kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۷۹۷۳
تاریخ انتشار : ۱۴ تير ۱۳۹۶ - ۲۱:۰۷

«نه» آفریقا به آل‌سعود برای همراهی علیه قطر/عادل الجبیر دست از پا درازتر به ریاض برگشت

تلاش‌های وزیر خارجه سعودی برای همراه کردن کشورهای آفریقایی علیه قطر، با شکست مواجه شده و عادل الجبیر با دست‌خالی از این سفر بازگشته است.

سرویس خارجی-

چند روز پیش عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان به دلیل ناکامی در همراه کردن کشورهای اروپایی با ریاض علیه قطر، از سوی ولیعهدی سعودی توبیخ شد. این مسئله برای «الجبیر» بسیار گران آمد به ویژه اینکه قطر نیز به صورت کتبی به درخواست‌های عربستان پاسخ منفی داده بود. به همین دلیل «الجبیر» برای همراه کردن کشورهای آفریقایی دست به کار شد اما گویا در این مورد نیز با شکست مواجه شده است. روزنامه قطری گالف تایمز چاپ دوحه، با «ناموفق» خواندن سفرعادل الجبیر به «آدیس‌آبابا» پایتخت اتیوپی، نوشته: «سفر وزیرخارجه عربستان به آفریقا نتوانست اجماعی علیه قطر به وجود آورد و وی با دست خالی بازگشت.» این روزنامه در ادامه با اشاره به اهداف عادل الجبیر از رایزنی و همراه ساختن کشورهای آفریقایی با خود درخصوص آخرین تحولات خاورمیانه و خلیج‌فارس در آدیس آبابا پایتخت اتیوپی، افزود: «عادل الجبیر نتوانست اجماعی به سود کشورهای تحریم‌کننده قطر به وجود آورد.»به نوشته این روزنامه قطری «سران کشورهای آفریقایی برخلاف تمایل وزیرخارجه عربستان، برحل بحران خلیج‌فارس از مسیر گفت وگو تاکید کردند.» بیست‌ونهمین نشست سران کشورهای عضو اتحادیه آفریقا روزدوشنبه در آدیس آبابا پایتخت اتیوپی ومقر دائمی این اتحادیه آغاز شد و رئیس‌اتحادیه آفریقا بر اهمیت حل مسالمت آمیز بحران خلیج‌فارس تاکید کرد. عادل الجبیر وزیرخارجه عربستان درحاشیه این نشست با چند تن از مقامات آفریقایی برای همراه ساختن آنها با مواضع خود نسبت به تحولات منطقه خاورمیانه و مناقشات ریاض با دوحه بحث و گفت‌وگو کرده است. از آغاز بحران قطر وعربستان وزرای خارجه کشورهای محاصره‌کننده قطر(عربستان، امارات، بحرین و مصر) اقدام به فعالیت‌های دیپلماتیک در واشنگتن و پایتخت‌های اروپایی برای تشریح دیدگاه‌های خود وهمراه ساختن آنها کرده‌اند اما تقریباً هیچ کشوری حاضر به همراهی کردن آنها نشده است. از سوی دیگر، «احمد ابوالغیط» دبیرکل اتحادیه عرب اعلام کرده که عربستان، امارات، بحرین و مصر با طرح علنی خواسته‌‌های خود از قطر، شیوه نادرستی را در پیش گرفتند. به گفته ابوالغیط اتحادیه عرب از تلاش‌های میانجیگرانه کویت برای حل بحران در روابط قطر و کشورهای عربی حمایت می‌کند و ما نیز آماده هستیم که در صورت نیاز در این زمینه نقش‌‌آفرینی کنیم، اما تاکنون درخواستی در این خصوص از ما نشده است.
انتقال الجزیره به لندن از ترس بمباران!
خبر دیگر اینکه، قطر با توجه به بالا دیدن  احتمال بمباران یا بسته شدن شبکه تلویزیونی الجزیره از سوی ائتلاف کوچک سعودی درحال بررسی طرح انتقال دفتر مرکزی این شبکه به لندن است. پایگاه خبری رای الیوم به نقل از منابع موثق اعلام کرد: «مقامات قطر با توجه به این احتمال که فشارهای اعمال شده ازسوی عربستان، مصر، امارات و بحرین درخصوص بستن شبکه الجزیره و یا حتی تغییر نظام در دوحه ممکن است با موفقیت همراه شود، یک طرح جایگزین وضع کرده‌اند.» منابع مزبور گفتند: «براساس این طرح الجزیره به همراه تمامی کارکنانش یعنی مجری‌ها و کارگردانان و گوینده‌های دارای تابعیت انگلیسی یا اروپایی فورا پس از وقوع هرگونه رویداد غیرمنتظره به لندن منتقل خواهند شد.» این منابع افزودند: «مقامات قطر بیم آن دارند که شبکه الجزیره در دوحه مورد حمله موشکی واقع شود و منهدم گردد و در صورت شدت گرفتن تنش و توسل جستن طرف‌های درگیر به گزینه نظامی پخش آن به طور کامل متوقف شود.» رهبران عرب درسال 2003 طی جنگ علیه عراق از جرج بوش خواستند تا مقر الجزیره را بمباران کند و تونی بلر نخست وزیر اسبق انگلیس نیز اذعان کرد که این موضوع در آن دوران مورد بحث و بررسی قرار گرفت و اسناد فاش شده توسط آژانس ویکی لیکس نیز حکایت از این امر دارد.