یک کارشناس هشدار داد
وابستگی صد درصدی کشور به شرکتهای چندملیتی با پیوستن به یک کنوانسیون غربی
یک کارشناس اقتصادی با تاکید بر لزوم بررسی دقیق و کارشناسی لایحه الحاق به کنوانسیون حمایت از ارقام جدید گیاهی در کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: الحاق به UPOV منجر به وابستگی صد درصدی کشور به شرکتهای چندملیتی تولید و تجارت بذر میشود.
صادق روستازاده در گفتوگو با خبرگزاری مهر درباره احتمال بازگشت لایحه الحاق به کنوانسیون حمایت از ارقام جدید گیاهی(UPOV) که در کمیسیون کشاورزی در حال بررسی است، به صحن علنی مجلس، اظهار کرد: از آنجا که برخی از اعضای کمیسیون کشاورزی، حتی سخنگوی کمیسیون از تصویب این لایحه در کمیسیون مربوطه اطلاع نداشتند، بعید به نظر میرسد پیش از این، بررسی کارشناسی قوی در این کمیسیون در مورد این لایحه انجام شده باشد.
وی اضافه کرد: البته دفتر فناوریهای نوین مرکز پژوهشهای مجلس در مورد این لایحه گزارش کارشناسی را منتشر کرده است که در آن به نمایندگان مجلس پیشنهاد شده به خاطر اینکه ممکن است نسخه بعدی این کنوانسیون، شرایط سختگیرانهتری داشته باشد؛ اجازه الحاق به دولت داده و دولت هم مکلف شود که زیرساختها را مهیا کند. درباره اینکه چرا بررسی این لایحه به بخش کشاورزی مرکز پژوهشهای مجلس ارجاع نشده است، باید پرسید آیا این نوع استدلال نمونه بارز ضربالمثل خودکشی از ترس مرگ نیست!؟
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: با توجه به اینکه پیشبرد این لایحه در مجلس شورای اسلامی به صورت کاملا چراغ خاموش بوده است، اعضای کمیسیون کشاورزی به عنوان کمیسیون اصلی این لایحه و کمیسیونهای امنیت ملی و حقوقی و قضایی نیز به عنوان کمیسیونهای فرعی بررسی این لایحه باید در مقابل شیطنتهای کسانی که لایحه را بصورت چراغ خاموش، تا صحن علنی مجلس پیش برده بودند، هوشیار بوده و از تصمیم عجولانه و بدون کار کارشناسی در این مورد پرهیز کنند.
روستازاده افزود: گفت: در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد غلات و ۱۰۰درصد بذر صیفیجات کشور، وارداتی است. بنابراین الحاق به این کنوانسیون سرعت وابستگی به شرکتهای چندملیتی تولید و تجارت بذر را بیشتر کرده و در ۱۰۰درصد بذور کشاورزی وابسته به این شرکتها خواهیم شد.
روستازاده افزود: همچنین بهنژادگران داخلی و شرکتهای دانشبنیانی که فعالیت بهنژادی و اصلاح بذور انجام میدهند به کلی از بین رفته و تعطیل خواهند شد.
وی ادامه داد: بنابراین اگر به دنبال بهبود وضعیت تولید و تجارت بذر بومی هستیم، باید از بهنژادگران و شرکتهای دانشبنیان داخلی حمایتهای مستمر و هدفمند داشته باشیم تا وقتی به مرحله خودکفایی و صادرات بذور داخلی رسیدیم، با الحاق به این کنوانسیون از حقوق خود در کشورهای دیگر محافظت کنیم. بله پشیمانی از عدم الحاق به کنوانسیون UPOV برای واردکنندگان بذری است که به تنها چیزی که میاندیشند سود و زیان خودشان است و نه مصلحت کشور.
بر اساس این گزارش، لایحه الحاق ایران به کنوانسیون UPOV که به صورت چراغ خاموش از فیلتر کمیسیون کشاورزی مجلس گذشته بود، حدود یک ماه قبل قرار بود در صحن علنی مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار بگیرد که به دلیل موج شدید انتقادات کارشناسان، لایحه مذکور از دستور کار صحن علنی مجلس خارج و جهت بررسی بیشتر به کمیسیون کشاورزی بازگردانده شد.