التهاب سیاسی در عراق پس از آتشسوزی مشکوک صندوقهای رأی
آتشسوزی در بزرگترین مرکز نگهداری صندوقهای انتخابات پارلمانی اخیر عراق در آستانه بازشماری دستی آرای مردم، فضای سیاسی این کشور را ملتهب کرده است. با این حال، به نظر میرسد که این التهاب، موقتی خواهد بود چرا که بسیاری از برگههای رای سالم است.
سرویس خارجی-
همهچیز در عراق برای بازشماری دستی آرای انتخابات پارلمانی اخیر (22 اردیبهشت) آماده شده بود و حتی 10 هزار نفر برای انجام این مأموریت مشخص شده بودند که یکباره مقارن ظهر یکشنبه زبانههای آتش از بزرگترین انبارها نگهداری صندوقهای رأی در بغداد، به هوا بلند شد. وقوع این حادثه در شرایط بسیار حساس، همانطور که انتظار میرفت، به بدگمانیها دامن زد و فضای نسبتا آرام سیاسی عراق را ملتهب کرد. در ارتباط با جزئیات ماجرا گزارشات ضد و نقیضی رسیده است؛ تسنیم به نقل از یک مسئول امنیتی عراق گزارش داده، درهای بیرونی انبارها (محل نگهداری صندوقهای رأی) با خشونت باز شدهاند و آثار چکش آهنی یا نظیر آن، روی درها وجود دارد.
این مسئول امنیتی که نام وی ذکر نشده، افزوده: نگهبانان انبارهایی که صندوقهای رأیگیری در آنجا بودهاند هم ناپدید شدهاند! و جستوجو برای یافتن آنها ادامه دارد. به گفته وی تعدادی از صندوقهای رأی در آتش سوختهاند، و آرای موجود در صندوقهای نسوخته نیز به دلیل آبگرفتگی، قابل شمارش نیستند.
خبرها درباره نابودی و یا غیرخوانا بودن آرای مردم به خاطر آتشسوزی، در حالی گزارش شدهاند که وزیر کشور و برخی مقامات عراقی، نابودی آرا را اساسا تکذیب میکنند؛ به گزارش فارس، «قاسم الاعرجی» وزیر کشور عراق گفته: «هیچ یک از صندوقهای رأی دچار آتشسوزی نشده است.»
«احمد خوام» مدیرکل شهرداری منطقه «الرصافه» شهر بغداد هم اعلام کرده، تنها سه انبار رأی دچار آتشسوزی شدهاند. اما در همین حال، «کاظم یوهان» مدیرکل دفاع مدنی عراق اعلام کرده، دامنه آتش به انبارهایی که حاوی برگههای رأی بوده، نرسیده، بلکه آتشسوزی فقط در سه انباری رخ داده که حاوی اسناد و مدارک بوده است.
واکنشها
همانطور که انتظار میرفت، بسیاری از نهادها، از جمله کمیسیون امنیت ملی پارلمان عراق، این آتشسوزی را «عمدی» دانسته و خواستار پیگیری سریع ماجرا شدهاند.
اما، چیزی که مسئله را حساستر میکند، این است که مقامات اصلی نظام مثل «حیدر عبادی» نخستوزیر و «سلیم الجبوری» رئیس پارلمان نیز نسبت به ماجرا مشکوک هستند. عبادی که پیش از این اعلام کرده بود در انتخابات، «تخلف بیسابقه» صورت گرفته است، در واکنش به این آتشسوزی نیز گفته، این اقدام، توطئهای برای لطمه زدن به دموکراسی در عراق بوده است. وی از نهادهای تحت امرش نیز خواست، در این مورد تحقیق کنند.
سلیم الجبوری هم که قبلا خواستار برگزاری مجدد انتخابات و مجازات عاملان «تقلب» در انتخابات شده بود، آتشسوزی در مرکز نگهداری صندوقهای رأی را «عمدی و جنایتی برنامهریزی شده» دانست.
رئیس پارلمان عراق اظهار داشت: جنایت سوزاندن صندوقهای رای در منطقه «الرصافه» (بغداد) اقدامی عمدی بوده و با هدف مخفی کردن تقلب در آرای مردم و تغییر اراده آنها صورت گرفته است. الجبوری بار دیگر برگزاری مجدد انتخابات پارلمانی را خواستار شده است.
مقتدا صدر
«مقتدا صدر» رهبر ائتلاف پیروز «سائرون» هم طی توئیتی، به ماجرای آتشسوزی، واکنش نشان داده و نوشته: «وضعیت عراق خطرناک است و من نسبت به آغاز جنگ داخلی هشدار میدهم.» «ایاد علاوی» رئیس ائتلاف «الوطنیه» هم خواستار تشکیل دولت موقت و برگزاری مجدد انتخابات شده است. در مجموع، هرچند واقعه آتشسوزی در انبار صندوقهای رأی، امری خطرناک به نظر میرسد، ولی این بحران آن قدر که برخی رسانهها مدعی هستند جدی نیست و بیشتر به خاطر تحت تاثیر قرار دادن افکار عمومی، به آن دامن زده میشود. البته، بعید نیست که حتی دستهای عربستان در این ماجرا، در کار باشد. این کشور همانطور که به گفته سردار «قاسم سلیمانی»، حدود 200 میلیون دلار در لبنان هزینه کرد تا بر روند سیاسی این کشور به نفع خود، تاثیر بگذارد، در عراق نیز انگیزههای قوی برای اجرای توطئه دارد. با این حال، ماجرای آتشسوزی چه توطئه باشد و چه نباشد، بر روندهای کلان سیاسی عراق تاثیری نخواهد داشت و ملت عراق این ماجرا را نیز مثل سایر ماجراها پشت سر خواهند گذاشت.