kayhan.ir

کد خبر: ۱۴۱۳۵۸
تاریخ انتشار : ۱۳ شهريور ۱۳۹۷ - ۲۱:۵۲
حجت‌الاسلام ذوالنور:

«مجتمع ملی خلأ» فروردین ۹۸ در فردو افتتاح می‌شود

رئیس‌کمیته هسته‌ای مجلس از افتتاح «مجتمع ملی خلأ» در فروردین 98 در سایت هسته‌ای فردو خبرداد و گفت: کارکرد مجتمع خلأ در موضوع شتاب دهنده‌ها است و در بسیاری از موارد موثر است و برای اینکه بخواهیم یک پله بالاتر از شکاف هسته اتم و آزاد کردن انرژی آن حرکت کنیم، باید به سراغ گداخت هسته‌ای برویم و برای این منظور نیز اولین پیش نیاز آن ایجاد خلأ مصنوعی است که در این رابطه ایجاد مجتمع ملی خلأ می‌تواند این امکان را فراهم کند.
حجت‌الاسلام مجتبی ذوالنور در حاشیه جلسه علنی مجلس در جمع خبرنگاران و در پاسخ به سؤال خبرنگار مهر درخصوص بازدید روز دوشنبه اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی از تأسیسات هسته‌ای نطنز و فردو، اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب پس از نقض برجام توسط آمریکا و رفتار دوگانه اروپایی‌ها که موضع شفافی نمی‌گیرند، دستور دادند که سازمان انرژی اتمی این آمادگی را فراهم کند که اگر اروپایی‌ها همراه آمریکا شدند و منافع جمهوری اسلامی را در برجام تأمین نکردند و ما تصمیم به بازگشت به نقطه قبلی گرفتیم، این آمادگی از قبل فراهم شده باشد و در فاز اول بتوانیم ظرف دو سال به ۱۹۰ هزار سو غنی‌سازی اورانیوم دست یابیم.
وی افزود: در پی این فرمان رهبر معظم انقلاب، رئیس‌سازمان انرژی اتمی اعلام کرد که دو کارخانه و دو سالن مونتاژ ایجاد شده که بتوانیم روزانه ۶۰ سانتریفیوژ تولید کنیم تا روند بازگشت پذیری هسته‌ای تسریع یابد.
رئیس‌کمیته هسته‌ای مجلس خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه در آستانه تحویل گزارش‌های شش ماهه چهارم و پنجم اجرای برجام هستیم، تصمیم به بازدید از تصمیمات فردو و نطنز گرفتیم؛ بر این اساس روز گذشته در سایت فردو مشاهده کردیم که اقدامات خیلی خوبی در زمینه تولید ایزوتوپ‌های پایدار انجام شده تا بتوانیم در آینده نزدیک توان جداسازی ایزوتوپ‌های پایدار را داشته باشیم. حجت‌الاسلام ذوالنور گفت: در حال حاضر حدود ۱۵۰ ایزوتوپ پایدار و ۳۰ ایزوتوپ ناپایدار داریم که اینها در بسیاری از صنایع و فناوری‌های ما نقش کلیدی دارند و پایه بسیاری از پیشرفت‌ها را فراهم می‌کند؛ در گذشته این امکان را نداشته ایم اما در حال حاضر پیشرفت خوبی در این حوزه ایجاد شده و زمینه عقد قرارداد با روس‌ها فراهم شده است.
وی با بیان اینکه پایه و بنیان کار در فردو فراهم شده است، یادآور شد: مراحل آزمایشی این پروژه با همکاری روس‌ها اجرا شده و سازمان انرژی اتمی نیز زیرساخت‌هایی را ایجاد کرده است و از سوی دیگر، روز گذشته چند آزمایشگاه افتتاح شد که یکی از آنها آزمایشگاه تولید مواد بود که اگر بخواهیم سانتریفیوژ بسازیم، آلیاژها و مواد مربوطه را تولید کنیم و مواد دیگری را هم که برای صنایع کشور مهم و ضروری است، تأمین کنیم.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار داشت: روز گذشته همچنین کلنگ زنی ساختمان مجتمع ملی خلأ را در فردو داشتیم که پس از احداث در فروردین ۹۸ شاهد افتتاح این مرکز خواهیم بود؛ کارکرد مجتمع خلأ در موضوع شتاب دهنده‌ها است و در بسیاری از موارد موثر است و برای اینکه بخواهیم یک پله بالاتر از شکاف هسته اتم و آزاد کردن انرژی آن حرکت کنیم، باید به سراغ گداخت هسته‌ای برویم و برای این منظور نیز اولین پیش نیاز آن ایجاد خلأ مصنوعی است که در این رابطه ایجاد مجتمع ملی خلأ می‌تواند این امکان را فراهم کند. رئیس‌کمیته هسته‌ای مجلس ادامه داد: این همان کاری است که با عنوان پروژه ایتر در سطح دنیا انجام می‌شود و در فرانسه مستقر است و ما می‌توانیم مشابه همان را در سطح کوچک انجام دهیم و مجتمع ملی خلأ نیز در راستای همان هدف است. وی بیان داشت: دستاوردهای این فناوری در عرصه پزشکی بسیار اهمیت دارد لذا کلنگ آن روز دوشنبه در فردو به زمین زده شد و امیدواریم تا فروردین ماه این ساختمان تکمیل شده و به بهره‌برداری برسد.
حجت‌الاسلام ذوالنور خاطرنشان کرد: آقای صالحی رئیس‌سازمان انرژی اتمی اعلام کرده بود که ما قادر هستیم روزانه ۶۰ دستگاه سانتریفیوژ تولید کنیم که دیروز من خودم با حساسیت سکوی مونتاژ را شمردم و دیدم که دوبال ۳۱ تایی سانتریفیوژ وجود داشت بنابراین توان تولید ۶۲ دستگاه سانتریفیوژ در روز را داریم. رئیس‌کمیته هسته‌ای مجلس با تشکر از تلاش‌های سازمان انرژی اتمی و نسل جوان متخصصان این سازمان درباره زمان ارائه گزارش‌های چهارم و پنجم اجرای شش ماهه برجام به صحن مجلس، گفت: اگر اروپایی‌ها بخواهند به تعهداتشان عمل نکنند و برجام برای جمهوری اسلامی ناکارآمد شود، یک برگشت افتخارآمیز به فعالیت‌های هسته‌ای‌مان خواهیم داشت، لذا در گزارش‌های جدید اجرای برجام، موارد جدیدی از موفقیت‌های صنعت هسته‌ای و خبرهای خوشحال‌کننده‌ای از این حوزه ارائه خواهیم کرد.