کمآبی جلسه مجلس را غیرعلنی کرد
کم آبی، سبب شد تا جلسه دیروز مجلس با حضور دو وزیر جهادکشاورزی و نیرو به صورت غیرعلنی برگزار شود و در این جلسه تصمیمات مهمی برای مقابله با این مشکلات آب اتخاذ شد.
نشست غیرعلنی دیروز مجلس به بررسی معضل کمآبی در کشور اختصاص داشت. در این جلسه «محمود حجتی» وزیر جهاد کشاورزی و «رضا اردکانیان» وزیر نیرو گزارشات و برنامههای خود را برای مقابله با کمآبی در سال جاری ارائه کردند.
علی لاریجانی رئیس مجلس در آغاز نشست علنی دیروز درباره نشست غیرعلنی پیش از آن گفت: از ساعت 8 صبح جلسه بسیار مهمی در مورد مشکلات آب در کشور به صورت غیرعلنی داشتیم که حدود 2 ساعت و نیم به طول کشید؛ این جلسه با حضور وزیر نیرو و وزیر کشاورزی و همکارانشان برگزار شد.
وی ادامه داد: این جلسه نشان داد با توجه به گرم شدن هوا و کاهش باران باید تصمیمات مهمی درباره استفاده بهینه از آب در بخشهای کشاورزی و صنعتی گرفته شود ضمن آنکه باید ساماندهی روشنتری در این زمینه داشته باشیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به این مسئله کارگروهی نیز در دولت تشکیل شده و کمیسیونهای مربوطه در مجلس مستمرا در جریان پیشرفت کارها قرار بگیرند تا انشاءالله در آینده این مسئله برای کشاورزان و عموم مردم مشکلی ایجاد نکند.
تشریح جلسه غیرعلنی
بهروز نعمتی سخنگوی هیئترئیسه مجلس شورای اسلامی در حاشیه نشست غیرعلنی دیروز با حضور در جمع خبرنگاران توضیحاتی درباره این نشست ارائه داد. وی با اشاره به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس درباره بحران کمآبی در کشور گفت: در این گزارش وضعیت 20ساله اخیر جمعبندی شده و به نمایندگان ارائه شد.
نعمتی اظهار داشت: مقرر شد که مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در کنار کمیتهای که در دولت جهت رسیدگی به مشکل کمآبی تشکیل خواهد شد، قرار گیرد؛ به علاوه، دو کمیسیون کشاورزی و انرژی مجلس نیز کمیته مذکور را کمک خواهند کرد.
وی با طرح این احتمال که معاون اول رئیسجمهور در رأس کمیته مزبور قرار خواهد گرفت بیان داشت: مقرر شد که کمیته تشکیلشده، موضوع تهیه آمایش آب را در دستورکار قرار دهد، چرا که ما هیچ تفاوتی میان مناطق پربارش و کمبارش در این زمینه نمیبینیم، بنابراین قرار شد آمایشی صورت گرفته و همچنین مقرر گردید با رفع این مشکل دغدغه کشاورزان نیز مورد توجه قرار گیرد.
صنایع جدید در مناطق پرآب
نعمتی ضمن تاکید بر عزم جدی مجلس برای رفع دغدغه کشاورزان در مسائل مربوط به آب، گفت: وزارت جهاد کشاورزی و نیرو مکلف شدند دغدغه و مشکلات بخش کشاورزی را در این موضوع برطرف کنند. همچنین در بخش صنعت نیز مقرر شد تمهیدات لازم برای صنایع «آببر» در نظر گرفته شود و اگر قرار است صنایع جدیدی ایجاد شود باید در مناطق پرآب پیگیریهای لازم در این خصوص صورت گیرد.
وی با اشاره به اهمیت موضوع آب شرب تصریح کرد: این کمیته وظیفه دارد وضعیت آب شرب کشور را تنظیم کرده البته در کنار این موضوع بحث بهینهسازی و فرهنگسازی نیز اهمیت بسزایی دارد. هر چند که مسئلهای به نام سهمیهبندی در موضوع آب وجود نداشته و در بحث ساماندهی قرار شد اقدامات لازم توسط این کمیته انجام شود.
نعمتی با بیان اینکه در مناطق پرآب مشکلات مشابه مناطق کمآب و فلاتی وجود دارد، گفت: هیچ آمار و رقمی درخصوص میزان شهرهای کمآب کشور در جلسه امروز مطرح نشد. همچنین مسئله بهرهبرداری بهینه از منابع آبی نیز موضوع بسیار مهمی است زیرا مدیریت لازم در بحث تنظیم و توزیع آب در کشور وجود ندارد بنابراین این موضوع به طور حتم در دستور کمیته قرار گرفته است از سوی دیگر وزارت جهاد کشاورزی و کمیته مورد نظر موظف هستند در بحث آبخیزداری با توجه به اعتبارات در نظر گرفته شده در بودجه و برنامه ششم توسعه اقدامات لازم را انجام دهند.
گله از کمیته عالی آب و انرژی
وی با اشاره به اینکه کمیسیون انرژی و کشاورزی باید به صورت فعال در جلسات مورد نظر با مسئولان کمیته حضور پیدا کنند، افزود: گلهمندیهایی وجود داشت مبنی بر اینکه جلسات کمیته عالی آب و کمیته عالی انرژی به میزان کافی برگزار نمیشود. همچنین در بحث فرهنگسازی و مصرف بهینه آب نیز مسئولان باید تدابیر لازم را انجام داده و مردم نیز باید به دولت در این زمینه کمک کنند تا بتوان مشکلات مورد نظر را حل کرد.
سخنگوی هیئترئیسه مجلس با تأکید بر اینکه تمام اقدامات گفته شده در حل مشکل آب در کمیته مورد نظر دولت پیگیری میشود، گفت: ضعف مدیریت و چندگانگی تصمیمات مدیریتی مشکلاتی را به وجود آورده که باید به آن توجه کرد اما اگر اقدامات لازم انجام شود میتوان با برنامهریزی منسجم مشکلات را حل کرد ضمن اینکه بحث سرمایهگذاری برای آبشیرینکن و استفاده از تکنولوژیهای نوین نیز در این جلسه مطرح شد البته درخصوص دیپلماسی آب نیز نمایندگان در کمیته آب کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس مواردی را مطرح کردند اما قرار شد تمامی موارد را به صورت واحد مورد نظر قرار داد.
بیمیلی به شفافیت
حجتالاسلام علیرضا سلیمی نماینده محلات با استناد به اصل 52 قانون اساسی طی اخطاری گفت: طبق این اصل، بودجه کشور سالانه است اما ما اکنون بودجه سال 96 را اصلاح کردیم و بسیاری از تبصرههای آن حذف شد. وی افزود: اجرایی نشدن یکسری از تبصرهها در بودجه سال 96 سبب شده مجلس برای آنکه دیوان محاسبات آقایان را مورد سؤال قرار ندهد، اکنون دست به چنین اقدامی بزند در حالی که بررسی بودجه سال 96 به معنای جمع کردن آب بر زمین ریخته است. بسیاری از قوانین تصویب شده اجرایی نمیشود و در نهایت با اصلاح در مجلس به نوعی «ماستمالی» میشوند و این روش، روش مجلس برای حمایت از دولت شده است.
وی با یادآوری اینکه ماده 29 قانون برنامه ششم توسعه پس از گذشت یک سال از تصویب آن همچنان اجرایی نشده است، گفت: طبق این ماده قرار بود دریافتی مدیران در یک سامانه ثبت شود اما متأسفانه هنوز این کار انجام نشده است.
بنابر این گزارش علی مطهری که ریاست مجلس را برعهده داشت در پاسخ به تذکرات این نماینده گفت: درباره قسمت اول تذکرات شما قبلاً توضیحات لازم ارائه شده است اما درباره طرح دو فوریتی اعاده اموال نامشروع برخی از مسئولان باید گفت این طرح در نوبت بررسی قرار دارد و طرحهای دوفوریتی نیز در نوبت قرار میگیرند.
مشکل کمآبی اصفهان
حجتالاسلام سید ناصر موسویلارگانی نماینده مردم فلاورجان در گفتوگو با خبرگزاری فارس، با اشاره به نشست غیرعلنی مجلس، گفت: در این نشست رضا اردکانیان وزیر نیرو با ارائه آماری از میزان بارندگی در کشور، گفت که بیش از نیمی از استانهای کشور با مشکل کمآبی مواجه هستند.
وی افزود: وزیر نیرو همچنین عنوان کرد که حدود 13 استان به طور جدی با مشکل کمآبی مواجه هستند که در این میان استان اصفهان از همه استانها شرایط سختتری دارد و ما برای تامین آب شرب این استان با مشکل مواجه هستیم.
نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: همچنین در این جلسه محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی با ارائه برنامههای این وزارتخانه در ارتباط با بحث آبیاری نوین عنوان کرد که 6 میلیون هکتار از زمینهای کشاورزی کشور قابلیت آبیاری نوین را دارند که تاکنون بخشی از آنها انجام شده است.
اتاقهای فکر مسموم!
همایون یوسفی نماینده مردم اهواز در نطق میاندستور خود اظهار داشت: امروز مردم ولایتمدار و شجاع خوزستان میزبان شهید مدافع حرم شهید عمار هستند که عمارگونه در راه دفاع از امام و امت به شهادت رسید، در همین لحظه مردم شریف خوزستان در حال تشییع پیکر پاک ایشان هستند.
وی با انتقاد از عملکرد دولت در استان خوزستان، تأکید کرد: شرایط فوق درخصوص خوزستان توجه بیشتر دولت و مسئولان استان را میطلبد که متأسفانه شاهد مدیریت روزمره و بدون راهبرد در استان و نگاه دلسوزانه ولی بدون برنامه در دولت نسبت به استان خوزستان هستیم.
یوسفی افزود: امروزه در استان خوزستان اتاقهای فکر مسموم در پی دامن زدن به اختلافهای قومی، تعطیلی کارخانجات و ایجاد نارضایتی اجتماعی در بین مردم استان خوزستان هستند که اتفاقاً این اتاقهای فکر فاسد بیشترین اثر را بر تصمیمات استان دارند.
وی ادامه داد: خوشبختانه با هوشیاری اقوام ولایتمدار خوزستان و اقدامات عالمانه نماینده ولیفقیه در استان خوزستان، روحانیت و نهادهای حاکمیتی شاهد در نطفه خفه شدن اقدامات فوق هستیم.
این نماینده مجلس تأکید کرد: وزیر کشور بنده به عنوان نماینده مردم ایران و خوزستان لازم میدانم از این تریبون مقدس اعلام کنم که به دنبال بهبود وضع فعلی استان خوزستان باشید و لایههای قدرت، ثروت، شبکههای واسطهگری و اتاقهای فکر مسموم را شناسایی و نسبت به جمعآوری آن اقدام و مدیریت محفلی و بدون راهبرد و ضعیف درون استان را به مدیریت مقتدر و با برنامه تبدیل کنید.