بیکاری و خشکسالی عامل تخلیه روستاهای استان سمنان
مشکل شدید کم آبی و نبود اشتغال کافی از دلایل مهم خالی شدن روستاها و کوچ روستائیان استان سمنان به شهرها عنوان شده است که برای کاهش آثار مخرب این دو عامل، اقدامهایی در دست انجام است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با اشاره به برنامه جهاد کشاورزی این استان در حوزه صرفهجویی در مصرف آب، تصریح کرد: در سال 95 با اجرای سامانه آبیاری نوین 15 میلیون متر مکعب در مصرف آب صرفهجویی شد.
سید حسن میرعماد بیان داشت: در سال 96 پیشبینی شده است 12 هزار هکتار از اراضی استان سمنان به سامانه آبیاری نوین مجهز شود.
وی با اشاره به این که بیش از 60 درصد لولهکشیها و کانالکشیهای آب حوزه کشاورزی در استان سمنان فرسوده و منجر به تبخیر و هدررفت آب میشود، خاطرنشان کرد: برای افزایش آبدهی لایروبی 75 کیلومتر از قناتهای استان به ویژه مناطق روستایی در دستور کار قرار دارد. همچنین احداث 200 هزار متر مکعب سد ذخیرهسازی آب برای بهبود و توسعه کشاورزی در سال 96 در برنامه قرار دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان گفت: یکی از راهکارهای کاهش مهاجرتهای روستائیان به ویژه در مناطق حاشیه کویری را توسعه آبیاری نوین کشاورزی دانست و خاطرنشان کرد: آموزش کشاورزی نوین و انتقال یافتههای تحقیقاتی به مزرعه کشاورزان از دیگر موارد کاهش مهاجرت روستاییان است.
وی گفت: تاکنون 23 صندوق خرد روستایی در طرح توانمندی جوامع محلی برای روستاها در قالب یک اتحادیه زنان روستایی ایجاد شده و برای آن ردیف اعتباری در نظر گرفته شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان یادآور شد: با توجه به اهمیت ویژه آب در استان سمنان، روند روزافزون آبیاری نوین قطرهای باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
کمآبی دامن روستاهای استان سمنان را گرفته و با پایین آمدن تولیدات کشاورزی، بسیاری از روستائیان به حاشیه شهرها مهاجرت کردهاند. اکنون از یک هزار و 625 روستای این استان تنها 400 روستا دارای سکنه است که تعداد قابل توجهی از این روستاها در نقاط دورافتاده قرار دارند و بسیاری از آنها با تانکر آبرسانی میشوند.