در نشست مشترک کمیسیونهای اقتصادی و امنیت ملی مطرح شد
انتقال به پیامرسانهای داخلی در دستور کار شورای عالی فضای مجازی
دبیر شورای عالی فضای مجازی در نشست مشترک کمیسیونهای اقتصادی و امنیت ملی با اشاره به غارت مدرن در بستر تلگرام گفت: برنامه شورای عالی فضای مجازی برای تقویت شبکههای پیامرسان داخلی، اجرای استراتژی کوچ داوطلبانه از تلگرام است.
جلسه مشترک کمیسیونهای امنیت ملی و سیاست خارجی و اقتصادی مجلس شورای اسلامی صبح دیروز با حضور محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی پیرامون دغدغههای اقتصادی پیامرسان خارجی تلگرام در مجلس برگزار شد.
به گزارش مهر، ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی در این نشست با بیان اینکه سندی در حمایت از پیامرسانهای بومی تدوین شده است، افزود: تلگرام گزارش سالیانه به ایران ارائه نمیکند و ایران از سهامداران آن نیست؛ این در حالی است که ۹۰ درصد کاربران شبکههای اجتماعی در ایران از تلگرام استفاده میکنند.
وی با اشاره به مصوبه شورای عالی فضای مجازی مبنی بر اینکه پیامرسانهایی که تعداد کاربرانشان از حدی افزایش مییابد باید در کشور نماینده رسمی داشته باشند، گفت: تلگرام تاکنون نماینده رسمی به ایران معرفی نکرده است.
فیروزآبادی با اشاره به سندی که از سوی تلگرام در نیمه دوم سال 2017 منتشر شده است، گفت: بر اساس این سند قرار است رمز جدید ارزی در تلگرام منتشر شود، رمز ارز به عنوان پدیدهای جدید در جهان جا افتاده است با این حال نیاز به مطالعه و بررسی دارد، در شورای عالی فضای مجازی روشهای مشخصی برای برخورد با رمز ارزها نداریم به همین جهت کارگروههای تخصصی تشکیل دادهایم تا مطالعاتی در این زمینه صورت گیرد، همچنین با گفتوگویی که با هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی داشتهایم قرار است کار مشترکی با کمیسیون اقتصادی مجلس صورت گیرد تا سیاست رمز ارز ما مشخص شود.
وی با اشاره به رمز ارزهای نسل اول و دوم به تفاوت رمز ارز تلگرام اشاره کرد و با غارت مدرن خواندن تعاملات اقتصادی صورت گرفته در بستر آن توضیح داد: آن چیزی که تلگرام مطرح میکند نسل سوم و با قابلیت دولتگریزی و بلادرنگ بودن است که همین مسئله موضوع را نگرانکننده میکند چرا که در رمز ارز نسل سوم تنها تلگرام است که بازیگری صحنه را برعهده دارد در صورتی که در رمز ارزهای نسل اول و دوم تمام جهان بر موضوع نظارت دارند و میتوانند تولید ارز داشته باشند.
دبیر شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه رمز ارز تلگرام مشابه شبکه شتاب عمل میکند، تأکید کرد: این رمز ارز با مبانی رمز ارزهای دیگر مغایرت دارد چرا که نوع مزایده خاص خود را دارد و استانداردهای آن در فرم ارائه شده متفاوت است. همچنین مزایده آن عمومی نبوده و تنها از سرمایهگذاران خاص برای حضور دعوت شده و متأسفانه از سوی ایران هیچ فردی برای مزایده رمز ارز تلگرام دعوت نشده است.
وی با بیان اینکه قرار است خدمات فعلی تلگرام پولی شود، گفت: حتی خدمات فیلترینگی که قرار است در فصل دوم سال 2018 ارائه شود نیز پولی خواهد بود و این فیلترشکن تنها فیلتر تلگرام را از بین نمیبرد بلکه کل فیلترهای فضای مجازی که برخلاف جمهوری اسلامی است را میشکند.
دبیر شورای عالی فضای مجازی اظهار داشت: در صورتی که برنامههای سند تلگرام اجرایی شود تا پایان سال ۲۰۱۹ شاهد اقتصاد جدیدی در کنار اقتصاد ملی کشور خواهیم بود.
وی ادامه داد: کسب و کار تلگرام عدد قابل ملاحظهای است اما از نظر اقتصادی مبلغ قابل توجهی شکل نمیگیرد.
فیروزآبادی با اشاره به برنامه شورای عالی فضای مجازی برای تقویت شبکههای پیامرسان داخلی، اجرای استراتژی کوچ داوطلبانه از تلگرام است، تصریح کرد: تلاش داریم در دانشگاهها و آموزش و پرورش از ارائه خدمات در تلگرام خودداری کنیم.
پیامرسانهای بومی
به عنوان پایه مورد حمایت قرار میگیرند
محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در این نشست گفت: در جلسات متعددی که داشتهایم به وفاق نظری رسیدیم که پیامرسانهای بومی به عنوان پایه مورد حمایت قرار گیرند لذا در همین راستا وظایفی بر عهده وزارتخانههای ارشاد و آموزش و پرورش، بانک مرکزی، سازمان صداوسیما قرار گرفت و در همین مسیر آنچه بر عهده وزارت ارتباطات است این بود که از منابع مالی کم بهره به شرکتهای بومی اختصاص داده شده و از آنها حمایت شود. وی در ادامه با بیان اینکه مقرر شد پهنای باند اتصال پیامرسانهای بومی به شبکه اینترنت به میزان لازم و به صورت رایگان تأمین شود، عنوان کرد: همچنین مقرر کردیم تعرفهای قرار دهیم تا مصرفکننده نهایی ترغیب شود از این پیامرسانها استفاده کند.
وی در ادامه به فراخوانی که اخیرا تلگرام برای حوزه اقتصادی داده است اشاره کرد و یادآور شد: تلگرام به طرز وقیحانهای در قوانین خود آورده است که ایرانیها از این خرید و فروش مستثنی هستند چون در تحریماند از این رو ما باید خودمان از این فرصت و ظرفیت مهم برای تبادلات مالی و رشد اقتصادی استفاده کنیم که یکی از راههای آن تقویت پیامرسانهای داخلی است.
علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در ابتدای این جلسه با اشاره به ابعاد مختلفی که درباره تلگرام حائز اهمیت است، گفت: در حال حاضر 5 شبکه پیامرسان داخلی توسط وزارت ارتباطات تأیید شده است، پیامرسان تلگرام دارای تهدیدهای اقتصادی است و از ارزهای مجازی برای خرید و فروشهای متداول استفاده میکند که همین میتواند در آینده باعث حوادث تلخی شود و اگر از هم اکنون به این موضوع توجه نکنیم ممکن است حوادث تلخ موسسات مالی و اعتباری تکرار شود.
سیدحسین نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز در خصوص جلسه مشترک کمیسیونهای امنیت ملی و سیاست خارجی و اقتصادی مجلس گفت: جلسه مشترکی با حضور اعضای کمیسیونهای امنیت ملی و سیاست خارجی و اقتصادی پیرامون تهدیدات اقتصادی تلگرام و عملکرد پیامرسانهای داخلی برگزار شد اما در مورد فیلترینگ تلگرام تصمیمی اتخاذ نشد.
نماینده پیشوا و ورامین تصریح کرد: مرجع فیلترینگ تلگرام مجلس و نمایندگان نیستند لذا تنها به بررسی ابعاد موضوع، تهدیدات و فرصتها پرداخته شد.