kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۴۹۴۹
تاریخ انتشار : ۲۸ خرداد ۱۳۹۷ - ۲۱:۵۳
ایسنا:

قیمت‌های مسکن حباب نیست نتیجه وضعیت کنونی اقتصاد است

بر خلاف ادعای برخی مسئولان درباره حباب بودن قیمت مسکن و ریشه‌های سیاسی در بروز قیمت‌های این بازار، برخی کارشناسان معتقدند قیمت‌های فعلی حباب نیست بلکه نوعی اصلاح قیمت بر اساس وضعیت فعلی اقتصاد است.

به گزارش ایسنا، پرش یک‌باره قیمت مسکن این تصور را ایجاد کرده که قیمت‌های فعلی حباب است و در آینده تخلیه می‌شود. وزیر راه و شهرسازی این اتفاق را به شرایط سیاسی مرتبط می‌داند و می‌گوید که این اتفاق زودگذر است. آخوندی چند روز پیش در حاشیه بازدید از پروژه‌های راه‌سازی استان گلستان با اشاره به نوسانات بازار مسکن بیان کرد: این نوسانات به‌خاطر شرایط سیاسی ایجاد شده و منحصر به بازار مسکن نیز نیست، اما می‌توان گفت زودگذر است.
برخی کارشناسان حوزه مسکن از جمله مسئولان اتحادیه املاک نیز با ذهنیت ایجاد هیجان، پیش‌بینی آرامش بازار مسکن در نیمه دوم سال جاری را دارند. اما یک اقتصاددان، نظریه حباب قیمت‌ها را رد می‌کند و می‌گوید قیمت‌های فعلی مسکن، خودرو، طلا و سایر کالاها نوعی اصلاح قیمت است که بر اساس پارادایم‌های کلی و رشد نقدینگی ایجاد شده است و اثرات مخربی هم دارد که راهکار آن به اصلاحات ساختاری، ارتباطات بین‌الملل و اصلاح سیاست‌های پولی و بانکی مربوط می‌شود.بخش مسکن از انتهای سال ۱۳۹۱ به دنبال رشد یکباره قیمت وارد رکود معاملات و ثبات قیمت شد که بیش از پنج سال طول کشید. این بخش، قبل از آن نیز در سال‌های ۱۳۶۸، ۱۳۷۴، ۱۳۸۱ و ۱۳۸۶ دچار حباب قیمت شده و هر بار به رکود برخورده اما مدت زمان رکود سال ۱۳۹۱ طولانی‌تر از دوره‌های قبلی بود و حالا هم که مسکن با رشد یک‌باره قیمت مواجه شده، افزایش معاملات چندان زیاد نیست و به حدود ۱۶ درصد رشد نقطه به نقطه در اردیبهشت ماه ۱۳۹۱ رسیده است. این نمایه حاکی از آن است که نمی‌توان تحولات قیمتی اخیر را به رونق نسبت داد و از سوی دیگر بخش مسکن حداقل در کوتاه‌مدت نسبت به بازارهای رقیب از ظرفیت کمتری برای رشد برخوردار است.با این‌که نظرات مختلفی از تخمین زمان تثبیت قیمت مسکن توسط کارشناسان اعلام می‌شود، باید منتظر ماند تا اثر پارامترهای بیرونی که منجر به رشد این بخش شده از بین برود. سلمان خادم‌المله ـ کارشناس اقتصاد مسکن ـ معتقد است: هم‌اکنون کسانی که منابعی در اختیار دارند به سمت کالاهایی می‌برند که بتوانند خود را با افزایش قیمت‌ها هماهنگ کنند. در مقطعی سودهای بالای بانکی پرداخت شده که نقدینگی را به سمت خودش جذب کرده است. از نیمه‌ دوم سال گذشته با کاهش نرخ سود بانکی به ۱۵ درصد، نقدینگی به سمت آیتم‌هایی سوق پیدا کرده که ارزش پول افراد را حفظ کند. این آیتم‌ها عبارتند از طلا، خودرو، مسکن و اخیرا بورس که در دو روز گذشته رشد تاریخی داشته است.
بنابراین نمی‌توان تصویر روشنی از آینده‌ بازار مسکن ارائه داد. آن‌چه مسلم است این‌که با توجه به کاهش سهم متقاضیان واقعی و هم‌چنین اثرپذیری بازار مسکن از جهش بازارهای موازی که منتج به هماهنگی این بخش با بازارهای رقیب شده نمی‌توان دو واژه‌ «رونق» و «حباب» را به بازار فعلی مسکن نسبت داد.
فردین یزدانی، مدیر علمی طرح جامع مسکن در خصوص اینکه کارشناسان می‌گویند احتمالاً قیمت مسکن چون حباب دارد به قیمت‌های قبلی بازمی‌گردد، به فارس می‌گوید: تصور نمی‌کنم این بازگشت قیمت‌ها رخ دهد، چرا که وقتی قیمت‌ها افزایش یافت سخت است که مجدداً به قیمت‌های قبل برگردد.
بر اساس آخرین آماری که بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن در شهر تهران مربوط به اردیبهشت ماه سال جاری منتشر کرده است، متوسط قیمت هر مترمربع زیربنای واحد مسکونی به حدود پنج میلیون و ۹۸۰ هزار تومان رسیده که در مقایسه با فروردین 8/2 و نسبت به اردیبهشت ماه سال گذشته تا 34/8 درصد افزایش قیمت دارد. تعداد معاملات به حدود ۱۹ هزار و ۱۰۰ واحد رسیده که نسبت به فروردین 278/7 و در مقایسه با اردیبهشت سال گذشته 16/7 درصد افزایش یافته است.