kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۴۴۴۰
تاریخ انتشار : ۲۱ خرداد ۱۳۹۷ - ۲۱:۱۹
خبرگزاری فارس:

نیمی از گاز تولیدی کشور در خانه‌ها مصرف می‌شود

در حالی ایران در میان کشورهای تولید‌کننده گاز در جهان رتبه سوم را به خود اختصاص داده است که در صادرات این محصول رتبه ناامیدکننده پانزدهم را داراست.

به گزارش خبرگزاری فارس، براساس گزارش مراکز بین‌المللی انرژی، ایران سومین کشور تولید‌کننده گاز درجهان است.
به طوری‌که در سال گذشته میلادی آمریکا با تولید 766 میلیارد و 200 میلیون متر مکعب رتبه نخست، روسیه با تولید 635 میلیارد و 500 میلیون متر مکعب رتبه دوم و ایران با تولید 174 میلیارد و 500 میلیون متر مکعب رتبه سوم تولید گاز در جهان را به خود اختصاص داده‌اند.
پس از ایران، قطر با 160 میلیارد متر مکعب، کانادا با 150 میلیارد متر مکعب، چین با 150 میلیارد متر مکعب، اتحادیه اروپا با 120 میلیارد متر مکعب، نروژ با 108 میلیارد متر مکعب،عربستان با 102 میلیارد متر مکعب و الجزایر با 83 میلیارد متر مکعب در رتبه‌های بعدی تولید گاز در جهان قرار دارند.در حالی ایران در جایگاه نسبتا مناسبی در تولید گاز قرار دارد که متاسفانه جایگاه صادرات ایران در میان کشورهای دارنده این محصول مناسب نیست به طوریکه با آغاز صادرات ایران به عراق رتبه کشورمان در میان کشورهای صادرکننده به رتبه پانزدهم رسید.
عراق از اواخر ژوئن سال 2017، واردات گاز از ایران را از طریق ایستگاه نفت‌شهر آغاز کرد و براساس گفته‌های مسئولان صنعت نفت ایران توانست واردات گاز خود از ایران را تا اواخر زمستان سال گذشته به 1/2 میلیارد متر مکعب برساند. براساس آمارهای موجود بدین ترتیب عراق دومین خریدار بزرگ گاز ایران به‌شمار می‌رود که واردات آن حدود 14 میلیون متر مکعب در روز است و ترکیه با واردات حدود 30 میلیون متر مکعب در روز، در جایگاه نخست قرار دارد.
ایران در کنار منابع نفتی خود، دارای ذخایر گازی عظیمی در منطقه است، اما تولید آن به‌دلیل افزایش مصرف داخلی، با مشکلاتی در ثابت نگه‌داشتن میزان آن، مواجه شده است، بطوریکه نیمی از گاز ایران به مصرف خانگی می‌رسد، 21 درصد برای تولید برق، و 18 درصد در تولیدات صنعتی در کشور، از جمله صنایع پتروشیمی استفاده می‌شود. ایران پس از ایالات متحده، روسیه و چین چهارمین بازار بزرگ گاز طبیعی جهان به‌شمار می‌رود، اما به‌سختی پاسخگوی رشد تقاضای بازار است. طبق آمار منتشر شده توسط شرکت بریتیش پترولیوم (BP)، مصرف گاز از 102/7 میلیارد متر مکعب در سال 2005، به حدود 191/2 میلیارد متر مکعب در سال 2015 افزایش یافت، در حالیکه تولید در طول مدت مشابه از 102/3 میلیارد متر مکعب به 192/5 میلیارد متر مکعب افزایش یافت.صادرات گاز ایران به هند و عمان می‌تواند جایگاه ایران را در میان کشورهای صادرکننده گاز افزایش دهد.