وزیر بهداشت:
شرایط کشور از نظر مصرف آنتیبیوتیک مناسب نیست
وزیر بهداشت گفت: مصرف آنتیبیوتیک در دنیا از سال 2000 تا 2010 حدود 30 درصد افزایش پیدا کرده که با افزایش مقاومت میکروبی همراه است.
به گزارش پایگاه خبری وزارت بهداشت، سید حسن هاشمی در اجلاس بینالمللی بررسی چالشهای نظام مراقبت مقاومت میکروبی که در محل وزارت بهداشت برگزار شد، گفت: 20 درصد از مصرف آنتیبیوتیکها در کشور در مراکز بهداشتی و درمانی و 80 درصد در بخش سرپایی و به نیز به صورت خود درمانی توسط مردم مصرف میشود و کارشناسان اعتقاد دارند که 50 درصد از آن، غیر ضروری است.
هاشمی یادآور شد: 50 درصد از نسخههای پزشکی، حاوی آنتیبیوتیک است و در سالهای گذشته توانستهایم تعداد اقلام دارویی در نسخ را از 3/4 به 2/7 قلم کاهش بدهیم اما از هر 10 دارویی که در نسخه تجویز میشود، حداقل یک قلم، آنتی بیوتیک است.
وی تاکید کرد: باید بپذیریم که شرایط کشور از نظر مصرف آنتیبیوتیک مناسب نیست و مصرف آن رو به فزونی است و این زنگ خطری است که باید برای آن چارهاندیشی کرد.
وزیر بهداشت تصریح کرد: از 10 آنتیبیوتیک برتر ایران که 50 درصد مقاومت به آنها گزارش شده است میتوان به سفکسیم، آموکسیسیلین و آزیترومایسین اشاره کرد بنابراین باید بپذیریم که مشکلات جدی در این حوزه داریم و باید به دنبال درمان آن باشیم.
هاشمی گفت: در حوزه دامپروری در سال 2010 حدود 63 هزار تن آنتیبیوتیک مصرف شده و پیشبینی میشود که اگر با همین روند ادامه یابد، مصرف آنتیبیوتیک در دام و طیور به 105 هزار تن در سال خواهد رسید. البته در ایران دوستان ما معتقد هستند که در رفع آفات از آنتیبیوتیک استفاده نمیکنند اما همان سموم شیمیایی، اثرات به مراتب نامناسبتری دارد از سوی دیگر مقاومت میکروبی در مصرف مواد پروتئینی به ویژه شیر از سوی مردم مهم است و باید با همکاریهای بین بخشی مصرف آنتیبیوتیک در حوزه دامپروری کنترل شود.
وی با اشاره به تدوین برنامه ملی مقاومت میکروبی در کشور، بر لزوم انجام پایش برای مصرف آنتیبیوتیکها، طراحی نظام مراقبت مقاومت میکروبی در انسان، شیلات و دام و توجه به مصرف منطقی داروها تاکید کرد.
وزیر بهداشت نقش بیمهها را در مصرف منطقی داروها مهم و حیاتی عنوان کرد و گفت: در حوزه بهداشت و درمان، نقش خریداران خدمات و در حوزه دام نیز نقش سازمانهای حمایتکننده و نهادهای نظارتی در مصرف منطقی داروها و آنتیبیوتیکها بسیار مهم است.