kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۰۸۱۵
تاریخ انتشار : ۱۷ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۹:۰۳

شهر جهانی یزد فاقد زیرساخت لازم( یادداشت خبرنگار)



یزد جهانی شد، خبری که کوتاه است، اما در پشت کلمه جهانی، مفهوم و معنای زیادی نهفته است که می‌تواند در رشد فرهنگی، اقتصادی و سیاسی شهر یزد و در مجموع کشورمان ایران، نقش بسیار ارزشمندی را به نمایش بگذارد.
آنچه مهم است اینکه جهانی شدن یزد تنها آغاز راهی بی‌پایان است که تلاش، همت، برنامه‌ریزی، اعتبار، سرمایه‌گذاری و آینده‌نگری مسئولان استانی و کشوری را می‌طلبد.
امروز یزد در مقام یک شهر تاریخی به خوبی نتوانسته زیرساخت‌های لازم برای استقبال شایسته از مهمانان داخلی و معدود گردشگران خارجی را تأمین کند و با مشکلات بسیاری در این حوزه دست و پنجه نرم می‌کند. در حالی که یزد در یونسکو به عنوان ششمین شهر تاریخی جهان به ثبت رسیده با این امکانات و زیرساخت‌های نسبتاً محدود و کم‌ستاره چگونه می‌خواهد در استقبال از مهمانان جهانی خود، میزبان شایسته‌ای باشد؟!
شهر یزد حکایت جیب خالی، پز عالی را دارد، از یک سو فریاد جهانی جهانی شدن سر می‌دهد و از سوی دیگر با این امکانات اندک زیرساختی توان پاسخگویی به این حجم روزافزون گردشگران دنیا را ندارد.
مردم این شهر منتظرند ببینند حال که جهانی شدند، آیا اقتصاد و بازارشان رونق می‌گیرد، زیرساخت‌های شهرشان نظیر فرودگاه، خطوط ریلی و واگن‌ها و هتل‌ها، رستوران‌ها، فضا و خدمات شهری نظیر اتوبوس، تاکسی و بافت تاریخی و مبلمان شهری و... نیز جهانی خواهد شد؟
شهر جهانی مدیریت و فکر جهانی را می‌‌طلبد و شهر جهانی اولین امکاناتش داشتن آب آشامیدنی مطلوب و کافی است. مشکلی که امروزه یزد در بخش آب با آن دست و پنجه نرم می‌کند و منابع آب زیرزمینی خود را در معرض خطر می‌بیند، بدون شک شایسته یک شهر جهانی نیست؟!
در هر کشوری اگر شهری جهانی اعلام می‌شود، دولت آن کشور ظرف یکی دو سال، با کمک و سرمایه بخش خصوصی آن شهر را به بزرگ ترین قطب گردشگری دنیا مبدل ساخته و بخش اعظم درآمدهای حاصل از آن را در توسعه و آبادانی و پیشرفت سرزمین خودهزینه می‌کنند.
یزد اکنون به عنوان یک شهر صنعتی نیز شناخته می‌شود، صنعتی که در کنار ایجاد اشتغال و درآمدزایی، با توسعه روزافزون آلودگی‌های زیست محیطی، سلامتی کویرنشینان را به شدت تهدید می‌کند و این فرصت جهانی شدن اگر درست برنامه‌ریزی، سرمایه‌گذاری و مدیریت شود می‌تواند جایگزین بسیار خوبی برای صنعت شود.
با شرایط اعتباری و مدیریتی کنونی، نمی‌توانیم انتظار تحول و توسعه زیرساخت‌های جهانی شدن را در یزد در سال‌های نزدیک، داشته باشیم، اما توقع این است که یک کمیته ویژه اجرایی تخصصی جهانی شدن با محوریت استان یزد در کشور ایجاد و دولت و مجلس نیز در اعتبارات آینده یک مبلغ ویژه و کلان را برای توسعه زیرساخت‌های لازم و ضروری همراه با پرداخت وام‌های کم‌بهره، برای تشویق بخش خصوصی در حوزه گردشگری اختصاص دهند. شهر تاریخی یزد در خوشبینانه‌ترین زمان، یعنی سال دهم ثبت جهانی، شرایط مطلوب صنعت گردشگری را با استانداردهای جهانی به خود اختصاص داده و به بزرگ ترین منطقه گردشگری تاریخی تبدیل شود.
یزد- محمدرضا حایری‌زاده