kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۷۱۷۰
تاریخ انتشار : ۳۰ مهر ۱۳۹۶ - ۲۱:۱۱
آسوشیتدپرس گزارش داد

طرح نمایندگان آمریکا؛دائمی کردن برجام و محدودیت موشکی ایران

یک خبرگزاری آمریکایی از طرح نمایندگان مجلس این کشور برای دائمی کردن برجام و ایجاد محدودیت در برنامه موشکی ایران خبر داد.


سرویس سیاسی-

روزنامه‌های زنجیره‌ای در هفته‌ها و ماههای اخیر، حداقل دو ادعا را درخصوص موضوع برجام مطرح کردند. اول اینکه آمریکا خواستار پاره کردن برجام است. دوم اینکه برجام میان اروپا و آمریکا شکاف ایجاد کرده است.
این در حالی است که مقامات دولت ترامپ به دفعات تاکید کرده‌اند که برجام به نفع آمریکاست و به همین دلیل آن را رها نخواهند کرد. برای نمونه «رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه آمریکا چندی پیش در مصاحبه با شبکه «سی ان ان» گفت: باقی ماندن در برجام در جهت تأمین منافع امنیت ملی آمریکا است و رئیس‌جمهوری آمریکا نیز همین عقیده را دارد.
«نیکی هیلی» سفیر آمریکا در سازمان ملل نیز چندی پیش در مصاحبه با شبکه «ان‌بی‌سی» گفت: در حال حاضر شما شاهد ماندن ما در این توافق هستید. ما در این توافق هستیم تا ببینیم که چطور می‌توانیم آن را بهتر کنیم.
مقامات آمریکایی-کاخ سفید و کنگره- در هفته‌های اخیر به صراحت اعلام کرده‌اند که باید برجام از یک توافق مدت‌دار به توافقی دائمی تبدیل شده و مسائلی از جمله توان موشکی ایران و قدرت منطقه‌ای کشورمان نیز به آن اضافه شود.
نکته قابل توجه اینجاست که مقامات اروپایی نیز در این مسئله دقیقا همصدا با آمریکا هستند. برای نمونه «امانوئل ماکرون» رئیس‌جمهور فرانسه در هفته‌های گذشته گفت:«با توجه به تحولات وضعیت منطقه و فشار فزاینده‌ای که ایران به منطقه وارد می‌کند و با توجه به فعالیت رو به گسترش ایران در زمینه موشک‌های بالستیک، باید برای محدود کردن فعالیت موشکی ایران و تمدید محدودیت‌های برجام بر غنی‌سازی ایران برای دوران پس از سال 2025، با این کشور گفت‌وگو کرد».
یک نمونه دیگر، گفت‌و‌گوی تلفنی «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان و «ترزا می» نخست‌وزیر انگلیس درباره ایران است. در این گفت‌و‌گوی تلفنی تاکید شد:«لازم است جامعه جهانی برای مقابله با فعالیت‌های منطقه‌ای بی‌ثبات‌کننده ایران و بررسی روش‌های رفع نگرانی‌ها درباره برنامه موشکی ایران همراه شود.»
مقامات رژیم صهیونیستی نیز همین دیدگاه را دارند. برای نمونه «الداد پاردو» کارشناس مسائل ایران در دانشگاه عبری اورشلیم در سرزمین‌های ‌اشغالی در مصاحبه با لس‌آنجلس تایمز- مهر 96- گفت: «بهترین گزینه برای آمریکا این خواهد بود که با شامل کردن موضوع موشکی، برجام را بهبود بخشد».
در مجموع علیرغم جنجال رسانه‌ای برخی از دولتمردان و نشریات زنجیره‌ای، مقامات آمریکا -کاخ سفید و کنگره- در کنار اروپا و رژیم صهیونیستی به دنبال دائمی کردن «اقدامات نقد ایران در مقابل وعده‌های نسیه طرف مقابل» و تعمیم خسارت محض برجام به دیگر مولفه‌های قدرت ایران هستند.
طرح نمایندگان آمریکا
آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت: با توجه به تصمیم دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر تایید نکردن پایبندی ایران به برجام، سناتور باب کورکر رئیس‌کمیته روابط خارجی سنا و تام کاتن سناتور ایالت آرکانزاس، در حال آماده‌سازی طرحی با هدف محدود کردن برنامه دفاعی ایران هستند.
در این طرح که هنوز پیش‌نویس آن نهایی نشده و در اختیار اعضای مجلس سنا قرار نگرفته، در صورتی که ایران به هرگونه آزمایش، پرتاب، تولید یا استقرار موشک‌های بالستیک با قابلیت حمل کلاهک جنگی اقدام کند، تحریم‌های لغو شده دوباره فعال خواهند شد.
این شرط شامل هرگونه تلاش برای تغییر کاربری موشک‌های فضاپیما با مقاصد علمی به موشک‌های قاره‌پیما هم می‌شود.
اگرچه تصویب چنین طرحی به خودی خود توافق هسته‌ای میان ایران و 1+5 (برجام) را لغو نمی‌کند اما چنانچه در کنگره به تصویب برسد و با امضای دونالد ترامپ به قانون تبدیل شود، آن وقت می‌تواند بستر انحلال برجام را فراهم کند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، در این طرح همچنین هرگونه مخالفت ایران با درخواست آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای بازدید از هر پایگاهی، حتی مراکز نظامی این کشور، می‌تواند به نقض آشکار پایبندی ایران تعبیر شود.
علاوه ‌بر این، سناتور باب کورکر و تام کاتن در طرحشان که قبل از به صحن علنی سنا رسیدن باید مراحل مختلفی را طی کند، خواستار لغو تمام محدودیت‌های زمانی برجام شده‌اند و مواردی چون حق دسترسی ایران به اورانیوم غنی شده و تغییر تعداد سانتریفیوژهای این کشور پس از اتمام مهلت‌های تعیین شده در برجام را هم نشانه گرفته و خواستار نامحدود شدن آنها شده است.
به گزارش جام، این دو سناتور جمهوری‌خواه همان طور که پیش‌تر هم گفته بودند فرجه زمانی لازم برای تایید پایبندی ایران به برجام را از ۹۰ روز یک بار به ۱۸۰ روز افزایش داده‌اند و همچنین آورده‌اند که چنانچه ایران از هنجارهای جهانی حقوق بشر عدول کند و یا از هواپیماهای مسافربری و تجاری ساخت آمریکا یا از قطعات ساخت آمریکا در آنها استفاده شده برای مقاصد نظامی استفاده کند، کنگره می‌تواند این اقدامات را در تناقض با تعهدات ایران تلقی کند.
بازرسی از مراکز نظامی
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه روز شنبه پس از نشستی که به منظور بررسی تحولات پیرامون برجام در مسکو برگزار شده بود، تأکید کرد، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی حق انجام بازرسی از مراکز نظامی ایران را ندارد.
ریابکوف در گفت‌وگو با خبرگزاری «تاس» تأکید کرد: من مایلم به صورت کاملا شفاف و مستقیم اعلام کنم که رسیدن به برخی موضوعات جعلی با مضمون فعالیت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روی بند «T» برجام که مربوط به تأسیسات نظامی ایران می‌شود، اصلا برای ما موضوعیت ندارد هر چند که جزء موضوعات مورد بحث در حال حاضر است.
وی افزود، مسکو به طور خاص تأکید دارد که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مجاز به انجام چنین بازرسی‌هایی نیست و نمی‌تواند چنین مسئولیتی را عهده‌دار شود چرا که بند T به مسائل خارج از محدوده صلاحیت آژانس می‌پردازد.