kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۱۸۹۶
تاریخ انتشار : ۲۹ مرداد ۱۳۹۶ - ۲۱:۴۰
سازمان بسیج سازندگی‌:

جولان دلالان و نبود حمایت‌های کافی دولت صنعت کشمش ایران را با بحران مواجه کرده است

با وجودی که 27 درصد بازارهای کشمش دنیا در اختیار کشمش‌های ایرانی است اما به دلیل کمبود حمایت‌های دولت، جولان دلالان و افزایش فعالیت ترکیه و آمریکا در این بازار جایگاه صادراتی ایران در این محصول به خطر افتاده است.


به گزارش سازمان بسیج سازندگی، صنعت کشمش در ایران با معیشت و اشتغال بیش از صدها هزار نفر گره خورده است، اما هر لحظه بیم از دست رفتن جایگاه کشور به عنوان صادرکننده کشمش احساس می‌شود. در این میان کشورهای آمریکا و ترکیه مهم‌ترین رقبای صادراتی ایران در جهان به شمار می‌آیند.
البته آنچه این صنعت را با بحران مواجه کرده، حمایت نکردن دولت از باغداران انگور و تولیدکنندگان کشمش است. حضور دلالان و خرید ارزان‌قیمت کشمش‌ها در فصل‌هایی که این تولیدکنندگان فروشی ندارند به نارضایتی و بی‌انگیزه شدن تولیدکنندگان دامن زده است.
در همین رابطه حسین سبزه‌محمدی، یکی از تولید‌کنندگان موفق کشمش در روستای محمدیه کاشمر درباره مشکلات تولیدکنندگان این محصول می‌گوید: «کشمش برای کشاورزان این منطقه کیلویی 4 هزار تومان تمام می‌شود، اما حداکثر آن را به قیمت 5 هزار تومان می‌فروشند که به هیچ وجه زحمات و مرارت‌های تولید کشمش را پاسخگو نیست. این مسئله ناشی از حضور فعال دلال‌ها در بازار کشمش است. آن‌ها بازار را قبضه می‌کنند و اجازه نمی‌دهند کشاورزان به حقشان برسند.
فروش کشمش به صورت فله‌ای و بسته‌بندی نشده و ضعف کشاورزان در بازاریابی و نیز غفلت از صادرات یکی از عواملی است به دلالان برای جولان در بازار فرصت می‌دهد. این معضل اما حتما راه حل‌هایی دارد. تاسیس کارگاه‌های بسته‌بندی کشمش در قطب‌های تولید کشمش و ارتباط‌گیری مستقیم این کارگاه‌ها با کشاورزان در کنار بازاریابی حرفه‌ای معطوف به صادرات از جمله راه حل‌های آزموده و تضمینی است.
حسین قلی‌زاده که پیشتر کارمند اداره برق استان بوده، از جمله افرادی است که با تشخیص درست نیاز بازار وارد این عرصه شده است. جذابیت‌ها و سودآوری این عرصه به قدری است که آقای قلی‌زاده را برای استعفا از شغل دولتی و راه‌اندازی کارگاه بسته‌بندی کشمش در کاشمر متقاعد کرده است.
وی در این باره می‌گوید: «کارگاه بسته‌بندی کشمش یک نیاز فوری برای منطقه ما بود و تاسیس آن می‌توانست همزمان به نفع کشاورزان و نیز خودم باشد. بر این اساس با فروش یک ملک و استفاده از پس‌انداز قبلی، کارگاه تمام اتوماتیک بسته‌بندی صنعتی کشمش را تاسیس کردم. کشمش‌های کارگاه پس از بسته‌بندی همگی به محصولی کاملا صادراتی تبدیل می‌شوند.»
از سال 91 بسیج سازندگی اعطای وام‌های اقتصاد مقاومتی به واحدهای کشاورزی و صنعتی تولید انگور و کشمش را در دستور کار قرار داده است. ارسال مهندسان کشاورزی بسیجی به روستاهای کاشمر و ارائه مشاوره به تولیدکنندگان انگور و کشمش یکی از برنامه‌های ثابت بسیج سازندگی برای حمایت از کشاورزان کاشمر است. کشمش برای بدن انسان بسیار مفید است و می‌تواند در درمان عارضه‌هایی مانند یبوست، ترشی معده و مشکلات جنسی مؤثر واقع شود. از دیگر فواید بسیار زیاد کشمش می‌توان به تأثیر مثبت بر بینایی و نیز حفظ سلامت دندان‌ها و استخوان‌ها اشاره کرد.
ایران از جمله صادرکنندگان بزرگ کشمش در جهان است. ۲۷ درصد از مجموع کشمش‌های صادراتی دنیا، از ایران صادر می‌شود و سالانه ۲۵۰ میلیون دلار عاید کشورمان می‌کند. ایران به بیش از ۱۰۰ کشور دنیا صادر می‌کند.