kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۸۲۲۰
تاریخ انتشار : ۱۳ آبان ۱۳۹۶ - ۱۸:۵۵
جرعه های معرفت-شرح حدیث معصومین (ع) در کلام رهبر انقلاب

نحوه استفاده از دنیا


 
اِجعَلِ الدُّنیا کَلِمَتَینْ (۱)
این دنباله‌ فرمایشات جناب ابی‌ذر در باب شئون دیگر زندگی- مثل حرف که ما می‌زنیم- است؛ می‌فرماید که این قدرت نطق را، این قدرت حرف زدن را، این توانایی عمل کردن را دو جور مصرف کن.
کلمةً فی طلب الحلال و کلمهًْ للآخرهًْ؛ یک فصل باز کن برای اینکه دنبال حلال بگردی. حالا رزق حلال شامل خیلی چیزها است؛ در امر معیشت، در امر ازدواج، در امر تحصیل علم، اینها همه‌اش حلال‌های الهی است.
و کلمةً للآخرهًْ؛ یک بخش دیگر را هم برای آخرت [باز کن].
حاصل اینکه مال دنیا را، امکانات دنیا را، یا برای آنچه که مسائل ضروری زندگی است و معیشت تو متوقف به آن است، یا صرف این چیزها بکن که خیر دنیایی او به تو برسد، یا صرف آخرت بکن که خیر خدایی و آخرتی او به تو برسد. امکانات را بی‌جا مصرف نکن.
و الثالِثَةُ تُضِرُّ و لا تَنفَع لا تُرِدْها؛ کلمه‌ سوم، اقدام سوم، حرف سوم که نه برای طلب حلال است و نه برای آخرت است، این نفع ندارد، ضرر هم دارد.
--------------------
۱) الشافی، ص ۸۶۸ [ قالَ أبو ذرٍّ : اجعَلِ الدُّنيا كَلِمَتَينِ : كَلِمَهًًْ في طَلَبِ الحَلالِ و كَلِمَهًْ للآخِرَْه‌ًْو الثالثهًْ تَضُرُّ و لا تَنفَعُ فلا تُرِدْها؛ ابوذر(ره) گفت: دنيا را دو كلمه قرار بده: كلمه‌اى در طلب [روزى]حلال و كلمه‌اى براى آخرت و كلمه سوم زيان مىزند و سود نمىرساند ، پس به آن نپردازد].
* شرح حدیث در ابتدای درس خارج ، 5/2/94
* پايگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب