در قاهره صورت گرفت
امضای توافق آشتی فتح و حماس پس از 10 سال تنش
دو جنبش فتح و حماس پس از سالها تنش، توافقنامه نهایی آشتی ملی فلسطین را در قاهره به امضا رساندند.
دو جنبش فتح و حماس روز پنجشنبه بالاخره بعد از 10 سال تنش، رسما در قاهره یک توافق آشتی امضا کردند. این توافق پس از سه روز گفتوگوهای عمیق و فشرده میان مقامات فتح و حماس انجام شد.
به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه الجزیره این توافقنامه در مقر سازمان اطلاعات مصر به عنوان ناظر بر این توافقنامه که تلاشهای زیادی برای نزدیک کردن مواضع دو جنبش فلسطینی به هم انجام داد، امضا شد. این توافق را «عزام احمد» به نمایندگی از جنبش فتح و «صالح العاروری» نائب رئیس دفتر سیاسی حماس و در حضور «خالد الفوزی» وزیر اطلاعات مصر امضا کردند. پیشتر اسماعیل هنیه، رئیسدفتر سیاسی حماس از توافق دو طرف تحت نظارت قاهره خبر داده و محمود عباس نیز از این توافق استقبال کرده بود.
طبق این توافق، فتح و حماس موافقت کردهاند که دولت توافق ملی وظایف و مسئولیت خود را از تاریخ یکم دسامبر (آذرماه) سال جاری در نوار غزه، همانند کرانه باختری به دست گیرد و در راستای حل مشکلات ناشی از اختلافات وارد عمل شود. این توافق نامه بدون ذکر جدول کاری این نشست، از تمامی گروههای فلسطینی خواست که در 21 نوامبر (30 آبان 96) گردهم آیند و انتظار میرود که در این نشست برگزاری انتخابات مجلس و تغییر ساختار سازمان آزادی بخش فلسطین مورد بررسی قرار گیرد.
مهمترین بندهای این توافق امضا شده میان جنبشهای فتح و حماس عبارتند از: فراهم کردن زمینه فعالیت دولت فلسطین در نوار غزه حداکثر تا 1 دسامبر آینده، وضع راهحلهای لازم برای مسئله کارمندان غزه توسط کمیته حقوقی و اداری که فعالیت خود را حداکثر از 1 فوریه (بهمن ماه) 2018 آغاز میکند.
بر طبق این توافق، دولت فلسطین متعهد به تداوم پرداخت حقوق کارمندان در طول دوره فعالیت این کمیته میشود و این حقوق نباید از حقوق فعلی آنها کمتر باشد. همچنین روسای سرویسهای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین حداکثر تا تاریخ 1 دسامبر 2017 راهی باریکه غزه شده و با مسئولان سرویسهای امنیتی این منطقه دیدار میکنند تا راههای بر عهده گرفتن مسئولیت اداره امور این منطقه را مورد بررسی قرار دهند.
در این توافق همچنین تاکید شده است که دولت تشکیلات خودگردان تا تاریخ 1 نوامبر 2017 اداره امور تمامی گذرگاههای غزه را بر عهده گیرد و نشستی در تاریخ 1 دسامبر 2017 به منظور پیگیری و ارزیابی تمامی اقدامات قبلی در قاهره برگزار شود همچنین نشست فراگیر گروههای فلسطینی در تاریخ 14 نوامبر 2017 به منظور بررسیساز و کار اجرای مفاد توافق قاهره برگزار میشود و از گروههای فلسطینی برای مشارکت در نشست قاهره در اواخر ماه آینده دعوت به عمل میآید تا پروندههای سازمان آزادی بخش فلسطین (ساف)، انتخابات و تشکیل دولت وحدت ملی مورد بررسی قرار گیرد. یک مقام بلندپایه جنبش فتح در این باره اعلام کرد، محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین بعد از ۱۰ سال از قطع روابط میان فتح و حماس ظرف یک ماه آینده به غزه سفر خواهد کرد.
جنبش حماس از سال ۲۰۰۷ کنترل نوار غزه را به دست گرفت که موجب شد دو قدرت یکی در غزه و دیگری در رام الله به وجود آید و تلاشهای بسیار برای پر کردن این شکاف ناکام ماند. اما اخیرا میانجیگری مصر در نزدیک کردن دیدگاه طرفین درگیر نتیجه بخش بود.
واکنشها
جنبش جهاد اسلامی از این توافقنامه حمایت کرد و اتحادیه عرب نیز خشنودی خود از این توافق را اعلام کرد. سازمان ملل نیز با صدور بیانیهای اعلام کرد، گوترش دبیرکل سازمان ملل در تماس تلفنی با محمود عباس ضمن ابراز خرسندی نسبت به پیشرفت اخیر که اجازه میدهد دولت فلسطین مسئولیت خود را در غزه بپذیرد از تلاشهای مصر برای دستیابی به این هدف تقدیر کرد.
رایزنی با عربستان
رئیستشکیلات خودگردان فلسطین در تماس تلفنی خود با پادشاه عربستان درخصوص توافق آشتی امضا شده میان جنبش فتح و حماس رایزنی کرد. محمود عباس، در تماس تلفنی خود با ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان از مواضع عربستان در حمایت از فلسطین قدردانی کرد. وی در رایزنی تلفنیاش، پادشاه عربستان را در جریان جزئیات این توافق آشتی قرار داد. این در حالی است که یک مقام رژیم صهیونیستی اعلام کرد که این رژیم از دولت توافق ملی فلسطین خواسته است رژیم جعلی اسرائیل را به رسمیت بشناسد.
خبرگزاری رویترز به نقل از این مقام نوشت: هر توافقی برای آشتی بین فلسطینیان باید به توافقهای بینالمللی و بندهایی را که کمیته چهارجانبه ویژه خاورمیانه (متشکل از روسیه، اروپا، سازمان ملل و آمریکا) وضع کرده، پایبند باشد.