عباس آخوندی:
مراجعه به روزنامهها نشان میدهد در آستانه رونق بخش مسکن هستیم!
در حالی که رئیسجمهور به رکود حوزه مسکن اذعان کرده و گزارشهای بینالمللی نشان میدهد بعید است به این زودیها شاهد بازگشت رونق باشیم، وزیر راه اظهار داشت که مراجعه به روزنامهها نشان میدهد مسکن در آستانه رشد و رونق قرار دارد!
عباس آخوندی در حاشیه امضای تفاهمنامه همکاری بین وزارت راه و شهرسازی و سازمان اوقاف و امور خیریه در پاسخ به پرسشی درباره برنامههای این وزارتخانه برای بازگشت رونق به بازار مسکن، گفت: اگر همین امروز به تمام روزنامهها و جراید مراجعه کنید متوجه میشوید که تمام شاخصهای پیشنگر نشان میدهد که مسکن در آستانه رشد و رونق قرار دارد!
اظهارات عجیب عباس آخوندی و استناد عجیبتر او به مطالب برخی روزنامههای خاص برای اثبات این ادعا در حالی است که رئیسجمهور در نشست خبری اخیر خود اعلام کرده بود تمام بخشهای اقتصادی از رونق بهرهمند شدهاند اما بخش مسکن هنوز در رکود است. از گزارشهای بینالمللی هم اینطور بر میآید که بعید است به این زودیها شاهد بازگشت صنعت مسکن ایران به اوج باشیم.
به گزارش فارس، المانیتور در این باره گزارش داد، چند سالی است که بازار مسکن ایران درگیر رکود شده و همین امر در کنار افزایش نرخ اجاره باعث شده رویای خرید مسکن برای بسیاری از مردم تعبیر نشود.
در سالهای نه چندان دور بخش مسکن اولین گزینه برای سرمایهگذاری مردم در ایران به شمار میرفت و به دلیل شرایط خاص اقتصادی آن دوران اولین گزینه برای خانوارهای ایرانی در جهت تضمین پیشرفت خانواده، خرید مسکن به شمار میرفت و همین امر باعث شده بود که این بخش از اقتصاد ایران به شدت رونق بگیرد.
این رشد تا جایی پیش رفت که بخش مسکن ایران در سال 2012، 20 درصد از کل تولید ناخالص داخلی کشور را شامل شد. در سالهای دهه 1990 و 2000 میلادی به طور متوسط 5 درصد از کل تولید ناخالص داخلی ایران در حوزه مسکن سرمایهگذاری میشد.
عملا از سال 2011 به بعد بازار مسکن ایران شاهد کاهش تقاضای صدور مجوز ساخت بهگونهای که سال 2011 کاهش بسیار کم و در سال 2012 تقاضای صدور مجوز ساخت در ایران 2/4 درصد نسبت به سال قبل کاهش یافت.
این روند در سالهای 2013 و 2014 به قدری شدت یافت که عملاً در سال 2014 تقاضای صدور مجوز ساخت مسکن در ایران 32/1 درصد سقوط کرد.
این کاهش تقاضا اما نتوانست به کاهش قابل توجه قیمت در بازار منجر شده و عملاً مالکان خانهها از فروش واحدهای خود با قیمت پایینتر خودداری کردند.
کاهش توان خرید خانوارهای ایرانی در حوزه مسکن به افزایش تقاضا برای اجاره منجر شده و همین امر شرایط را تشدید کرده است چرا که افزایش تقاضای اجاره به افزایش اجارهبها در شهرهای بزرگ منجر شده و قدرت خرید خانوارهای ایرانی را بیش از پیش کاهش داده است.
آمارهای رسمی نشان میدهد تعداد خانوارهای اجارهنشین در ایران از 26/6 درصد در سال 2011 به حدود 33 درصد در سال 2016 افزایش یافته و در شرایط کنونی عملا یک سوم از خانوارهای ایرانی اجارهنشین هستند.
براساس ارزیابیهای صورت گرفته توسط اتاق بازرگانی صنعت و معدن ایران هزینه اجارهبها تا 70 درصد از متوسط هزینههای خانوارهای ایرانی را به خود اختصاص داده است.آنچه شرایط بازار مسکن ایران را پیچیدهتر میکند این است که علیرغم افزایش تقاضا برای اجاره مسکن تعداد خانههای خالی در ایران نه تنها کاهش نیافته بلکه افزایش نیز یافته است.مرکز آمار ایران طی گزارشی اعلام کرده است که حدود 10 درصد از واحدهای مسکونی در ایران خالی است. این آمار در تهران تشدید شده و در شرایط کنونی عملا 13 درصد از کل واحدهای مسکونی محدوده تهران بدون ساکن هستند.