kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۵۱۱۱
تاریخ انتشار : ۳۰ خرداد ۱۳۹۷ - ۲۰:۵۴
یک کارشناس اقتصادی:

سیاست‌های بانک مرکزی نتوانست به نیازهای بازار پاسخ دهد

یک کارشناس اقتصادی با ‌اشاره به اینکه بهتر بود ارز تک نرخی نمی‌شد، گفت: وقتی ارز را تک نرخی اعلام می‌کنیم اما نمی‌توانیم به نیازهای بازار پاسخ دهیم، این مسئله خود باعث ایجاد تقاضای مضاعف می‌شود.

جهانبخش سنجابی شیرازی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا، اظهار کرد: ساماندهی نیازهای ارزی کشور و پاسخ به موقع به نیازهای ارزی و جلوگیری از ایجاد نیاز کاذب در کنار تبیین فضای حال و آینده و روشنگری درباره این‌که وضعیتی که داریم حتی با خروج آمریکا از برجام سخت‌تر از شرایط قبل نخواهد بود، از جمله راهکارهایی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی در ارزیابی  سیاست‌های ارزی اتخاذ شده در سال جاری، گفت: شاید یکی از تصمیماتی که بهتر بود گرفته نمی‌شد تک نرخی شدن نرخ ارز باشد. وقتی ما ارز را تک نرخی اعلام می‌کنیم اما نمی‌توانیم به نیازهای بازار پاسخ دهیم، این مسئله خود باعث ایجاد تقاضای مضاعف می‌شود به همین دلیل ما با یک بازار غیررسمی مواجه می‌شویم که اگرچه فعالیت در این بازار جرم است، اما با این وجود افراد به سمت این بازار سوق داده می‌شوند.
عضو اتاق بازرگانی افزود: باید دولت هرچه سریع‌تر نیازهای واقعی را از نیازهای غیرواقعی مشخص کرده و وابستگی‌ها را نسبت به منابع ارزی کم کند و مردم را به بازاری جدید سوق دهد که فعالیت در آن سودمندتر از پس‌انداز ارزی به شمار می‌رود.
سنجابی ادامه داد: در کنار تمام این موارد یک تلاش همگانی و رسانه‌ای نیز می‌تواند در راستای غلبه بر جنگ روانی موجود مفید واقع شود، چرا که به نظر می‌رسد حداقل ۵۰ درصد شرایط فعلی ناشی از اثرگذاری جنگ روانی دشمن باشد.
سیاست ارزی بانک مرکزی باید بازنگری شود
در همین حال، محمدرضا پورابراهیمی رئیس‌کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری سه شنبه شب شبکه دو سیما با ‌اشاره به اینکه تحریم از سال‌های قبل وجود داشته است و جدید نیست، افزود: زمانی که آمریکایی‌ها در برجام حضور داشتند، کاری در زمینه اقتصاد برای ما انجام ندادند، بنابراین خروج آنها از برجام تأثیر خاصی بر اقتصاد کشور ندارد.
وی با تاکید بر اینکه بازارهایی مانند ارز، طلا و سکه بازارهای نوسان‌گیری و کوتاه مدت است و بلندمدت نخواهد بود، اضافه کرد: مردم باید به سراغ بازدهی‌های واقعی اقتصادی از جمله بازار سرمایه بروند.
رئیس‌کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: سیاست‌های ارزی بانک مرکزی باید بازنگری شود و بهبود یابد.
به گفته پورابراهیمی، به علت نبود سیاست‌های منطبق با رویکردهای تخصصی اقتصادی، فاصله زیادی میان نرخ بازدهی دارایی‌های واقعی در اقتصاد و نرخ بازدهی دارایی مالی وجود دارد و این شکاف اثرات خود را بر حوزه ساختار نظام تأمین مالی در اقتصاد می‌گذارد.
وی ادامه داد: نرخ‌های واقعی بازدهی در اقتصاد کشورمان کمتر از نرخ بازدهی سود سپرده هاست.
رئیس‌کمیسیون اقتصادی مجلس بیان کرد: ​بر اساس گزارش‌ها، بانک‌ها سود سپرده 15 درصد را رعایت نمی‌کنند و همچنین بانک مرکزی اواخر پارسال پنج درصد سود سپرده را افزایش داد که خطای فاحش در اقتصاد کشور بود و حدود 15 هزار میلیارد تومان هزینه اضافی به نظام بانکی تحمیل کرد.
پورابراهیمی هزینه زیاد تأمین مالی را از مهم‌ترین مشکلات تولید کنندگان بیان و اضافه کرد: نرخ سود سپرده در اقتصاد باید به تدریج کاهش یابد، البته باید متناسب با تورم باشد.