زمینههای ظهور(پرسش و پاسخ)
پرسش:
با توجه به اینکه امام زمان(عج) زمانی ظهور خواهند کرد که شرایط و زمینه پذیرش آن حضرت در میان مردم و جوامع بشری وجود داشته باشد، حال چگونه میتوان این شرایط و زمینه پذیرش را فراهم کرد؟
پاسخ:
اصولا یکی از علل غیبت امام مهدی(عج) عدم آمادگی مردم برای پذیرش حق و حقیقت است. چرا که بر اثر جهل مردم و ظلم حکام زمان، همه امامان قبلی یکی پس از دیگری به شهادت رسیدند. به همین جهت برای حفظ حجت الهی و خالی نماندن زمین از وجود آن، دوران غیبت کبری شروع شد و تا فراهم شدن شرایط و زمینههای پذیرش از طرف مردم، ادامه خواهد داشت.
بنابراین فراهم آوردن زمینههای ظهور، از جمله شرایط ظهور به حساب میآید و تا زمینه ظهور فراهم نشود حضرت مهدی(عج) ظهور نخواهد کرد. در این رابطه باید توجه داشت که برخی از شرایط ظهور، با گذشت تاریخ و ظلم و جور انسانها، پیشرفت و علم دانش بشری و در نتیجه آگاهی مردم از مکتبها، نحلهها و مذهبهای بشری و حکومتهای مختلف فراهم میشود، اما برخی دیگر از آنها شایسته و بایسته است که به دست ما انسانها و دوستداران آن حضرت فراهم آید. حال سوال این است که چگونه میتوان زمینه ظهور را فراهم آورد؟
1- تحول جامعه بشری
ایجاد آگاهی و آمادگی جامعه بشری برای حق و حقیقت و مخالفت جدی با ظلم و جور یکی از زمینهها و شرایط مهم برای پذیرش ظهور امام مهدی(عج) است و این مهم برعهده همه ما مسلمانان و شیعیان است. ما باید با استفاده از علم و تکنولوژی، حقایق و ارزشهای اسلام ناب را به گوش جهانیان برسانیم و آنها را با آموزهها و زیباییهای مکتب پیامبر گرامی اسلام(ص) و اهل بیت طاهرینش که هماهنگ با فطرت انسانها است آشنا سازیم تا مردم دنیا با آگاهی و اختیار و مقایسه با سایر مکتبها و فرهنگها بتوانند حق را از باطل تشخیص داده و فریب دروغگوییهای حکام ظالم، جاهطلب و هواپرست را نخورند و به دنبال یک منجی مصلح و عادل بوده و زمینه و شرایط پذیرش چنین فردی را برای خود ایجاد کنند. به بیان دیگر آگاهی عموم مردم باید به درجهای برسد که از تمامی فرهنگها و مکتبهای غیرالهی و مدعیان حقوق بشر، دموکراسی و ارزشهای غیرعقلایی و الحادی ناامید شده و همه منتظر ظهور منجی بزرگ الهی باشند.
2- انقلاب و تحول روحی و اخلاقی افراد
تغییر و تحول اخلاقی، روحی و خودسازی و تهذیب نفس، نقش مهمی در ایجاد یک انقلاب بزرگ و به ثمر رساندن آن دارد. قرآن کریم با صراحت به تاثیرگذاری این تحول درونی در سرنوشت انسانها و جوامع بشری بیان میدارد که خدای متعال سرنوشت هیچ قوم و گروهی را تغییر نمیدهد مگر آنکه آنها تحولات درونی در خود بوجود آورند.(رعد-11) که شهید صدر(ره) میفرماید: منظور از تغییر در «ما بانفسهم» یعنی تغییر و تحول در افکار و اخلاق.
بنابراین انسانها با خودسازی و تهذیب نفس و اصلاح خود میتوانند هم در تحول جامعه خود موثر بوده و هم زمینه تحول حکومت جهانی به امامت مصلح جهانی و منجی عالم بشریت را فراهم آورند.
ادامه دارد