kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۵۳۹۵
تاریخ انتشار : ۱۰ خرداد ۱۳۹۶ - ۲۱:۴۲
سازمان هواپیمایی:

هر نوع محدودیت در فروش هواپیما به منزله نقض برجام است

مدیر روابط عمومی سازمان هواپیمایی در واکنش به اظهارات وزیر خزانه‌داری آمریکا درباره محدودیت فروش هواپیما به ایران، اظهار داشت: هر نوع محدودیت در فروش هواپیما به ایران به منزله نقض برجام از طرف آمریکا خواهد بود.

سرویس اقتصادی-

یکی از دستاوردهای پرطمطراق دولت در اثبات عمل کردن برجام، خرید ده‌ها فروند هواپیمای مدرن ایرباس و بوئینگ بود و حتی دولت برای ورود تعداد انگشت‌شماری از آنها در اقدامی خلاف عزت ملی، جشن و عکس یادگاری گرفت! با این حال به محض انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس‌جمهور دوازدهم، اخبار مختلفی درباره تحریم‌های اقتصادی منتشر گردید که نشان می‌داد نه تنها پنجره برجام و وعده‌های آن در حال بسته شدن است، که حتی آنچه به عنوان دستاوردهای برجام تا به امروز مورد بهره‌برداری تبلیغاتی دولت قرار گرفته بود هم در حال از دست رفتن است.
 تنها سه روز بعد از انتخاب مجدد روحانی، استیون منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا گفت که این وزارتخانه در صدور مجوز فروش هواپیماهای مسافربری ایرباس و بوئینگ به ایران تجدید نظر می‌کند.
یک سخنگوی شرکت بوئینگ هم آب پاکی را روی دستان دولت روحانی ریخت و درباره سخنان وزیر خزانه‌داری آمریکا اعلام کرد که بوئینگ در همکاری با شرکت‌های هواپیمایی ایران دنباله‌روی تصمیمات دولت آمریکاست و به آنها احترام می‌گذارد و بستن هرگونه قرارداد با شرکت‌های هواپیمایی ایران مشروط به تایید دولت آمریکاست.
روابط عمومی سازمان هواپیمایی کشور روز گذشته به اظهارات وزیر خزانه‌داری و تیره شدن چشم‌انداز آمدن هواپیماهایی که بوی نو می‌داد(!) واکنش نشان داد و گفت: هرگونه ایجاد ابهام و شبهه‌پراکنی نوعی تولید بی‌اعتباری و زیر سؤال بردن شأن مذاکره‌کنندگان را در پی خواهد داشت به علاوه هر نوع محدودیت در فروش هواپیما به ایران به منزله نقض برجام از طرف آمریکا خواهد بود که مطمئنا دولت‌های اروپایی نه با آن موافق هستند و نه به خاطر منافع شرکت‌هایشان چنین اجازه‌ای را به آمریکا خواهند داد.
جعفر‌زاده مدیر این سازمان تأکید کرده است:  این اظهارات پیش از آنکه تهدیدی برای ایران باشد، موجب نگرانی کمپانی‌های ایرباس و بوئینگ شده و معادلات آمریکا و اروپا را تحت‌الشعاع قرار داده است.
وی با بیان این مطلب ادامه داد: وزارت راه به این یکی دو قرارداد اکتفا نکرده و با سایر شرکت‌های سازنده هواپیما نیز مذاکره خواهند کرد.
البته دولت در آستانه انتخابات با خالی دیدن دستان خود، اقدام به واردات چهار فروند هواپیماهای ملخی از ایتالیا کرده بود و این اظهارات رئیس سازمان هواپیمایی هم در حقیقت التیامی است برای وعده‌های دولت که عملی شدن آن هر روز بیشتر از دسترس خارج می‌شود.
اما سنگ‌اندازی آمریکایی‌ها محدود به قرارداد هواپیما نبود. بلافاصله پس از اعلام مانع‌تراشی در ماجرای خرید هواپیما، خبرهایی درمورد محدودیت‌های ایجاد شده برای افتتاح حساب فعالان اقتصادی ایران در هالک بانک ترکیه منتشر شد و در ادامه مدیرکل بین‌الملل بانک مرکزی از رایزنی با مقامات بانک مرکزی ترکیه و سفر آنها به ایران خبر داد. این بانک سابقه خوبی در همکاری با ایران داشت و یک مسیر اصلی در تراکنش‌های مالی محسوب می‌گردید ولی با فشارهای آمریکا مبادلات با ایران را محدود نموده است. محدودیت‌های پیش آمده برای ایرانی‌هایی که در هالک بانک حساب دارند، ‌نمایی دیگر از واقعیت پسابرجام است که در نتیجه کارشکنی آمریکایی‌ها به موازات برجام رخ می‌دهد.
علاوه بر این، تحریم‌های جدید S722 و بلوکه شدن ارز پتروشیمی‌ها در چین، منظومه تحریمی جدید آمریکا پس از برجام و پس از انتخابات ریاست جمهوری را شکل می‌هد.
محور برنامه‌های دولت یازدهم، مذاکره برای رفع تحریم‌های اقتصادی بود و رئیس‌جمهور به صراحت وعده داد که همه تحریم‌ها بصورت یکجا لغو خواهد شد. با امضای برجام و اجرا شدن آن در دی ماه 94، عملا زمان عمل به وعده‌های داده شده فرا رسید. اما با نزدیک شدن به هفته‌های پایانی دولت یازدهم، حسن روحانی در اولین نشست خبری بعد از انتخابات بدون آنکه وعده‌های گذشته را به روی خود بیاورد، وعده‌های خود را به رفع تحریم‌های هسته‌ای محدود کرد و مجددا وعده داد که سایر تحریم‌ها در دولت دوازدهم آن هم با شروطی رفع خواهد شد.
عباس عراقچی، رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام نیز سوم خرداد ماه امسال یعنی حدودا همزمان با اظهارات وزیر خزانه‌داری آمریکا مبنی بر تجدید نظر درباره قرارداد فروش هواپیما به ایران، گفته است: ترامپ تاکنون به تعهدات برجامی خود پایبند بوده و تعلیق سایر تحریم‌های هسته‌ای نیز در زمان خود باید تمدید شوند.ظاهرا نه تنها پنجره برجام و وعده‌های آن در حال بسته شدن است، که شواهد نشان می‌دهد حتی آنچه به عنوان دستاوردهای برجام تا به امروز مورد بهره‌برداری تبلیغاتی دولت قرار گرفته بود هم در حال آب شدن زیر آفتاب برجام است، اما مسئولان دولت یازدهم وعده‌های خود را حاشا می‌کنند و با خیالی آسوده از پایبندی آمریکایی‌ها به تعهدات خود سخن می‌گویند.