kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۳۷۱۷
تاریخ انتشار : ۲۰ شهريور ۱۳۹۶ - ۲۱:۰۹
تک نرخی شدن ارز همچنان در سایه تردید و ابهام

بانک مرکزی: هنوز مشکلات مالی‌بین‌المللی برای ارز تک نرخی وجود دارد

معاون بین‌الملل بانک مرکزی به تکرار وعده‌های پایان‌ناپذیر این بانک برای تک‌نرخی کردن نرخ ارز، گفت: شرایط لازم برای اجرای برنامه یکسان‌سازی ارزی از جمله آماده‌سازی کامل کارگزاری‌ها و ارتباطات بین‌المللی در این راستا حاصل نشده است.


به گزارش خبرگزاری فارس، غلامعلی کامیاب در پاسخ به این سؤال که آیا توقف فروش ارز مسافرتی از روز گذشته بر اساس دستورالعمل بانک مرکزی و تهیه این ارز با نرخ بازار آزاد توسط مسافران می‌تواند، مقدمه‌ای برای اجرای یکسان سازی نرخ ارز توسط این بانک باشد؟ اظهارداشت:‌ توقف فروش ارز مسافرتی در جهت اجرای یکسان‌سازی ارزی است.
معاون بین‌الملل بانک مرکزی درباره زمان اجرای برنامه یکسان‌سازی نرخ ارز گفت: گرچه هنوز زمانی برای اجرای برنامه تک نرخی کردن ارز توسط بانک مرکزی به صورت مشخص تعیین نشده است اما فعلا برنامه‌ریزی‌ها، اجرای آن را برای پایان سال جاری پیش‌بینی کرده است.
وی با تاکید بر اینکه شرایط لازم برای اجرای برنامه یکسان‌سازی ارزی از جمله آماده‌سازی کامل کارگزاری‌ها و ارتباطات بین‌المللی در این راستا حاصل نشده است و باید این موارد قبل از برنامه تک نرخی کردن ارز انجام شود، افزود:‌ با وجود اینکه حذف ارز مسافرتی در جهت تک نرخی کردن نرخ ارز است اما نمی‌توان آن را مقدمه‌ای برای این اجرا برنامه دانست.
با این حال عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران درباره اینکه آیا وعده دولت در مورد تک نرخی کردن ارز تا پایان سال جاری که برای چندمین بار طی سال‌های گذشته توسط بانک مرکزی اعلام شده، با توجه به شرایط فعلی اقتصاد محقق می‌شود، گفت: یکی از نیازهای تک نرخی کردن ارز، وجود یک سیستم فعال بانکداری بین‌المللی برای برقراری تعامل با بانک‌های دنیا است که نمی‌دانم در این رابطه دولت تا چه اندازه با بانک‌های دنیا مذاکره انجام داده است.
فرهاد فزونی با بیان اینکه یکی از 10 شرط سرمایه‌گذاری خارجی تک نرخی کردن ارز است، افزود: اما تک نرخی کردن ارز باعث نمی‌شود که سرمایه‌گذاران خارجی برای سرمایه‌گذاری در ایران صف بکشند، زیرا فعلا بسیاری از زیرساخت‌های سرمایه‌گذاری خارجی فراهم نیست.
نماینده بخش خصوصی در اتاق بازرگانی تهران اظهار داشت: طبق گفته خزاعی معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی، در دولت یازدهم 10 میلیارد و 700 میلیون دلار در کشور سرمایه‌گذاری خارجی محقق شده در حالی که مجوز 18 میلیارد و 700 میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی صادر شده است.
فزونی بیان داشت: این مقدار سرمایه‌گذاری خارجی اعلام شده در دولت یازدهم در مقایسه با سرمایه‌گذاری خارجی در سایر کشورها بسیار اندک است و علت آن است که هنوز شرایط سرمایه‌گذاری خارجی در کشور فراهم نشده است.
وی افزود: برای جذب سرمایه‌گذار خارجی گفته می‌شود که نرخ بازده سرمایه‌گذاری در کشور ما خوب است و کشور ما از امنیت برای سرمایه‌گذاری برخوردار است، اما با این حرف‌ها نمی‌توان سرمایه‌گذار خارجی را جذب کرد.
گفتنی است، بانک مرکزی به تازگی سهمیه ارز مسافرتی را حذف کرد. در مجموع 45 ردیف‌ کالایی و 19 ردیف خدماتی مشمول دریافت ارز با نرخ مبادله‌ای (رسمی) هستند و بررسی این اقلام نشان می‌دهد، «اغلب» این کالاها و خدمات ضروری نبوده و حذف آن فشاری بر دهک‌های پایین درآمدی وارد نمی‌کند.
از سوی دیگر مسئولان بانک مرکزی که پیش از این بارها وعده تک‌نرخی کردن ارز را داده‌اند، این بار از پیش‌بینی 6 ماهه تا پایان سال برای تحقق این وعده سخن می‌گویند، آن هم در شرایطی که در حال حاضر اختلاف دلار مبادله‌ای و آزاد بیش از 550 تومان است و معلوم نیست در یک فرصت شش ماهه چطور قرار است این شکاف پر شود.
علاوه بر این تحریم‌های جدید آمریکا هم در مسیر اجرایی شدن قرار گرفته است و به اذعان مسئولان بانک مرکزی مشکل مبادلات بانکی همچنان باقی است، پس باید منتظر نوسانات بیشتری بود و شاید زمان تحقق ارز تک‌نرخی باز هم عقب بیافتد. این وضعیت ضرورت آمادگی مسئولان پولی کشور برای مقابله با این نوسانات و تحقق وعده‌های داده شده را دوچندان می‌کند.