یک کارشناس ارزی:
دلار از 60 درصد تجارت خارجی قابل حذف است
یک کارشناس ارزی گفت: هماکنون بخش عمده مبادلات تجاری ایران با کشورهای ترکیه، چین، هند و کره جنوبی است و اگر با این کشورها پیمان پولی امضاء شود، 60 درصد تجارت کشور به راحتی در قالب پیمان پولی (بدون دلار) عملیاتی میشود.
عبدالعظیم مولایی در گفتوگو با فارس، با اشاره به انعقاد دوقرارداد پولی با کشورهای پاکستان و ترکیه در یک سال اخیر، اظهارداشت: اولین قرارداد پیمان پولی با پاکستان و در سطح معاونان ارزی منعقد شد و دومین قرارداد هم با ترکیه و در سطح روسای کل بانک مرکزی به امضاء رسید.
وی با بیان اینکه دلار به گونهای تنظیم شده که همه بازارها قیمتها را با تغییرات آن تعیین میکنند، افزود: آمریکا به همین دلیل با ایجاد یک محدودیت در مبادلات دلاری، به راحتی بازارهای داخلی را به هم میریزد در حالی که بسیار از کالاها هیچ ارتباطی با برخی کالاهای وارداتی ندارد، بنابراین باید حساسیت نسبت به دلار در اقتصاد ایران کاهش یابد.
این کارشناس ارزی با اشاره به اینکه نکته که حذف دلار به معنای حذف ارز واسط است، بیان کرد: وقتی ارز واسط، دلار یا یورو شد، همان اتفاقی که برای دلار افتاد، برای یورو هم ممکن است رخ دهد و اتحادیه اروپا مبادلات یورویی را محدود کند. مسئله این است که برای حل ریشهای مشکل، باید پیمانهای پولی دوجانبه بین بانکهای مرکزی کشورها منعقد و در مبادلات از ارزهای یکدیگر استفاده شود. مولایی ادامه داد: هماکنون بخش عمده مبادلات تجاری ایران با کشورهای ترکیه، چین، هند و کره جنوبی است و اگر با این کشورها پیمان پولی امضاء شود، 60 درصد تجارت کشور به راحتی در قالب پیمان پولی (بدون دلار) عملیاتی میشود. وی در پاسخ به این سؤال که آیا این کشورها از انعقاد پیمان پولی دو جانبه استقبال هم میکنند؟ گفت: بله، با کشور ترکیه که به تازگی پیمان پولی منعقد شده و کشور چین هم تاکنون 41 پیمان پولی با کشورهای مختلف امضا کرده است و هند و کره هم قطعا از این پیشنهاد استقبال میکنند. این کارشناس ارزی در پاسخ به این سؤال که به نظر شما چرا بانک مرکزی تا این حد کند و دست به عصا نسبت به انعقاد پیمانهای پولی عمل میکند، بیان کرد: آنچه به نظر بنده میرسد این است که مسئولان ارزی بانک مرکزی بیشتر به دلیل فشار رسانهها کمی موضوع پیمانهای پولی را پیگیری کردند.به گفته مولایی، برای این موضوع نه ساختار و نه نرمافزاری در بانک مرکزی طراحی شد و نه آییننامه و بخشنامه مشخصی تدوین و ابلاغ شد. در این مدت هم فقط دو پیمان پولی منعقد شده که پیمان با ترکیه به نظر میرسد بیشتر تحت تاثیر تهدیدات ترامپ برای تحریم بوده است.وی یکی از پیشنیازهای تحقق اثرات مثبت پیمانهای پولی را تعیین شبکه پیامرسانی بانکی غیر از سوئیفت دانست و گفت: هماکنون سوئیفت تحت نظارت آمریکا است و در پیمان پولی که با ترکیه هم امضا شده شبکه پیمانرسان دیگری تعیین نشده است و اگر در این قالب اجرا شود، آمریکاییها به راحتی جزئیات مبادلات را رصد میکنند.
مولایی ادامه داد: هماکنون شبکه پیامرسان بانکی ریپل وجود دارد که بانکهای انگلیسی راه انداختهاند اما ساختارش به گونهای است که اطلاعات یکجا جمع نمیشود و هر بانک اطلاعات خود را در اختیار دارد و کشورها میتوانند از این سیستم برای پیشبرد پیمان پولی استفاده کنند. حتی میتوانند یک شبکه دیگری برای تبادل اطلاعات بانکی بین دو کشور طراحی کنند.