kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۱۴۹۳
تاریخ انتشار : ۲۴ مرداد ۱۳۹۶ - ۲۱:۱۱
وزارت اقتصاد روسیه:

آمریکا شدیدترین تحریم‌ها را تحمیل کرد اما فقط 30 درصد بر ایران تاثیر گذاشت

بر اساس بررسی وزارت اقتصاد روسیه، آمریکا شدیدترین تحریم‌ها را علیه ایران تحمیل کرد اما تاثیر آن بر مبادلات تجاری این کشور 30 درصد بود و این در حالی است که 250 هزار آمریکایی هم شغلشان را از دست دادند.


به گزارش خبرگزاری فارس، وزارت اقتصاد روسیه با کمک کارشناسان و متخصصان دانشگاه‌های سراسر روسیه سازوکار تحریم‌ها را در  70 سال گذشته که بر کشورها اعمال شده است را بررسی کردند.
در این گزارش آمده است بدترین مسئله‌ای که می‌تواند در «جنگ تحریم‌» رخ بدهد، قطع ارتباط این کشور از سیستم سوئیفت بین‌بانکی و نیز ممنوعیت خرید نفت و گاز آن کشور است که این مسئله را ایران تجربه کرد. از سال 1970 آمریکا 95 تحریم بر کشورهای مختلف اعمال کرده است. در همین مدت، اتحادیه اروپا نیز 35 تحریم برای کشورها درنظر گرفته است.  اتحاد جماهیر شوروی و روسیه در طول این مدت هفت بار و 16 تحریم از سوی سازمان ملل متحد تحمل کرده‌اند.
نقطه اوج این تحریم‌ها از سال 1991 تا 1995 بوده که 34 کشور تحت تأثیر تحریم واقع شدند. در سال‌های اخیر چنین اقداماتی کمرنگ شده، در عوض میزان اسلحه‌ و جنگ افزارها در جهان دو برابر شده است. از سال 1970، 32 تحریم بر کشورهای آفریقایی، 20 تحریم بر کشورهای آمریکای لاتین، 16 تحریم بر کشورهای آسیایی و 14 تحریم برای اتحاد جماهیر شوروی و روسیه صورت گرفته است.
این مطالعات همچنین نشان می‌دهد که تنها یک سوم این تحریم‌ها، نتایج و عواقب بسیار سختی داشته است. کارشناسان بر این باورند اگر اجماع جهانی بر تحریم‌ها وجود نداشته باشد، اثری بر کشور تحریم شونده نمی‌گذارد.
مثال این مسئله کوبا ، اتیوپی و یوگسلاوی سابق هستند که تحریم علیه آنها به دلیل فقدان اجماع جهانی به نتیجه نرسید. مطالعه وزارت اقتصاد روسیه با جزئیات نشان می‌دهد که چگونه تحریم‌ها به اقتصاد کشورهایی مانند چین، کوبا، آفریقای جنوبی، سوریه، عراق و ایران تأثیر گذاشته است. از نگاه مقامات روسی، سازوکار تحریم و عواقب آن درباره ایران به عنوان بدترین سناریو می‌تواند مطالعه شود. براساس این گزارش، اقتصاد ایران و روسیه هر دو وابسته به صادرات نفت است.
به موازات این ویژگی‌های ضدآمریکایی در دو کشور، وزارت امورخارجه روسیه پیشنهاد کاهش وابستگی به دلار را مطرح کرد و ایران هم اخیراً این پیشنهاد را پذیرفت و به توافقات دوجانبه با کشورهایی رو آورد که به ویژه در لیست سیاه آمریکا قرار دارد، به ویژه کشورهایی مانند سوریه، پاکستان، افغانستان و  عراق.در سال 2013 مبادلات تجارت خارجی ایران گرایش دوباره به سمت کشورهای آسیایی داشت که سهم‌شان در صادرات ایران بیش از 90 درصد است و در این میان، سهم تجارت با اروپا و آمریکای جنوبی و کشورهای آمریکای جنوبی و شمالی تنها سه درصد است.
براساس این گزارش، کل خسارتی که اقتصاد ایران از سال 1995 یعنی زمانی که آمریکا نخستین با تحریم‌ها را درباره توسعه برنامه‌های هسته‌ای ایران اعمال کرد حدود 170 میلیارد دلار بوده است. بلومبرگ هم در این زمینه می‌نویسد ایران هم که از بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان است روزانه 133 میلیون دلار از درآمد خود را به واسطه تحریم‌های بین‌المللی از دست می‌دهد.
صندوق بین‌المللی پول (IMF) هم گزارش داد که تحت‌تأثیر تحریم‌ها در سال 2012 نرخ شد اقتصاد ایران به 4 دهم درصد کاهش یافت.
دو تأثیر بسیار منفی در اقتصاد ایران بنا بر آنچه که کارشناسان تأکید دارند، بسته شدن سوئیفت به روی بانک‌های ایرانی و ممنوعیت خرید نفت و گاز توسط اتحادیه اروپا و کشورهای آمریکایی بود که در نتیجه آن در سال 2013 تولید ناخالص داخلی (GDP) ایران 6/6 درصد کاهش یافت.
تحریم علیه سیستم بانکی حجم مبادلات تجاری ایران را تا 30 درصد کاهش داد. تورم در فاصله مارس 2012 تا 2013 به 30 درصد رسید که بدترین شاخص در تاریخ این کشور محسوب می‌شد و در همان زمان قیمت مواد غذایی 60 درصد بالا رفت. از اواسط 2012 تا 2013 نرخ بیکاری هم به 25 درصد رسید. در سال 2011 صنعت خودرو 10 درصد تولید ناخالص داخلی ایران را تشکیل می‌داد که یک و نیم میلیون دستگاه تولید می‌کرد و یک میلیون کارگر داشت اما یک سال پس از آن (پس از تحریم) این رقم به 800 هزار کاهش یافت.
وزارت اقتصاد روسیه در این گزارش آورده است براساس ارزیابی‌های شورای ملی ایران ـ آمریکا از سال 1995 تا 2012 آمریکا به واسطه تحریم‌های ایران 175 میلیارد دلار از ظرفیت صادراتی‌اش کم شده است.
براساس بخش تجارت آمریکا، تحریم‌های ایران باعث کاهش یک میلیارد دلاری درآمد صادراتی و کاهش 55 تا 60 هزار شغل در سال شده است. به عنوان مثال، تنها در سال 2008 (وقوع بحران مالی) تحریم‌های ایران باعث از دست رفتن 250 هزار شغل در آمریکا شد.
تحریم‌ها علیه ایران در فاصله سال‌های 2010 تا 2012 موجب از دست رفتن درآمدهای آلمان از تحریم‌های ایران به رقم 23/1 میلیارد دلار رسید. همچنین خسارت برای ایتالیا به 42/8 میلیارد دلار و فرانسه 34/2 میلیارد دلار رسید.