نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
قاچاق 20 میلیارد دلاری مبارزه میخواهد نه حرف
سرویس سیاسی ـ
روزنامه شرق دیروز در گزارشی اظهارات شرکتکنندگان در سومین همایش «مبارزه با فساد؛ اتحاد علیه فساد برای توسعه صلح و امنیت» را منتشر کرد.
این روزنامه از قول دبیرکل کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بینالملل نوشت: «باید با دولت صریحتر صحبت کرد. نمیشود خود رئیسجمهور قبول کند که ٢٠ میلیارد دلار قاچاق در ایران وجود دارد و هر سال این مسئله را تکرار کنیم و بعد بگوییم با قاچاق هم میخواهیم مبارزه کنیم...توسعه فساد خود دولتها را در این منجلاب غرق میکند. دلیل اینکه چندین دوره است رئیسجمهور عاقبتبهخیر نداریم و هرکس آمده با یکسری مشکلات رفته، وجود فساد در اقتصاد ایران است.»
ژست نچسب ضدپوپولیسم!
مضحک و نامطبوع است که حامیان دولتی که موارد پوپولیسم در آن دیده میشود، در سرمقاله روزنامه خود ژست ضد پوپولیستی بگیرند!
شرق همچنین در مطلبی با عنوان «پوپولیسم بازمیگردد؟» نوشت: «پوپولیسم خطری نبوده و نیست که از سر جامعه ما گذشته باشد؛ جوامعی با صدها سال پیشینه دموکراسی، امروز گرفتار پوپولیسم هستند. جوامعی با سنتهای دیرینه عقلانیت و فلسفه دچار پوپولیسم شدهاند و تنها و تنها یک راه برای مقابله با پوپولیسم و بازگشت آن وجود دارد و آن جدیگرفتن مقابله دائم با احتمال این بازگشت با افزودن پیوسته به امکانات و قابلیتهایی که امکان اندیشیدن و مبادله فرهنگها و تجارب را بهویژه در حوزه اجتماعی و سیاسی و فرهنگی هرچه بیشتر کند.»
دلشوره شرق از پوپولیسم در شرایطی است که دولت روحانی که مورد حمایت این روزنامه زنجیرهای و همطیفیهایش هست، در آستانه انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم اقدامات پوپولیستی را در دستور کار خود قرار داد. وام مسکن ۱۲۰ میلیون تومانی برای زوجین، افزایش وام مسکن اولیها به 200 میلیون تومان، توزیع سبد کالا، افزایش حقوق بازنشستگان، توزیع سود سهام عدالت و افزایش مستمری نیازمندان تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد، اختصاص یک درصد از درآمدهای صندوق توسعه ملی به صندوق جامعه عشایری و کاهش سابقه بیمه روستاییان برای بازنشستگی به ۱۰ سال و... از جمله فعالیتهای پوپولیستی دولت بود که شرق ژست ضدیت با آن را به خود گرفته است!
دولت تدبیر و امید رأی دهندگان را ناامید کرد!
روزنامه بهار دیروز در گزارشی به بررسی افزایش میزان نارضایتی و اعتراضات عمومی به روحانی به ویژه از سوی رایدهندگان به وی پرداخت و نوشت: «کمی بیشتر از صد روز از آغاز به کار دولت دوم حسن روحانی میگذرد و میزان نارضایتی و اعتراضات رو به افزایش است. از نارضایتیهای اقتصادی و معیشتی اقشار ضعیف جامعه تا گلایههای طبقه متوسط به عنوان گروهی که اکثریت رایدهندگان به جریان میانهرو در دورههای گوناگون انتخابات را تشکیل میدهند.... در کارنامه دولت اعتدال نیز مانند سایر دولتهای پیش از خود میتوان نقاط قوت و ضعف را یافت اما چه میشود که با وجود اندک زمانی که از عمر دولت دوازدهم میگذرد حجم اعتراضات و انتقادات که اتفاقا بیشتر آن هم از سوی رایدهندگان به روحانی است روز به روز فزونی گرفته و ناامیدی بر امید غلبه کرده است.»
این روزنامه در ادامه با برشماری دلایل افزایش نارضایتی از روحانی، تصریح کرد: «برای پاسخ به چرایی این موضوع میتوانیم به روزهای انتخابات۹۶ بازگردیم و از بالا بردن انتظارات از طرف روحانی و تیم رسانهای او بگوییم، یا میتوان با تحلیل جامعهشناسانه از خلقیات مردم ایران این انتقادات و ناامید شدنها را حاصل ویژگیهای شخصیتی مردم ایران بدانیم که «با یک غوره سردیشان میشود و با مویزی دچار گرما میشوند» یا میتوانیم برای پاسخ به چرایی این اعتراضات به نقاط ضعف پرشمار اعضای دولت و رئیسجمهور در این چند ماه اشاره کنیم و عقبنشینیهای روحانی را علت بروز چنین نارضایتیهایی بدانیم.. اما شاید بتوان یکی از دلایل به وجود آمدن جوّی از نارضایتی در جامعه نسبت به دولت اعتدال را در ضعف ارکان دولت در موضوع «پاسخگویی» دانست.»
روزنامه بهار در ادامه نوشت: «حضور در برنامههای صداوسیما که در آن اندکی از مطالبات و نقدها نسبت به دولت مستقر هم مطرح نمیشود قطعا نمیتواند کمکی به ابهامزدایی و پاسخ به انتقادات کند. از طرف دیگر با مقایسه پاسخهای مقامات دولتی مانند پاسخهای سخنگوی دولت در نشستهای خبری میتوان به این نتیجه رسید که این الگوی پاسخگویی بیشتر از آنکه باعث رفع ابهامها شود سبب افزایش انتقادات و ابهامات میشود».
این روزنامه اصلاحطلب حامی دولت در حالی به افزایش میزان نارضایتی و اعتراضات عمومی و نیز غیر پاسخگو بودن دولت در برابر انتقادها اذعان میکند که طی 5 سال گذشته روزنامههای زنجیرهای برای سرپوش گذاشتن بر ناکارآمدیهای دولت و انحراف افکار عمومی جامعه موضوعات فرعی و حاشیه را برجسته کرده و هرگونه نقدی از سوی منتقدان دلسوز نظام و کشور به دولت را با موجی از تهمتها و توهینها و برچسبها پاسخ گفتهاند.
در شرایطی که مدعیان اصلاحات رویدادهای مختلف را بهانه تخریب و هجمه به صدا و سیما قرار میدهند و رویه صدا و سیما در پوشش اخبار دولت را محکوم میکنند اما روزنامه بهار از عدم انتقاد به دولت در برنامههای صدا و سیما انتقاد میکند!
پیشینه معترضان به موضوع ستارهدارها!
شرق در گزارش دیگری اظهارات یکی از اعضای فراکسیون امید مجلس را در دانشگاه خواجهنصیرالدین طوسی که به مناسبت روز دانشجو سخنرانی کرده بود، منتشر کرد.
این روزنامه از قول این نماینده پرحاشیه مجلس نوشت که در پاسخ به پرسش دانشجویی درباره وضعیت دانشجویان ستارهدار، گفت: «ما با این کار مخالفیم. اینکه دانشجویی درباره مسائل ٨٨ چیزی گفته و زمانی که میخواهد در مقطع کارشناسی ارشد ثبتنام کند، این امکان را پیدا نمیکند، درست نیست؛ البته مواردی بوده که به ما مراجعه کردهاند، بعضی از آنان مشکلشان حل شده؛ ولی درباره بعضی دیگر هم سختگیری میکنند.»
وطنفروشی برخی عناصر فریبخورده که به پیادهنظام فتنهگران تبدیل شدند، آنقدر حاد و غلیظ بود که این نماینده مجلس هم از گفتن موارد آنها شرم دارد و با سانسور این خیانتها، آن را به گفتن «چیزی» تقلیل میدهد. البته مدعیان اصلاحات که امروز فریاد اعتراضشان به موضوع ستارهدارها به آسمان میرود و سنگ جنبش دانشجویی را به سینه میزنند، تئوریسینشان در دوره اصلاحات، جنبش دانشجویی را حرف مفت نامید و گفت شما بیسواد هستید؛ به پارکینگ بروید و درستان را بخوانید ما دیگر نیازی به شما نداریم!
تصميمگيري خلاف تمامي وعدهها!
روزنامه قانون در گزارشی با عنوان «کملطفی روحانی به محيط زيست» نوشت: «يكي از شعارهاي دکتر روحاني در ايام انتخابات، احياي تالابها و درياچههاي خشكيده ايران بود. شعارهاي محيطزيستي كه در پيروزي او در انتخابات نقش پررنگي داشتهاند اما گويا فراموش كردهايم «هزار وعده خوبان يكي وفا نكرد»، تصميمگيريهاي اين روزهاي رئيسجمهور، خلاف تمامي وعدههاي او است.»
این روزنامه ادامه داد: «روحاني از يك سو در اجراي قوانين زيستمحيطي و از سوي ديگر تخصيص بودجه، به تمامي وعدههاي خود در اين حوزه پشت كرده و يادآور دولتهاي نهم و دهم براي جامعه محيط زيست كشور است. هر روز خبري از صدور مجوز يك پروژه ضد محيط زيستي در كشور بهگوش ميرسد و امروز نيز با تخصيص رقمي ناچيز از بودجه، تير خلاصي بر پيكر بيجان محيط زيست كشور وارد شد.»قانون با انتقاد از تخصیص بودجه اندک به محیط زیست، نوشت: «... نكته قابل توجه در اين ميان، انتخاب عيسي كلانتري بهعنوان رئيس سازمان محيط زيست است؛ مديري كه از ابتداي مديريت خود در پرديسان، سوداي توسعه البته از جنس ناپايدار در كشور داشته و با مجوزهاي ضد محيطزيستي فرياد اعتراض استادان، كارشناسان و فعالان محيط زيست را در آورده است.»
عدم تحقق برنامههای محیط زیستی روحانی
در این گزارش از قول یک كارشناس محيط زيست آمده است: «بهنظر ميرسد محيط زيست از بزرگ ترين خلفوعدههاي دولت براي ملت است. روحاني در برنامه نخست خود كه در ايام انتخابات ارائه كرد، يك فصل از كل برنامهها را به بحث محيط زيست اختصاص داده بود اما امروز حتي يكي از آن برنامهها محقق نشده است.»
این کارشناس همچنین گفت: «روحاني علاوه بر خلف وعده در بهبود وضعيت محيط زيست در بودجه نيز خلف وعده كرده است. در يك كلام دولت در اجراي قوانين و اختصاص بودجه به محيط زيست كشور آسيب وارد كرده است.»
افزایش قیمت بنزین پس از انتخابات
روزنامه اعتماد در صفحه اقتصادی خود گزارشی را با عنوان «زمزمه بنزين ١٥٠٠ توماني از دي ماه» پیرامون گران شدن حاملهای انرژی منتشر کرده است.
در این نوشتار آمده است: «طبق اطلاعاتي كه خبرنگار اعتماد از مديران سازمان برنامه و بودجه كشور به دست آورده است، دولت قصد دارد از ابتداي دي ماه سال جاري قيمت بنزين را به ١٥٠٠ تومان و قيمت نفتگاز را به ٤٠٠ تومان افزايش دهد؛ تصميمي كه ظاهرا دولتيها بر اساس قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت و ماده يك قانون هدفمندي گرفتهاند.»
این گزارش در ادامه افزوده است: «البته گويا دولت قصد دارد با توجه به عدم افزايش قيمتها كه در سال ٩٦ صورت گرفته است براي ماههاي پاياني حتي خلاف مجوز قبلياش عمل كرده و به جاي افزايش ٢٠ درصدي كه سالانه براي افزايش قيمت رعايت ميشد، قيمت حاملهاي انرژي را بيش از ٤٠ درصد افزايش بدهد. به همين سبب در طرحي كه در سازمان برنامه و بودجه قطعي شده و مديران آن قصد دارند بعد از بررسي لايحه به مجلس بدهند قيمت بنزين به ١٥٠٠ تومان خواهد رسيد و قيمت نفتگاز به 400تومان. اين امر مورد تاييد يكي از مديران سازمان برنامه و بودجه نيز هست.»
اين مقام ارشد سازمان برنامه و بودجه در گفتوگو با «اعتماد» با تاييد موضوع افزايش قيمت حاملهاي انرژي به ١٥٠٠ و ٤٠٠ تومان از ذكر جزييات بيشتر خودداري و ميگويد: «موضوع افزايش قيمت بنزين و گازوييل در دولت نهايي شده است و قصد بر آن است كه از ابتداي دي ماه سال جاري اجرايي شود.»
گویا دولت میخواهد عدم افزایش قیمت حاملهای انرژی را در سال گذشته در پایان امسال با افزایش 40درصدی جبران کند. اگر همین موضوع در دولتی غیرهمسو با روزنامههای زنجیرهای رخ داده بود، اکنون صفحات نخست این روزنامهها از عباراتی مانند رفتار «پوپولیستی» پر بود. گویا (چنانکه اعتماد نوشته) قرار است دولت محترم آن 20درصدی را که سال گذشته به سبب در پیش بودن انتخابات! اعمال نکرده بود در سال آینده جبران کند.
بزککننده برجام، ژست منتقد گرفت!
روزنامه آفتاب یزد در مطلبی نوشت: «دولت دوازدهم اکنون باید به این سؤال پاسخ دهد که آیا وضعیت مملکت آن هم با تصویب برجامی که دائم به آن مینازد، وخیمتر از دوران جنگ شده که میخواهد کسری بودجههای خود را اینگونه از دست مردم بستاند؟ و آیا این افزایش سه برابری تعرفه به معنای جلوگیری از حق آزادانه سفر برای مردم ایران نیست؟ یعنی دولت برای جذب توریستهای خارجی به داخل و افزایش گردشگری در کشور هیچ راه دیگری به جز این به ذهنش نرسیده است؟ وضعیت به نحوی شده که بسیاری در طنزی تلخ این افزایش تعرفه را با عنوان جریمه خروج از کشور برای مردم تعبیر کردهاند!».این روزنامه زنجیرهای در جایگاه شاکی نشسته و به دولت کنایه زده که این بود دستاورد برجام؟! این ژست مضحک در حالی است که روزنامههای زنجیرهای مدعی اصلاحات در سال 94 با تیترهایی همچون «تحریمها به تاریخ پیوست»، «کلید تدبیر قفل تحریمها را گشود»، «فتحالفتوح دیپلماسی ایران»، «غروب تحریم، ساحل توافق»، «مهر تدبیر بر پیشانی تحریم»، «صبح بدون تحریم»، «فروپاشی تحریم»، «اینک بدون تحریم»، «تحریم رفت» و... به بزک برجام پرداختند.
بزککنندگان برجام از یکسو 165خاصیت محیرالعقول! برای این مولود تازه ردیف کردند و جار زدند که دور باشید و کور باشید که قدرتهای بزرگ دنیا را پشت میز مذاکره شکست دادهایم و این هم سندش! و از سوی دیگر، هرگونه نقد به برجام را با فحاشی و جنجال و البته بدون هیچ دلیل کارشناسی، پاسخ میدادند.
حال که تشت رسوایی برجام از بام افتاده، این جماعت با ژستی مضحک در جایگاه شاکی نشسته و به دولت خرده میگیرند.
لازم به ذکر است، در حالی که در لایحه بودجه سال آینده سختگیریهایی بر مردم در حوزههایی مانند حذف یارانهها، افزایش قیمت برخی حاملهای انرژی و افزایش عوارض خروج از کشور شده است؛ بودجه جاری دولت و برخی نهادهای نورچشمی دولت افزایش یافته است. این اقدام حتی صدای حامیان دولت را نیز درآورده است.
جاسوس ۴۵۰ میلیون پوندی!
علیرغم اظهارات مکرر مقامات وزارت امور خارجه مبنی بر رد هرگونه ارتباط میان بدهی 450 میلیون پوندی انگلیس به ایران در قرارداد تانکهای چیفتن با پرونده جاسوس دوتابعیتی، روزنامه همدلی در گزارشی با تیتر عجیب «طلب ایران را نداد؛ زاغری آزاد نشد» در توهینی آشکار به دستگاه قضائی کشور و همچنین مسئولان وزارت امور خارجه، عدم آزادی نازنین زاغری جاسوس دوتابعیتی و مسئول مهمترین پروژه مقابله با انقلاب اسلامی در سرویس جاسوسی انگلیس را به عدم بازپرداخت بدهی انگلیس به ایران ارتباط داد. این در حالی است که پیش از سفر جانسون به تهران نیز برخی رسانههای انگلیسی با تبلیغات و فضاسازی گسترده تلاش کردند تا اعلام آمادگی دولت انگلیس برای پرداخت بدهی ۴۵۰ میلیون پوندی خود به ایران را به پرونده نازنین زاغری ارتباط دهند.