دستکاری سازمان یافته در آمار اقتصادی دولت(خبر ویژه)
یک کارشناس اقتصادی حامی دولت اذعان کرد: 14 زیربخش صنعت، همچنان رشد منفی را طی میکنند.
فرشاد مومنی در مراسم نقد و بررسی کتاب مرزهای نو در اقتصاد سیاسی بینالمللی گفت: ما با دستکاری مفاهیمی روبرو هستیم که در حیطه عمومی مضمون رانتی دارند و البته مورد توجه قرار نمیگیرند. این مفاهیم در زبان فارسی واژگان نوآورانه داشته که با توجه به رانتی بودن اقتصاد به سادگی از کنار آنها میگذریم.
ما در نظام آمار و اطلاعات با عدم شفافیت روبرو هستیم که با دستکاری آمار مسائل خطیر و مهم قابل تفسیر است. مثلا در گزارش رشد گروه نفت میان اجزای تولید ناخالص داخلی در سال 95 یک تورش (اشتباه و خطای سیستماتیک در ارزیابی) نزدیک به 30 درصدی در گزارشهای منتشره از بانک مرکزی روبرو هستیم.
مومنی افزود: این چه حکمتی است که بانک مرکزی و سازمان آمار یک در میان درباره دادههای معین و مهم مانند رشد اقتصادی بدون مشخص کردن اجزا ادعایی میکنند و هر بار یکی از آنها گزارشی منتشر میکند و یکی دیگر سکوت پیشه میکند.
او خاطرنشان کرد: کارکرد رشته فعالیتهایی که در ارتباط با آمار و اطلاعات هستند واقعیت تلخی است که صنعت با آن روبرو است. برای مثال مقامات اجرایی چنان گزارشهایی میدهند که گویی رشد اقتصادی در ایران رتبه نخست جهان است که البته در شکل صوری نامربوط نیست، اما پشت آن ماجراهایی دارد که قابل تامل هستند. این استاد دانشگاه اضافه کرد: بر اساس آمار سال 95 از 24 زیربخش فعال در صنعت که آمارها نشان از رشد دارند 14 زیربخش همچنان رشد منفی دارند که هفت مورد آنها در سال 95 رشد منفی 20 درصد را تجربه کردند. تولید صنعتی مدرن رابطه تنگاتنگ و تعیینکنندهای با امنیت اقتصادی، قدرت سیاسی، امنیت اجتماعی و... دارد که اقتصاد سیاسی رانتی و غیرشفاف این رابطه را تحت تاثیر قرار میدهد.