در مراسم رونمایی از پابندهای الکترونیکی پیش بینی شد
کاهش ۲۰ درصدی جمعیت زندانها با استفاده از «پابند الکترونیک»
پایبندهای الکترونیکی تولیدشده توسط متخصصان ایرانی برای اجرای طرح نظارت و مراقبت الکترونیکی زندانیان رونمایی شد.
به گزارش تسنیم، پابندهای الکترونیکی که از سالها قبل قرار بود به منظور اجرای طرح مراقبت الکترونیکی تعدادی از زندانیان مورد استفاده قرار بگیرد، از ماههای گذشته بهصورت اجرایی مورد استفاده آزمایشی قرار گرفت.
بعد از حصول اطمینان از اجرای بینقص این پابندها، دیروز کارگاه آموزشی سامانه نظارت و مراقبت الکترونیکی زندانیان (پابند الکترونیکی) با حضور معاونان رئیس قوه قضاییه، مسئولان مرکز آمار و انفورماتیک قوه قضاییه و مسئولان دادگستری استان تهران برگزار شد.
رئیس کل دادگستری استان تهران در این کارگاه آموزشی گفت: در مجموعه قضایی کشور سالهاست برای استفاده از سامانههای الکترونیکی در فرآیند رسیدگی و اجرای حکم تلاش میشود.
اسماعیلی ادامه داد: هدف ما در استفاده از سامانههای الکترونیکی، صرفا کاهش جمعیت کیفری نیست بلکه در برخی جرایم سبکتر جدا کردن فردی که به هر دلیل خطایی از او سر زده از خانواده، آسیبهای مختلفی برای فرد، خانواده و جامعه دارد و اگر تحت کنترل سامانههای الکترونیکی قرار گیرد ضمن جلوگیری از خطای مجدد، میتوانند به زندگی خود ادامه دهند.
وی افزود: پیشبینی میشود در آینده با توسعه این سامانه یک پنجم از جمعیت زندانیان را کاهش دهیم و زندانیان را در خارج از زندان ها تحت نظارت سامانه ها قرار دهیم.
اجرای طرح مراقبت الکترونیک زندانیان
از ۶ ماه آینده
معاون آمار و انفورماتیک قوه قضاییه نیز در این جلسه از اجرای طرح سراسری مراقبت الکترونیکی زندانیان از 6 ماه آینده خبر داد.
حجتالاسلام حمید شهریاری افزود: طبق ماده 62 قانون، در جرایم تعزیری درجه 5 تا 8 دادگاه میتواند در صورت وجود شرایط مقرر محکوم به حبس را با رضایت وی در محدوده مکانی مشخص تحت نظارت سیستم حتی الکترونیک قرار دهد. در جرایم مشمول نظام نیمهآزادی هم با پیشنهاد قاضی اجرای احکام و موافقت دادگاه، آزادی تحت نظارت سیستمهای مراقبتی اجرا میشود. دادسرا هم میتواند از این امکان استفاده و برای متهم التزام به عدمخروج از منزل از طریق نظارت با تجهیزات الکترونیکی صادر کند.
وی با اشاره به مشکلات موجود در زندانها گفت: با توجه به مشکلات و ناهنجاریهای موجود در زندانها، ضرورت اجرای این طرح بسیار احساس میشود. در جهان وضعیت خوبی از لحاظ تعداد زندانیان نداریم و امروز ایران چهارمین کشور آسیا و در جهان رتبه هشتم از نظر تعداد زندانیان را داریم که زیبنده نیست و قانونگذار در 30 و اندی سال گذشته فقط جرمانگاری کرده است. خوشبختانه در قانون مجازات اسلامی و قانون آیین دادرسی کیفری جدید، قانونگذار به این مسئله توجه و سعی کرده افراد تا جای ممکن به زندان برده نشوند و اخیراً هم آییننامه کاهش جمعیت کیفری توسط رییس قوه قضاییه تصویب شده که امکان خوبی را در اختیار قضات قرار میدهد.
شهریاری افزود: این نرمافزار امکان ردیابی زندانی در تاریخهای مشخص و امکان ردیابی چند زندانی بهصورت همزمان را دارد. این نرمافزار غیر از رصد کردن، امکان ارسال پیغام هم دارد و اگر زندانی از محدوده خارج شود، گزارش میدهد. در کشورمان هنوز مشکلات زیرساختی داریم و در تلاش هستیم سامانهای طراحی کنیم که امکان ردیابی از خارج از کشور را نداشته باشد. اتاقی را به نام اتاق مانیتورینگ طراحی کردیم و اگر تخطی از محدوده صورت گیرد، سیستم هشدار میدهد و افرادی در این مرکز وجود دارند که واسطه بین قاضی و زندانی هستند.
معاون آمار و انفورماتیک قوه قضاییه گفت: در این نرمافزار 35 احتمال تخطی از استفاده از پابند پیشبینی شده است. در این طرح، یک پایلوت 10نفره با مجوز رییس قوه قضاییه داشتیم که برای 6 نفر اجرا شد. در اجرای آزمایشی، مشکلاتی پیش آمد و نواقص برطرف شد و امروز این سامانه بهصورت دقیق و جدی قابلیت کارکرد دارد. مجوز اجرای مرحله دوم طرح آزمایشی برای 300 نفر از سوی رییس قوه قضاییه صادر شده که در تهران انجام میشود و امروز، افتتاحیه مرحله دوم اجرای آزمایشی است و امیدواریم طی 6 ماه آینده این طرح در سراسر کشور اجرا شود.
رشد ۳۳۳ درصدی زندانیان در ۳۲ سال
رئیس سازمان زندانها نیز در این کارگاه گفت: ۷۰ درصد زندانیان از نظر سنی زیر ۴۰ سال و در ۱۰ سال اول ازدواج هستند.
اصغر جهانگیر افزود: اگرچه جمعیت کشور از سال 64 تا 95، 66 درصد افزایش یافته اما آمار زندانیان 333 درصد رشد داشته است. جمعیت زندانیان در هر 100 هزار نفر در آسیا 174 و در جهان 168 نفر است اما این رقم در ایران 283 نفر به ازای هر 100 هزار نفر است و در بین کشورهای اسلامی هم ایران در رتبه دوم قرار دارد و در آسیا ششم و جهان چهل و یکم هستیم، همچنین ظرفیت زندانهای ما 88 هزار نفر است اما اکنون 223 هزار نفر موجودی یعنی بیش از 2/5 برابر تراکم، زندانی داریم.