براساس اعلام بانک مرکزی
سفره ماه رمضان مردم در دولت روحانی ۶۱ درصد آب رفته است
بانک مرکزی از گرانی بیسابقه اقلام خوراکی در آستانه ماه رمضان سال ۱۳۹۶ خبر داد؛ به طوری که قدرت خرید سفره رمضان امسال نسبت به سال 92 که ابتدای این دولت بود، حدود 61 درصد کمتر و به نوعی تبدیل به گرانترین سفره رمضان تاریخ شده است.
مسئولان دولت یازدهم بارها گفتهاند که اقتصاد کشور را با تورم ۴۰ درصدی از دولت دهم تحویل گرفته و اکنون آن را به تورم تکرقمی تبدیل کردهاند تا سفره غذایی مردم بهبود یابد. این در حالی است که آمارهای رسمی بانک مرکزی از کوچک شدن سفره مردم در دولت یازدهم خبر میدهد.
بر اساس گزارشی که مشرق منتشر کرده است، آمارهای بانک مرکزی در خصوص قیمت مواد خوراکی نشان میدهد، تهیه سفره ماه رمضان امسال (در دوره تورم تکرقمی دولت یازدهم) نسبت به آخرین ماه رمضان در دولت دهم (دوره تورم ۴۰ درصدی!) ۶۱ درصد گرانتر شده است.
بر اساس گزارش بانک مرکزی، طالبی با ۲۵۵ درصد، رکورددار گرانی در دولت روحانی بوده و پس از آن خربزه با ۲۰۳ درصد، کره پاستوریزه با ۱۴۲ درصد، بادمجان با ۱۱۵ درصد و پیاز و کدوسبز با ۹۹ درصد قرار دارند. از سوی دیگر اقلامی مانند لوبیا قرمز با 7 درصد، روغن نباتی جامد با 8 درصد، مرغ و سیب زمینی هم با 10 درصد، کمترین میزان افزایش قیمت را داشتهاند.
اگر فرض کنیم که مردم برای تامین یک سفره کاملا ساده و کمخرج برای تمام ۳۰ شب افطار ماه رمضان نیازمند خرید ۱۰ کیلو برنج، ۱۰ کیلو ماست، پنج بسته پنیر، یک کیلو کره، دو شانه تخم مرغ، ۱۰ کیلو برنج، یک کیلو از هر کدام انواع حبوبات، ۱۰ کیلو از هر کدام انواع میوه، ۱۰ کیلو از هر کدام انواع سبزی، دو کیلو گوشت گوسفند، دو کیلو گوشت گوساله، دو کیلو مرغ، دو کیلو قند، دو کیلو شکر، دو کیلو قند، یک بسته چای و یک حلب روغن نباتی باشند، تهیه سفره رمضانی سال ۹۲ حدود ۶۳۶ هزار تومان برای مردم آب میخورد.
اما در سال ۹۶ و در دوران تورم تکرقمی تامین سفره رمضانی مردم یک میلیون و ۲۸ هزار تومان هزینه در بر دارد. به عبارتی امسال برای تهیه یک سفره رمضانی کاملا ساده باید ۳۹۲ هزار تومان پول بیشتری پرداخت کرد.
افزایش حدود 400 هزار تومانی سبد مصرفی خانوار در سال جاری نسبت به سال نخست تصدیگری دولت روحانی نشان میدهد که این افزایش قیمتها که چیزی در حدود 61 درصد است، وضعیت تهیه سفره رمضان را برای مردم مشکلتر و سختتر کرده است. رئیسجمهوری که در تبلیغات ریاست جمهوری خود اذعان داشت ملاک تورم، جیب مردم است، آیا افزایش 400 هزار تومانی قیمت سفره مردم (که به نوعی گرانترین سفره رمضان تاریخ است) را مدنظر قرار میدهد یا همچنان بر تک رقمی شدن تورم افتخار میکند؟
البته این مقایسه فقط درباره اقلام خوراکی سفره رمضانی است وگرنه باید سایر هزینههای افزایش یافته در چهار سال اخیر را هم در نظر گرفت، از افزایش قبوض آب و برق و گاز تا گران شدن بنزین و سایر هزینههای زندگی از جمله اجارهبها که فشار بر مردم را دوچندان کرده است. ضمن آن که موج بیکاری و رکود و کسادی را هم باید لحاظ کرد که امسال را سختترین سال برای اکثر اقشار جامعه کرده است.با این همه، نسیم آنلاین نیز در خصوص وضعیت قیمتها در ماه رمضان گزارش داد، نگاهی به اخبار و اظهارات گوناگون مسئولان از انواع کنترل بر بازار و نظارتهای متعدد خبر میدهد به طوری که به تازگی عضو کمیسیون کشاورزی مجلس از قول نماینده وزارت جهاد کشاورزی در این کمیسیون از عدم کمبود کالاهای اساسی مورد نیاز مردم در ماه رمضان و وجود ذخایر مناسب گوشت مرغ و قرمز خبر داده و رئیس اتاق اصناف کشور بیان کرده است که تمام تلاش خود را به کار خواهد گرفت تا با تنظیم بازار شرایطی ایجاد شود که قیمت هیچ یک از کالاهای مورد نیاز مردم حداقل در ماه رمضان افزایش نداشته باشد. مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران نیز بیان کرده که با توجه به ذخایر مناسب کالاهای اساسی شامل گندم، برنج، شکر و روغن در کشور، بابت میزان توزیع و تنظیم بازار این کالاها در ایام ماه رمضان هیچگونه مشکلی نداریم.
با تمام این اوصاف، اوضاع و احوال بازار کالاهای اساسی چندان چنگی به دل نمیزند و جز گرانی، خبر خاصی در آن نیست. در حال حاضر نرخ هر کیلو خرما در بازار بسته به ارقام مختلف از 10 تا 35 هزار تومان، زولبیا و بامیه 12 تا 15 هزار تومان، برنج ایرانی از 11 تا 16 هزار تومان، گوشت گوسفندی 41 هزار تومان، مرغ در مرز کیلویی هشت هزار تومان، انواع حبوبات از کیلویی هفت تا 15 هزار تومان، هر بسته چای ایرانی 25 هزار تومان، هر کیلو شکر سه هزار و 500 و قند شکسته 3 هزار و 900 تومان است.
البته دستورالعمل طرح نظارت بر عملکرد واحدهای تولیدی، توزیعی و خدماتی استان تهران برای ماه رمضان هم در اولین روز خرداد توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت به واحدها و ادارات بازرسی و نظارت ابلاغ شد که بر اساس آن ۱۳ قلم کالای پرمصرف در ماه رمضان شامل لبنیات، پروتئین، برنج، روغن، قند، شکر، خرما، میوه، سبزیجات، شیرینیهای پرمصرف، آش، حلیم، زولبیا و بامیه در استان تهران با حداکثر ظرفیت بازرسی و نظارت انجام خواهد شد اما سخن اصلی بر سر گرانیهایی است که طی چهار سال اخیر مداوما بر وضعیت مالی مردم فشار آورده و عرصه را بر معیشت آنها تنگ کرده است.