از سوی کارشناسان
دلایل افزایش سه برابری نقدینگی در 5 سال اخیر بررسی شد
کارشناسان اقتصادی علت اصلی افزایش سه برابری نقدینگی را مداخله دولت در سازوکارهای اقتصادی دانسته و از برخورد منفعلانه سیاستگذار با موضوع نقدینگی انتقاد کردند.
افزایش نقدینگی در دولت حسن روحانی به حدی بوده که بسیاری از کارشناسان اقتصادی (حتی برخی حامیان دولت) را هم وادار به واکنش کرده است؛ چه اینکه در ابتدای دولت روحانی، نقدینگی در حدود 490 هزار میلیارد تومان بود اما تا پایان سال قبل به 1650 هزار میلیارد تومان رسید. به عبارت دیگر نقدینگی در این پنج سال بیش از سه برابر شده است.
از طرفی چندی پیش وزیر صنعت هم در نشست خبری خود اعلام کرد یکی از مهمترین مشکلات بنگاهها کمبود نقدینگی است، لذا از آمارهای اعلام شده و این اظهار وزیر صنعت متوجه میشویم علاوه بر اینکه نقدینگی افزایش چشمگیری داشته، به سمت کارگاههای تولیدی نرفته و نتوانسته اثر مثبتی بر تولید بگذارد.
از همین رو بسیاری از کارشناسان نسبت به حجم بالای نقدینگی و مدیریت ضعیف دولت در این زمینه معترض بوده و در آخرین نمونه آنکه در یک برنامه تلویزیونی مطرح شد به بیان انتقادات خود پرداختند.
کامران ندری کارشناس پولی و بانکی در برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما گفت: تاکنون خلق پول در شبکه بانکی بسیار بالا بوده است.
به گفته وی، علت اصلی معضل رشد نقدینگی مداخله دولت در سازوکارهای اقتصادی است.
این کارشناس اقتصادی افزایش قیمتها و تورم را همیشگی دانست و با اشاره به افزایش بیشتر خوراکیها و مواد غذایی نسبت به سایر اقلام افزود: دخالت دولت سبب شده که عموم مردم تورم را در جامعه زیاد احساس نکنند.ندری میزان نقدینگی کشور را 1650 هزار میلیارد تومان تا قبل از سال 97 ذکر کرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، یوسف کاووسی دیگر کارشناس پولی و بانکی حاضر در برنامه نیز گفت: در شهریور سال 96 بانک مرکزی و مجموعه تیم اقتصادی درصدد پائین آوردن نرخ سود بانکی بودند و بانک مرکزی به این نتیجه رسید که بازوی تولید جامعه توانایی پرداخت سود 20 درصدی را ندارد.
وی به مطالبات معوق بانکها از تولیدکنندگاناشاره کرد و درباره تدابیر دولت برای کنترل نقدینگی افزود: آخرین تدبیری که دولت و بانک مرکزی انجام داد فروش سکه و جمعآوری نقدینگی جامعه بود.
این کارشناش مسائل پولی به طلا به عنوان ذخایر بانک مرکزی از سالهای گذشته اشاره کرد و گفت: بانک مرکزی شاید کار درستی در ارائه و فروش ذخایر طلای کشور نکرد، طلایی که در سالهای مقاومت و تحریم جمعآوری شده بود.عزیز نژاد دیگر کارشناس اقتصادی نیز در رابطه با نقدینگی گفت: با توجه به اینکه بانکها توانایی نگهداری پول در زمانی که صاحب سرمایه آن را مطالبه کند ندارند بنابراین برای انجام تعهدات خود در پرداخت سودهای گذشته مجبورند سرمایههای جدیدی را با تعهد پرداخت سود بیشتر جذب کنند.
وی تنها راه ممکن برای خروج این بنبست را خروج بانکها از بنگاهداری و اصلاح ساختار بانکی کشور و شورای پول دانست.