kayhan.ir

کد خبر: ۱۲۹۵۰۷
تاریخ انتشار : ۱۹ فروردين ۱۳۹۷ - ۲۲:۰۷
در گزارش تحقیق و تفحص مجلس عنوان شد

تخلف و ارتکاب جرم در صندوق ذخیره فرهنگیان نهادینه شده است!

گزارش تحقیق و تفحص مجلس از صندوق ذخیره فرهنگیان در صحن علنی قرائت شد که در بخشی از آن تصریح شده «در هر موردی که هیئت ورود پیدا کرده تخلفی کلان مشاهده شد به صورتی که کارشناسان را به این اظهار نظر واداشت که گویی تخلف و ارتکاب جرم، در صندوق ذخیره فرهنگیان نهادینه شده است.»

در جلسه دیروز مجلس شورای اسلامی گزارش تحقیق و تفحص از «صندوق ذخیره فرهنگیان» قرائت شد. صندوقی که پدرخوانده‌های طیف موسوم به اصلاح‌طلب در آنجا خوش کرده بودند. انتشار مشروح این گزارش در فضای محدود روزنامه امکان‌پذیر نیست. آنچه در ادامه آمده است خلاصه‌ای از آن گزارش است:
«بررسی اسناد بیانگر این است که معادل حدود هفتصد و هشتاد و هشت میلیون تومان مربوط به بعد از تغییر اساس نامه تحت عنوان پاداش و حق‌الجلسه به مدیران پرداخت شده که بخشی از آن مربوط به حق الجلسه اعضای هیئت امنا که در اساسنامه مجوز داشته است. در این خصوص نیاز به دستور یا مجوزی از طرف رئیس‌هیئت امنا بوده است که هیچ‌گونه مجوزی یا دستوری از طرف هیئت امنا مشاهده نشده است.»
صندوقی با تخلف‌های بسیار
در ادامه این گزارش آمده است: «تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان نیازمند یک بازه زمانی تقریبا 3ساله است. لیکن هیئت تحقیق و تفحص متناسب با محدودیت زمانی که در اختیار داشت به بررسی موارد مهم و اساسی فعالیت صندوق و شرکت‌های تابعه پرداخته است و می‌توان گفت در هر موردی که هیئت ورود پیدا کرده است تخلفی کلان مشاهده شد به صورتی که کارشناسان را به این اظهار نظر واداشت که گویی تخلف و ارتکاب جرم، در صندوق ذخیره فرهنگیان نهادینه شده است!
با توجه به محدودیت این گزارش به ذکر چند نمونه از این تخلفات بسنده کرده و دیگر موارد به همراه مستندات به مراجع ذی صلاح ارسال خواهد شد لازم است تمامی مراجع ذی صلاح نظارتی و قضایی نظیر دیوان محاسبات کشور، بازرسی قوه قضائیه به موارد بررسی نشده توسط هیئت ورود پیدا کرده و تخلفات را احصا کنند تا اموال تضییع شده مسترد شود.
صندوق ذخیره فرهنگیان در حال حاضر سهام بیش از 85 درصدی 22 شرکت تابعه را به صورت مستقیم داراست، این صندوق در شرکت‌های بانک سرمایه و بیمه معلم دارای سهام عمده است، همچنین صندوق بخشی از سهام تعداد 15 شرکت دیگر را نیز به صورت غیر مستقیم داراست، هیئت تحقیق و تفحص تقریبا در تمامی موارد مورد بازرسی خود تخلفات عموما کلان را احصا کرده است.»
طرح فرهنگ
چنانکه در این گزارش آمده صندوق ذخیره فرهنگیان با همکاری بانک سرمایه و به منظور تامین بخشی از کالاهای اساسی مورد نیاز فرهنگیان طرحی را با نام «طرح فرهنگ» پی‌ریزی کردند. این گزارش در ادامه افزوده است: «در این ارتباط توافقنامه کارگزاری تامین کالای اساسی فرهنگیان، فی مابین صندوق ذخیره فرهنگیان از یک طرف و شرکت فراز رایانه ماندگار منعقد و به امضای طرفین رسیده است.»
گزارش تخلفات این طرح را این گونه تشریح کرده: «اظهار نظر ایجاد طرح فرهنگ و مبادله موافقت نامه با شرکت فراز رایانه ماندگار با موضوع تامین و توزیع کالاهای اساسی بین فرهنگیان، فاقد مصوبه هیئت مدیره و یا هیئت امنای موسسه صندوق ذخیره فرهنگیان است.
در این مرحله بانک سرمایه به میدان آمده و «مبلغ 800 میلیارد ریال با نرخ 5/ 1 درصد به صورت تسهیلات بدون آنکه در توافقنامه اصلاحی تعهدی در این خصوص داشته باشد، در وجه کارگزار (شرکت فراز رایانه ماندگار) پرداخت کرده است.»
بعید نیست که شرکت مذکور از نوع شرکت‌های خلق الساعه باشد که خود عاملان این طرح کذایی آن را ایجاد کرده باشند اگرچه شاید به نام خود‌اشخاص نباشد. البته این شرکت کارگزار بعد از مدتی نامش را به «فراز آفتاب کاسپین» تغییر داده است. گزارش مجلس در ادامه آورده: «اجرای طرح فرهنگ پس از چند ماه در سال 93 با مشکلات اجرایی مواجه شده است و کارگزار اجرایی طرح، به تعهدت خود عمل نکرده است علیرغم موارد فوق مسئولان موسسه اقدامی در جهت حفظ منافع صندوق و پیگیری‌های لازم به منظور استیفای حقوق قانونی متصوره انجام نداده‌اند.»
قرارداد مشارکت حقوقی گل نبی
در گزارش پیرامون قرارداد فوق آمده: «این قرارداد در شهریور 91 به مبلغ سه هزار و 900 میلیارد ریال شامل سرمایه‌گذاری و مشارکت حقوقی در ساخت و تکمیل و تامین مالی و فروش واحدهای یک مرکز تجاری و اداری معروف به «گل نبی» صورت گرفته است که فاقد کارشناسی معتبر در محاسبه املاک و هزینه‌ها در ضمیمه قرارداد است و بعد از عدم تحقق پروژه فوق در تاریخ 23 آذر 94 مجددا بدون توجه به آخرین ارزش گذاری سه کارشناس رسمی دادگستری، مدیران صندوق ذخیره فرهنگیان اقدام به تهاتر و خرید سهام پروژه معروف به «پاژ مشهد» به مبلغ 5040 میلیارد ریال می‌کنند.»
دیگر تخلفات صورت گرفته از سوی مدیران صندوق و بانک سرمایه در جریان پروژه فوق به این شرح ذکر شده: «فروش ملک فرمانیه 1840 میلیارد ریال، ملک فدک 645 میلیارد ریال، قراردادهای مضاربه‌ای به مبلغ 342 میلیارد ریال و تهاتر بدهی بانکی به مبلغ 3360 میلیارد ریال»
واردات خودرو
شرکت سرمایه‌گذاری «تدبیرگران اطلس» که یکی از شرکت‌های تابعه شرکت سرمایه‌گذاری فرهنگیان است با یک شرکت اماراتی به نمایندگی تام‌الاختیار شرکت «هومن تجارت امین» فراهم می‌شود. در جلسه مورخ 25 شهریور93 هیئت مدیره شرکت تدبیرگران اطلس، با سرمایه‌گذاری و عقد قرارداد به مبلغ 6 میلیارد تومان با شرکت اماراتی برای واردات خودرو موافقت می‌شود، در این فقره نهایتا با عدم انجام تعهدات طرف قرارداد و برگشت خوردن تمامی چک‌های شرکت اماراتی و با توجه به مجهول‌المکان بودن صادرکننده چک در مجموع مبلغی بیش از حدود 14میلیارد تومان بابت اصل و فرع این سرمایه‌گذاری به شرکت تدبیرگران اطلس وابسته به صندوق، زیان وارد شده است.»
در بخش دیگری از این گزارش به قراردادهایی ‌اشاره شده که هر کدام ضررهایی را به صندوق ذخیره فرهنگیان وارد ساخته است. از جمله: قرارداد با شرکت «هرمز پاسارگاد» به کارگزاری شرکت «تجارت آفرین قشم» که خسارت وارده ناشی از آن به شرکت سرمایه‌گذاری فرهنگیان جمعا معادل حدود 28 میلیارد تومان است.
قرارداد حق‌العمل‌کاری شرکت سرمایه‌گذاری تدبیرگران اطلس که میزان بدهی این شرکت به بانک سرمایه بابت ضمانت‌نامه پرداختی و بهره و جریمه دیرکرد آن تا تاریخ مهر 95 معادل حدود 24 میلیارد تومان بوده است. همچنین قرارداد با شرکت «روشه قشم» که مطالبات معوق این شرکت تا پایان سال 95 مبلغ 29 میلیارد و 200میلیون تومان ارزیابی شده است. دیگر اینکه قرارداد با شرکت «پوشش پارسا تجارت» که مانده بدهی شرکت تا پایان سال 95 معادل حدود 26 میلیارد تومان ارزیابی شده است.»
این گزارش و تخلفات صورت گرفته در صندوق ذخیره فرهنگیان از این بیشتر است اما امکان بیان همه آن نیست. از دستگاه قضا انتظار می‌رود که با رسیدگی سریع به این تخلفات عرصه را بر ظاهرسازان فریبکار ببندد. آنها که دائم شعار قانونمداری سر می‌دهند اما در عمل چیزی دیگر رخ می‌دهد.