سفر تیلرسون به منطقه با رؤیای ایجاد ائتلاف علیه ایران
وزیر خارجه آمریکا با شرکت در نشست شورای هماهنگی ریاض و بغداد، در حالی خواستار تشکیل جبهه واحد عربستان - عراق علیه ایران شد که ناظران سیاسی، نزدیک کردن عراق و سعودی از سوی آمریکا علیه ایران را ناشی از توهم آمریکائیها میدانند.
«رکس تیلرسون» وزیر خارجه آمریکا که برای دیدار و گفتوگو با مقامهای سعودی به ریاض سفر کرده است روز گذشته مورد استقبال «ملک سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان سعودی قرار گفت.
تیلرسون در تور منطقهای خود که از عربستان سعودی آغاز شده است و شش روز به طول میانجامد قرار است از کشورهای قطر، پاکستان، هند و سوئیس نیز دیدن کند.
وزیر خارجه آمریکا همچنین در مراسم افتتاحیه شورای هماهنگی سعودی-عراقی شرکت که با هدف بهبود روابط عربستان سعودی و عراق تشکیل شده شرکت کرد.
دور کردن عراق از ایران ماموریت تیلرسون در ریاض
«رکس تیلرسون» در این مراسم، با مهم توصیف کردن روابط میان بغداد و ریاض، رهبری حیدر العبادی نخستوزیر عراق در این کشور را ستودنی خواند و در ادامه از هدف دولت دونالد ترامپ رئیسجمهور این کشور در ایجاد اتحاد میان ریاض و بغداد با هدف تشکیل جبههای واحد در برابر تهران سخن گفت.
وی اقدام دو کشور عراق و عربستان در تشکیل شورای هماهنگی ریاض و بغداد را «پتانسیل بزرگی برای همکاریهای میان دو کشور» توصیف و تأکید کرد: اینگونه اقدامات نشانگر آغازی بر امیدواری ما برای ادامه تلاشهای ملموستر دو کشور در راستای بهبود روابط و تعمیق همکاریها در گسترهای از مسائل دوجانبه به شمار میآید.وزیر خارجه آمریکا با ژستی عوامفریبانه گفت: گسترش روابط شما دو کشور در تحکیم امنیت جمعی و شکوفائی منطقه مهم بوده و منافع زیادی نیز در آن قرار دارد. امیدوارم که تشکیل این شورا مقدمهای برای تقویت روابط میان دو کشور باشد.
وزیر خارجه آمریکا همچنین به عملیات ضد تروریستی ارتش عراقاشاره کرد و گفت: عملیاتهای الحویجه و تلعفر بسیار سریع پیش رفت.
محور سعودی – عراقی
در برابر نفوذ ایران توهم است
«هربرت مکمستر» مشاور امنیت ملی رئیسجمهور آمریکا روز پنجشنبه در نشستی در اندیشکده «بنیاد دفاع از دموکراسیها»، گفت واشنگتن به دنبال «عراقی یکپارچه» است که «با ایران همسو نباشد.»
در حالی که محافل رسانهای از آغاز گام نخست واشنگتن برای اجرای راهبرد جدید منطقهای دولت ترامپ علیه ایران مبنی بر خنثیسازی آنچه نفوذ بیثباتکننده ایران و مهار رویکرد تهاجمی آن در منطقه مینامند و نقطه آغاز این راهبرد را کشور عراق عنوان میکنند ، هوشیار زیباری که به مدت 10 سال وزیر خارجه عراق بوده است در توئیتی نوشته است «به هم نزدیک کردن عراق و سعودی از سوی آمریکا علیه ایران یک توهم است».
سابقه شکست مفتضحانه ائتلاف
سعودی- آمریکائی علیه ایران
پیش از این نیز دونالد ترامپ در سفر دو روزه خود به ریاض که به تعبیر تحلیلگران «گاوهای شیرده را به خوبی دوشیده است»، راهی منطقه شده بود تا علاوهبر قراردادهای تسلیحاتی سنگین به ارزش 110 میلیارد دلار، با راهاندازی شوی ضدایرانی در نشست عربی-غربی برای دغدغهها و آرزوهای مشترک آمریکا- سعودی چاره اندیشی کند. مقامات دو کشور بنا داشتند با شکلدهی به یک اجماع، بر نقش منطقهای ایران متمرکز و تهران را در سیبل اتهامات قرار دهند اما با وجود اینکه عربستان سعودی کل توان مالی خود را در میان گذاشت و آمریکا و اسرائیل کل لابیگری و توان سیاسی خود را در میان گذاشتند اما پس از شام آخر همه رهبران کشورهایی که در ریاض گرد هم آمده بودند به کشورهای خود بازگشتند تا سیاستهای خاص خود را دنبال کنند.
در حالی که عربستان و آمریکا تلاش کردند در این اجلاس ایران را به عنوان دشمن واحد همه کشورهای اسلامی به جای اسرائیل معرفی کنند اکثریت مطلق کشورهای اسلامی، البته آنهایی را که میتوان به عنوان کشور معرفی کرد، بدون استثنا به ملک سلمان و محمد بن سلمان و ترامپ پوزخند زدند.