فرانکلین، انجمن ایران و آمریکا و دیگران-35
آمریکا؛ سرزمین رویاها و آرزوها؟!
برنامههای انجمن ایران و آمریکا
در شماره 38 دوره دوم نشریه رسمی «اداره اطلاعات آمریکا» در تهران که با نام «اخبار هفته» منتشر میشد، به عنوان برنامه هفتگی «انجمن ایران و آمریکا»، چنین آمده است:
... شنبه 28 دی (1336): ساعت 6 بعد از ظهر بازی بریج354، ساعت 30/7 فیلم مجانی
یکشنبه 29 دی: از ساعت 9 تا 12 صبح بازدید از مجلس و کتابخانه مجلس شورای ملی
دوشنبه 30 دی: ساعت 30/6 بعد از ظهر آواز دسته جمعی، ساعت 30/7 بازی بینگو355
سه شنبه 1 بهمن: ساعت 6 بازی بریج، ساعت 30/7 رقص محلی ایرانی
چهارشنبه 2 بهمن: ساعت 5 کلوپ نامه نگاری به خارج ( یک برنامه جدید برای اطفال از 12 تا 20 سال)!
پنجشنبه 3 بهمن: ساعت 6 سخنرانی برای تعلیم فن نطق و خطابه، ساعت 30/7 بازی بریج...
اما فعالیتهای «انجمن ایران و آمریکا» در برنامههای زیر خلاصه میشد:
ـ سخنرانی هفتگی
ـ نمایش فیلمهای تبلیغاتی آمریکایی
مثلا در شهریور 1353 همزمان با برگزاری نمایشگاه بینالمللی در تهران و برپایی غرفه آمریکا در این نمایشگاه به شکل و شمایل شهرهای قدیم غرب آمریکا، به مدت یک ماه هم مجموعه برنامههایی تحت عنوان «جلوهای از ویژگیهای دوران گذشته غرب آمریکا» در انجمن ایران و آمریکا به اجرا درآمد که از دوم تا سی ام مهرماه 1353 ادامه داشت. قسمتهای عمده این برنامهها عبارت بود از :
-نمایشگاه مخصوص «اردشیر محصص» که مخصوص این برنامه (برای تبلیغ تاریخ آمریکا و نمایش نوع سبک زندگی غربی) تهیه شده بود
-نمایشگاه آثار «جرج کاتلین» اولین هنرمند معروف آمریکا که چهره سرخپوست آمریکایی را نقاشی کرد
-یک نمایش چند جانبه شامل فیلم سینمایی و اسلاید درباره غرب آمریکا آن گونه که گاوچرانها و سرخپوستان و مهاجرین اولیه آمریکا آن را منعکس کرده اند
- فیلمهای سینمایی، نمایش و سخنرانیهای مختلف درباره غرب آمریکا
-کباب پزی (باربی کیو) به سبک مردم غرب همراه با موسیقی غربی ...
ـ انتشار ماهنامهای به نام «مرزهای نو» که به تبلیغ و ترویج گسترده و در تمامی ابعاد فرهنگ و ایدئولوژی و سبک زندگی آمریکایی پرداخته و ایالات متحده آمریکا را در وجوه مختلف به عنوان سرزمین رویاها تصویر کرده و در مقابل نوعی حس حقارت و خودباختگی در ذهن مخاطبش در مقابل آمریکا و آمریکاییان به وجود میآورد. آمریکا را به عنوان یک منجی انسان دوست معرفی کرده که در همه زمینهها (از جمله کشاورزی و صنعت و فرهنگ و دانشگاه و حمل نقل و رسانه و ...) برای پیشرفت ملل دیگر از جمله ایران تلاش میکند، متخصصان و کارشناسان و جوانان خود را برای این کمک به ایران میفرستد و حتی کودکان دبستانی اش به کودکان روستایی ایران کمک میکنند!!
در شماره سوم از دوره سیزدهم این نشریه هم گزارشی از فعالیت گروهی از آمریکاییان در ایران از سال 1962 (1341) تحت عنوان «سپاه صلح» درج شده بود که گویا از آن هنگام تا زمان درج گزارش یعنی خرداد 1348، تحت عنوان این سپاه بیش از 700 آمریکایی به ایران سفر کرده و در امور مختلف به ایرانیها کمک کرده اند؛ از کشاورزی و امور دامی در روستاها گرفته تا تدریس و آموزش و ... اما بخشی از این به اصطلاح کمکهای یاد شده قابل تامل است و معلوم نیست چه ارتباطی اساسا با توانایی یا عدم توانایی ایرانیها در پیشرفت پیدا میکند! مثلا 4 داوطلب از میان افراد یاد شده با ارکستر سمفونی تهران همکاری نموده و یا برخی دیگر در کلاسهای موسیقی تدریس میکردند!! برخی نیز در روستاها و شهرستانها بطور انفرادی به افراد مختلف، زبان انگلیسی آموزش میدادند
آمریکا؛ سرزمین رویاها و آرزوها؟!
در نشریه «مرزهای نو»، همواره ایالات متحده آمریکا را به عنوان سرزمین آرزوها و همچون بهشت روی زمین نمایانده که دل هر جوان و نوجوان را به سوی خویش میکشاند و شخصیت آمریکایی را به سان بزرگترین قهرمانان تاریخ روی زمین تصویر مینمود. از جمله مقالاتی که در این جهت منتشر شدند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بنجامین فرانکلین، مرد جهانی (درباره یکی از بنیانگذاران ایالات متحده که از اعضای مهم تشکیلات فرماسونری نیز بود)
شهرهای فردا (تصویری خیالی و رویایی از شهرهای مدرن آینده که در ایالات متحده آمریکا شکل میگیرند)
چرا آمریکا به بهداشت محیط جهانی علاقمند است (که به فعالیتهای آمریکا در جهت محیط زیست اشاره دارد)
نبوغ اعجازانگیز جوانترین رهبر ارکستر آمریکا (پروپاگاندایی تبلیغاتی درباره یکی از رهبران ارکستر سمفونی آمریکا)
کمک خارجی آمریکا برای دهه 1970 (بخشی از پیام «نیکسون»، رئیس جمهوری وقت آمریکا و تبلیغ درباره کمکهای به اصطلاح انسان دوستانه آمریکا به دیگر کشورها که معمولا محملی برای جاسوسی و یا دخالتهای نظامی و غیرنظامی بود)
فرودگاه مدرن دالس ( تبلیغ برای نمایش امکانات مدرن و پیشرفته فرودگاهی در آمریکا با تصاویری چشمگیر و شگفت آور)
سوپر مارکتهای فردا369 (تبلیغ فروشگاهها و مراکز خرید مدرن در آمریکا که برای آینده طراحی شده اند)
سفر پیروزمندانه آپولو 14 به کره ماه (گزارشی تبلیغی از ماموریت یکی از پروژههای فضایی آمریکا که بعدا در اصل آن نیز تردید ایجاد شد و ناسا یعنی سازمان فضایی آمریکا نیز هیچ گاه به سوالات و شبهات در پیرامون سفر انسان به ماه و پیاده شدن او برروی آن، پاسخ نداد. چنان که هنوز این فرضیه به قوت خود باقی است که همه قضایای سفر انسان به کره ماه و قدم زدن برروی آن، نمایش و فیلمی ساختگی بیش نبوده است که بعدا نمونه آن در فیلمی به نام کاپریکورن یک نیز بازسازی شد.)
سرعت عمل در بیمارستانهای آمریکا (تبلیغی برای نمایش وضعیت درمانی در ایالات متحده آمریکا که بسیار با واقعیات موجود فاصله دارد. نگاهی به فیلم مستند «سیکو» ساخته «مایکل مور»، برخی از این نمایشات تبلیغی را برملا میسازد)
مبارزه جهانی علیه بیماری ها (تبلیغی برای نوع دوستی و انسان دوستی آمریکاییان در شرایطی که در همان زمان در هزاران فرسنگ دور از خاک خود به کشتار غیرنظامیان ویتنامی مشغول یود و روزانه دهها تن برروی سر آنها خالی میکرد. و این تبلیغ برای مبارزه آمریکا علیه بیماریها در حالی است که به نوشته مطبوعات غربی، سالانه از راه نشر بیماریهای مختلف و عدم درمان قطعی آنها از طریق داروهای ضعیف، صدها میلیون دلار نصیب شرکتهای عظیم دارویی در آمریکا میشود).
پارک ملی یلواستون یا سرزمین عجایب (تصاویری از یکی از پارکهای طبیعی آمریکا که چشم اندازی عجیب و دیدنی از یکی از مناطق این کشور در مقابل چشمان بیننده میگشاید).
مسابقات اتومبیل رانی در آمریکا374(گزارشی هیجانانگیز و باب طبع جوانان عشق اتومبیل برای دلربایی از آنان که چه امکانات فراوانی در سرزمین رویاها و فرصتها برای زندگی و تفریح وجود دارد!)
اشباح شادی آفرین در دیسنی لند375 (نمایی متفاوت از پارک دیسنی لند )
بهشت خرید کنندگان (گزارشی تصویری از مرکز خرید «تایسونز کورت» در مک لین ویرجینیا که با عکسها و تصویرهای تماشایی دل هر خریدار و اهل خرید را آب میکند)