لاریجانی در دهمین اجلاس عمومی سازمان پیمان امنیت جمعی:
راهبرد آمریکا بازی با تروریسم است و نه مبارزه با آن
رئیسمجلس شورای اسلامی با بیان اینکه راهبرد آمریکا بازی با تروریسم است و نه مبارزه با آن، گفت: آمریکا به دنبال فروش تسلیحات خود است و تداوم بحران در خاورمیانه را زمینهای برای تجاریسازی امنیت میداند.
به گزارش خانه ملت، علی لاریجانی در دهمین اجلاس عمومی سازمان پیمان امنیت جمعی در سنپترزبورگ طی سخنانی اظهار داشت : متأسفانه پدیده تروریسم و افراطگراییِ خشونتآمیز به یک تهدید ویرانگر جهانی تبدیل شده است. کشته و زخمی شدن هزاران انسان بیگناه و آوارگی میلیونها نفر در کشورهایی مانند سوریه، عراق، یمن، افغانستان و لیبی ازجمله پیامدهای شوم این پدیده است.
وی ادامه داد : بیتردید، مبارزه اصولی با این گروههای افراطگرا مستلزم شناسایی و مقابله با بسترها و خاستگاه ایدئولوژیک آنها و کشورهای حامی و تأمینکننده منابع مالی آنها است. ایدئولوژی تکفیری ـ وهابی به عنوان یک جریان منحرف که مبتنی بر نفرتپراکنی و حذف دیگران است، کماکان به مثابه موتور محرکه و مشوق اصلی جریانات تروریستی در نقاط مختلف دنیا به ویژه در خاورمیانه اقدام میکند.
رئیسمجلس شورای اسلامی افزود : در این شرایط برخی قدرتهای جهانی و متحدان منطقهای آنها در سالهای اخیر تلاش کردهاند با سوءاستفاده از شرایط و فضای ایجاد شده در منطقه خاورمیانه و با رویکردی کاملاً دوگانه جهت منافع خود نهتنها امنیت منطقه را با چالشهایی مواجه کنند، بلکه حاکمیت ملی، استقلال و تمامیت ارضی برخی کشورهای منطقه را نیز نقض نمایند. نمونه این امر، سیاستهای غلط این بازیگران در کشورهایی نظیر عراق و سوریه است که منجر به ایجاد گروههای تروریستی، آشوب و جنگ داخلی، گسترش ناامنی و بیثباتی، کشتار غیرنظامیان و شهروندان بیگناه شده است.
وی همچنین گفت : مروری بر سیاستهای آمریکا در خاورمیانه نشان میدهد که راهبرد آمریکا بازی با تروریسم است و نه مبارزه با آن. آمریکا به دنبال فروش تسلیحات خود است و تداوم بحران در کشورهای خاورمیانه را زمینهای برای تجاریسازی امنیت میداند. نگاهی به کارنامه آمریکا در منطقه خاورمیانه و تلاشهای این کشور برای بیثباتی و بحرانآفرینی در دیگر مناطق جهان نشان میدهد که باید نسبت به حضور آمریکا و ناتو در مناطق پیرامونی خود حساس باشیم و از ظرفیتهای منطقهای و همافزایی با همسایگان در جهت تأمین امنیت بهره ببریم.
رئیسمجلس افزود : در شرایطی که با تلاش مشترک جمهوری اسلامی ایران، فدراسیون روسیه و برخی کشورهای منطقه، داعش و گروههای وابسته بهشدت تضعیف شدهاند، عدهای که نفع خود را در تداوم تنش در منطقه خاورمیانه جستوجو میکنند، به دنبال شکل دادن به بحرانهای جدید در منطقه ازجمله در قالب جداییطلبی هستند. از سویی دیگر، چالشهای دیگر مناطق پیرامونی ازجمله قاچاق مواد مخدر همچنان تداوم دارند و عدهای به دنبال استفاده از این ابزارها در راستای منافع خود هستند.
مطابق منافع ملت تصمیم میگیریم
رئیسمجلس کشورمان که به منظور حضور و سخنرانی در صد و سی و هفتمین اجلاس اتحادیه بینالمجالس عازم سنپترزبورگ شده بود در بدو ورود به فرودگاه این شهر در پاسخ به سؤالی درباره احتمال اعلام عدم تایید پایبندی ایران به برجام از سوی دونالد ترامپ با بیان اینکه این اظهارات به اعتبار آمریکاییها بسیار لطمه میزند، ادامه داد: سناریوهای مختلفی در این نوع برخورد مطرح است، مسئله مهم این است که این موضوع در ایران با طمأنینه مورد بررسی قرار گرفته، ما اینگونه رفتارهای عامی و مقطعی که متأسفانه رجال سیاسی آمریکا دچارش شدهاند را در ایران نمیپسندیم و دلیلی نمیبینیم که در اینگونه رفتارها خودمان را در تار عنکبوتی آنها قرار دهیم.
رئیسمجلس شورای اسلامی تاکید کرد: در این جریان، موضوعات را با دقت رصد میکنیم و آنچه که منطبق بر منافع ملت باشد تصمیم میگیریم.
تحریم آمریکا علیه روسیه و ایران
خلاف قواعد بینالمللی است
رئیسمجلس شورای اسلامی همچنین در جریان این سفر با والنتینو ماتونیکو رئیسشورای فدراسیون روسیه دیدار و گفتوگو کرد.
لاریجانی در دیدار با خانم والنتینو ماتونیکو رئیسشورای فدراسیون روسیه اظهار داشت : آن روز که ایران و روسیه درخصوص سوریه شروع به همکاری کردند، کمتر کشوری باور داشت که این سطح از همکاریها منجر به نتیجه شود، اما امروز نتایج نشان میدهد ایران و روسیه موفق عمل کردند؛ به نحوی که تروریستها در سوریه و عراق ضربهای جدی خوردهاند.
لاریجانی به احتمال نقل مکان تروریستها در پناه حمایت برخی قدرتهای جهانیاشاره کرد و گفت: این امر سبب بهمریختگی منطقه و حتی جهان خواهد شد و بنابراین همکاریهای ایران و روسیه باید از پایههای محکمتری برخوردار شود و مستمر باشد.
لاریجانی به تحریم آمریکا علیه روسیه و ایراناشاره کرد و آن را خلاف قواعد بینالمللی دانست و محکوم کرد. همچنین در این دیدار والنتینو ماتونیکو رئیسشورای فدراسیون روسیه توافق هستهای ایران را یک موفقیت بسیار بزرگ دانست که دستاوردهای مثبتی داشته است و گفت: درخصوص اجرا و پایبندی ایران نباید هیچ شک و شبههای داشته باشیم، زیرا آژانس انرژی اتمی این مسئله را بارها تأیید کرده است.
رئیسشورای فدراسیون روسیه تأکید کرد: نمایندگان کشورهای 1+5 و اروپایی نیز معتقدند که ایران به توافق هستهای پایبند بوده است و آنها و ما نیز معتقد هستند و هستیم که توافق هستهای ایران قابل بازنگری نیست؛ هر چند آمریکا تلاش دارد از این توافق خارج شود و تحریمهای جدیدی اعمال کند، اما این تصمیم آمریکا مورد توافق جهانی و نیز شورای امنیت سازمان ملل نیست.
والنتینو ماتونیکو خاطرنشان کرد: آنها میتوانند تحریمهای یکجانبه اتخاذ کنند، اما خلاف قواعد بینالمللی است و کشورهای دیگر آن را نخواهند پذیرفت.