما کمی دیگر صبر خواهیم کرد. براساس این گزارش ظریف در گفتوگو با سی.بی.اس اتهامهای نتانیاهو را بیاساس و مزخرف دانست.