جوابیه وزارت نفت و پاسخ کیهان
در پی درج گزارشی با عنوان «بازی رسانهای وزارت نفت برای انحراف افکار از جریمه گازی و خسارت کرسنت»، جوابیه وزارت نفت و پاسخ کیهان منتشر میشود.
در جوابیه پر از توهین وزارت نفت آمده است: «عطف به سخنان مهندس بیژن زنگنه، وزیر محترم نفت در حاشیه جلسه هیئت دولت چهارشنبه گذشته که در پاسخ به پرسشی در مورد اینکه آیا کشور هماکنون در تولید بنزین خودکفا شده است؟ پاسخ داده بودند «من نگفتم در بنزین خودکفا شدهایم، کیهان گفته خودکفا شدیم که خودش باید جواب بدهد...» دو روز بعد روابط عمومی وزارت نفت به منظور روشن شدن استناد وزیر نفت، تصویر صفحه اول روزنامه کیهان مورخ 96/2/4 را که در آن خبر خودکفایی ایران در بنزین به صورت تیتر اصلی چاپ شده بود را جهت یادآوری بازنشر کرد که در پی آن کیهان و رسانههای همسو با آن به صورتی عجیب به تکذیب این موضوع پرداخته و آن را به استناد اخبار و گزارشهای منتشره در رسانههای دولتی و یا نزدیک به دولت دانسته و خود را مبرا از آن دانستند. در اینجا باید گفت اگر ذکری از تیتر درشت شما مبنی بر «خودکفایی در بنزین» رفت از این جهت بود که فراموشتان نشود چه گفتهاید. چون ما میدانیم چه گفتهایم. اعتقاد ما بر این است که خودکفایی در تولید بنزین به عنوان یکی از اهداف بزرگ دولت تدبیر و امید از همان شهریور 92 در دستور کار قرار گرفت. وزارت نفت پروژه به گل نشسته ستاره خلیج فارس به عنوان نماد تحقق این هدف را که مانند یک کلاف درهم پیچیده بود در شهریور 92 به گونهای تحویل گرفت که به قول معروف «مسلمان نشنود، کافر نبیند.» پروژهای که بلبشویی تمامعیار بود و باید حقایق آن را به عنوان نماد یک فاجعه مدیریتی تدریس کرد تا دیگر به عنوان یک گزیدگی در توسعه صنعتی کشور تکرار نشود. باری به هر روی کارها پیش رفت و پس از اجرایی شدن برجام در دی ماه 94 و رفع تحریم از تجهیزات با تکنولوژی بالای این پروژه، سرعت کار باز هم بالاتر رفت تا عاقبت با استمرار تولید بنزین از فاز اول آن، این پروژه دیرینه صنعت نفت با حضور دکتر حسن روحانی، رئیسجمهوری افتتاح رسمی شد. در تمامی اخباری که از ماههای پیش از آن تا روز افتتاح پالایشگاه ستاره خلیجفارس توسط رسانههای وابسته به صنعت نفت یا سایر رسانههای دیگر انتشار یافت، موضوع خودکفایی بنزین به عنوان یک دستاورد کلان نظام و به نقل از افراد و مسئولان مختلف مورد بررسی قرار گرفت. خودکفایی یک فرآیند است نه اتفاقی که در یک لحظه باید منتظرش بود. وزیر محترم نفت با درک صحیح از موضوع و با گفتاری صادقانه و به منظور جلوگیری از بهرهبرداریهای سیاسی جناح مخالف دولت در ایام قبل از انتخابات، اتفاقا تاکید داشتند که از خودکفایی چیزی نگویند. بنابراین شاهد بودید که در مراسم رسمی افتتاح پالایشگاه ستاره خلیج فارس از آن با عنوان آغاز تولید مستمر بنزین از فاز اول یاد شد. هرچند رسانهها و سایر مسئولان، این افتتاح را به درستی به عنوان گام بزرگ دولت برای خودکفایی در تولید بنزین دانستند. همانگونه که بارها تکرار شده است خودکفایی در بنزین فرآیندی است که با تکمیل فازهای 2 و 3 پالایشگاه ستاره خلیج فارس و به مدار آمدن سایر طرحهای پالایشی محقق خواهد شد.
گفتن از خودکفایی و گزارش موفقیتهایی که در مسیر آن به دست میآید به مصداق انتشار «اخبار خوب و امیدبخش» که چه از سوی رسانههای نزدیک به دولت و چه از سوی رسانههای منتقد دولت نه تنها اشکالی ندارد بلکه حرکتی قابل تقدیر است...
و اما در پاسخ به سناریوی خودساخته کیهان مبنی بر تلاش وزارت نفت برای انحراف افکار عمومی از موضوع جریمه گازی و خسارت کرسنت باید گفت که خوشبختانه در این زمینه وزارت نفت برخلاف رویه حاکم در دولتهای نهم و دهم با شفافیت لازم و به صورت دقیق موضوع را برای نهادهای مسئول با ارائه اسناد و مدارک توضیح داده و در سطح افکار عمومی نیز کلیات و برخی جزئیات این موضوع به منظور روشن شدن اذهان از طریق رسانهها انتشار یافته و سبب روشنگری در موضوع شده است...»
کیهان: گویا وزارت نفت به جای انجام وظایف ذاتی خود به یک بنگاه تولید بیانیههای توهینآمیز بدل شده که برای تخریب منتقدان و کتمان حقایق از دستاندازی به ادعاهای عجیب فروگذار نمیکند. با این حال بار دیگر بخشی از اسناد خدشهناپذیری که در گزارشهای پیشین کیهان آورده شد، ذکر میشود، چرا که بهترین پاسخ به هتاکی دوستان وزارت نفت، ارائه حرفها و تیترهای خودشان است.
1- در گزارش کیهان برای افشای بازی رسانهای زنگنه، یک نکته به روشنی بیان شد؛ اینکه دولت از مدتها قبل وعده خودکفایی در تولید بنزین داده و در ایام انتخابات با این وعدهها و پروژههای مختلف عکس یادگاری گرفته است. در ادامه هم اسناد اظهارات دولتیها با چاپ تصویر صفحات روزنامه و خبرگزاریهای رسمی دولت منتشر شد. به علاوه خبرگزاری مهر چند روز پیش به اظهارات زنگنه درباره خودکفایی بنزین پرداخت و نوشت که «۲۲ اسفند ماه سال ۹۴ زنگنه در نشست خبری از آزاد شدن تجهیزات بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی ایران توسط زیمنس آلمان خبر داد و گفت: با افتتاح پالایشگاه ستاره خلیج فارس، سال آینده از واردات بنزین خودکفا میشویم.» اما وزارت نفت به جای صحبت درباره این اسناد، با تقلای بسیار موضوعاتی را مطرح نموده که با این گزارش ارتباط چندانی ندارد.
البته در نکتهای شگرف گفتهاند که انتشار اخبار درباره خودکفایی بنزین، «مصداق انتشار اخبار خوب و امیدبخش» بوده است(!) یعنی دولت رسما اعتراف میکند که آن همه تیتر یک روزنامه ایران، خبرگزاری ایرنا و شانا از افتتاح نمایشی پالایشگاه که اسناد آن منتشر شد، همگی یک بازی برای امیدبخشی - بخوانید تصاحب آرا- در آستانه انتخابات بوده است؟!
2- روابط عمومی زنگنه میگوید پروژه ستاره خلیج فارس قبل از این دولت «به گل نشسته بود» در حالی که تا پایان مرداد 92 پیشرفت کلی پالایشگاه ستاره خلیج فارس اعم از طراحی، ساخت و تأمین کالا 66 درصد بوده است. دولت روحانی که در چهار سال، کمتر از 40 درصد باقیمانده پروژه را نیز تکمیل نکرده و بر اساس سندی که از شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در رسانهها منتشر شده، با گذشت یک ماه از انتخابات و افتتاح نمایشی این پالایشگاه، تولید بنزین در ستاره خلیج فارس «صفر» است.
3- مرتبط کردن پالایشگاه ستاره خلیج فارس با برجام هم حیرتانگیز است. البته با توجه به سابقه دولت که حتی آب خوردن را هم به برجام ربط داد و بعد هم برای آن دستاوردسازی کرد، این ادعاها عجیب نیست، اما برای روشن شدن موضوع به مصاحبه یکی از افراد فعال در تأسیس این پروژه اشاره میشود که در تاریخ 10 اردیبهشت به کیهان گفت «علیرغم ادعاهای موجود، برجام اثری بر پیشرفت این پروژه نداشته است. اگر برجام نبود ما از مراجع و منابع دیگری از جمله چین خریدهایمان را انجام میدادیم، کما اینکه قبلا و در دوره تحریم هم این کار انجام میشد ... همین آقای زنگنه بعد از روی کار آمدن، تا یکسال کمک به پروژه و انجام تعهدات قبلی وزارت نفت در این رابطه را عقب انداخت، در حالی که در دولت گذشته بسیاری از منابع این طرح ملی پیشبینی شده بود.»
البته همین بخش از پیشرفت کار در دولت یازدهم را هم قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء با حداقل حمایتهای دولت و با تکیه به منابع داخلی و نیروهای متخصص ایرانی به سرانجام رسانده و بهتر است این دوستان پاسخ دهند که بدهی دولت به قرارگاه خاتم در آغاز و پایان دولت چقدر است تا معلوم شود چقدر از این پروژه از سوی دولت حمایت گردیده است.
4- اگر وزارت نفت درباره فساد کرسنت شفافسازی نموده و به نهادهای مسئول توضیح داده است، چرا نمایندگان بسیاری درباره ابعاد خسارتبار این پرونده که در زمان مدیریت زنگنه امضا شده و تأثیر انتخاب مجدد وی به عنوان وزیر در محکومیت ایران، بارها هشدار دادند؟ و چرا هفته گذشته 52 نماینده مجلس طی نامهای به علی لاریجانی خواستار برگزاری نشست با وزیر نفت درباره قراردادهای گازی از جمله کرسنت شدند؟!
وزارت نفت دولت یازدهم که پول گاز را حتی از پیرزن فقیر روستایی هم دریافت میکند، سرمایه گاز کشور را مجانی به خارجیها میدهد تا جریمه اهمال خود را از جیب مردم پرداخت نماید و در مقابل و به جای آنکه پاسخگوی وعدههای انتخاباتی باشد، حتی حاضر است سخنان رسمی رئیسجمهور مملکت را به «اخبار خوب و امیدبخش» تقلیل دهد. اقدامات خسارتبار تیم مدیریتی زنگنه بسیار گستردهتر از این گزارشهاست و تلاش سازمانیافتهای که برای رصد و ارسال جوابیههای چند صفحهای به گزارشهای مستند کیهان و سایر رسانههای منتقد میدهند حاکی از پشت پردهای مبهم در این وزارتخانه است. در آینده نزدیک درباره بخشی دیگر از پروندههای تیم زنگنه و هزینههایی که برای کشور در پی داشته باز هم خواهیم نوشت.