kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۳۶۹۷
تاریخ انتشار : ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۲۳:۱۵
گزارش خبری کیهان

مناظره میان نمایندگان نامزدها/ دولتی‌ها طفره می‌روند

حدود سه هفته پیش بود که سخنگوی کمیسیون نظارت بر تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری، از برگزاری سه مناظره میان «نمایندگان نامزدها» در جریان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری خبر داد.

سرویس سیاسی -

هرچند این خبر در شرایطی از سوی سیداحسان قاضی‌زاده هاشمی اعلام شد که در آن زمان (اول اردیبهشت ماه) هنوز «برگزاری زنده» مناظرات میان خود نامزدها به تصویب کمیسیون نرسیده بود، اما با توجه به سابقه انتخابات دوره‌های گذشته، برگزاری مناظره میان نمایندگان نامزدها هم برای افکار عمومی و کارشناسان جذاب به نظر آمد.سخنگوی کمیسیون نظارت بر تبلیغات انتخابات یک بار دیگر و در تاریخ هشتم اردیبهشت ماه در شبکه خبر سیما این خبر را تکرار و تاکید کرد که سه مناظره میان نمایندگان نامزدها برگزار خواهد شد.
با گذشت بیش از سه هفته  از نخستین باری که خبر برگزاری مناظر میان نمایندگان نامزدها اعلام شده بود، مردم و رسانه‌ها همچنان منتظر اعلام زمان‌بندی این مناظرات بودند. هرچند حسام‌الدین آشنا نماینده ستاد حسن روحانی، یک روز پیش از برگزاری دومین مناظره میان نامزدها با انتشار پستی در کانال تلگرامی خود، نوشت: «به اطلاع عموم علاقمندان می‌رساند، علیرغم مصوبه ابلاغ شده کمیسیون نظارت بر تبلیغات در مورد الزامی بودن پخش زنده مناظره میان نمایندگان داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری از شبکه دوم سیما، متاسفانه به دلایل نامعلوم تاکنون اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است. از مسئولان محترم سازمان صدا و سیما و کمیته نظارت تقاضا داریم تا این امکان آگاهی‌بخش را از مردم عزیز و انتخاب‌گر سلب ننمایند.» اقدامی که بیشتر یک فرار به جلو تلقی شد.
با انتشار این پست آشنا، الیاس نادران استاد اقتصاد دانشگاه تهران و نماینده سابق مجلس، در یادداشت کوتاهی خطاب به نماینده رئیس دولت نوشت: «نظر به تعلل سؤال‌برانگیز رسانه ملی در برگزاری مناظره میان نمایندگان نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، بدینوسیله ضمن اعلام آمادگی برای مناظره با نمایندگان اقتصادی دولت، از جنابعالی دعوت می‌کنم نمایندگان اقتصادی آقایان روحانی و جهانگیری را برای مناظره در موضوعات اقتصادی معرفی بفرمایید.محل مناظره می‌تواند یکی از دانشگاه‌ها و برگزارکنندگان هم یکی از تشکل‌های دانشجویی داوطلب باشند.امیدوارم با قبول این دعوت، کمک کنید تا نظرات و برنامه‌های نامزدها هر چه شفاف‌تر برای افکار عمومی تبیین و قضاوت به مردم سپرده شود.»پس از این اعلام موضع صریح نادران؛ حسام‌الدین آشنا تنها به این پاسخ بسنده کرد که «بعد از مناظره‌های ریاست جمهوری در موردش فکر می‌کنم»!  
اما ساعتی بعد و شاید بعد از کمی تفکر، در کانال تلگرامی خود به پیشنهاد نادران پاسخ داد، اما با شرط و شروط معنادار! آشنا نوشت: «از پیشنهاد ایشان استقبال می‌کنم. فکر می‌کنید صدا و سیما حاضر به پخش آن باشد؟ نمایندگان دیگر داوطلبان محترم هم حاضر به مناظره هستند؟ کدام دانشگاه و تشکل علمی مناظره را میزبانی می‌کنند؟ با چه قواعدی؟». هرچند نادران در نامه خود به نماینده روحانی، ضمن اعلام آمادگی برای مناظره، تنها پیشنهاد داد که محل مناظره در حضور دانشجویان باشد، اما معلوم نشد  علت چرخش سریع موضع نماینده حسن روحانی و شرط‌گذاری محتاطانه وی برای این مناظره چه بود!؟
همچنین طی چند روز گذشته نیز و در پی شرط‌گذاری مشاور روحانی، چند تشکل دانشجویی از جمله بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق(ع)، انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی، انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه یزد و ... آمادگی خود را برای برگزاری این مناظره اعلام کرده‌اند، موضوعی که نادران اینگونه به آن واکنش نشان داد: «دانشگاه‌های زیادی برای میزبانی مناظره با جناب آشنا اعلام آمادگی کردند. بنده هر کدام از این دانشگاه‌ها که مطلوب آقای آشنا باشد حاضر خواهم شد».در حالی که مردم و رسانه‌ها آماده  برگزاری  مناظره مشروط مشاور روحانی بودند، در نهایت تعجب رسانه‌های حامی دولت  ضمن اعلام لغو مناظره میان نمایندگان کاندیداها  به دروغ نوشتند که صدا و سیما به علت مخالفت آقایان رئیسی و قالیباف از برگزاری مناظره‌های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بین کاندیداها اجتناب کرده است.در تناقضی عجیب اما  حسام‌الدین آشنا که مناظره در فضای دانشجویی را به صورت مشروط پذیرفته بود، در اقدامی فرا‌فکنانه در نامه‌ای  به  علی عسگری رئیس صدا و سیما عدم برگزاری مناظره نمایندگان کاندیداها را به گردن معاونت سیاسی صدا و سیما انداخت و نوشت: معاون سیاسی سازمان صدا و سیما علی‌رغم مصوبه اجماعی کمیسیون نظارت بر تبلیغات انتخابات تاکنون در برابر برگزاری مناظره‌های سه‌گانه میان نمایندگان تخصصی داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری مقاومت کرده است. مصرانه تقاضا دارم با این تخلف آشکار برخورد قانونی صورت گرفته و در اسرع وقت امکان برگزاری این مناظره‌ها فراهم شود.
بلافاصله پس از این اقدام سایتها و رسانه‌های حامی دولت و عملیات روانی مشاور رئیس جمهور، روابط عمومی ستاد انتخاباتی حجت‌الاسلام والمسلمین رئیسی کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد:« به دنبال انتشار اخبار کذب از سوی برخی رسانه‌های منتسب به دولت مبنی بر لغو مناظره‌های اقتصادی به دلیل عدم آمادگی نمایندگان سایر کاندیداها از جمله دکتر رئیسی، به اطلاع ملت عزیز می‌رساند: حجت‌الاسلام دکتر رئیسی از بدو ورود به عرصه انتخابات، برنامه مدونی برای تحول در عرصه اقتصاد آماده کرده و تیم اقتصادی ستاد ایشان برای هرگونه مواجهه و مناظره با نمایندگان سایر کاندیداها چه در صداوسیما و چه هرجای دیگر آمادگی کامل دارد. در همین راستا چندی پیش نمایندگان  ستاد دکتر رئیسی در همه حوزه‌های اقتصادی برای حضور در برنامه‌های مناظره رادیویی کتباً معرفی شدند اما به دلیل عدم آمادگی کاندیداهای دولتی این مناظره‌ها لغو شد. از مسئولان سازمان صداوسیما  انتظار می‌رود به جای انفعال محض، صراحتاً پشت پرده لغو مناظره‌های اقتصادی را به اطلاع مردم برسانند و یا اگر جسارت چنین کاری را ندارند زمان‌های مشخصی را طی روزهای آینده به عنوان موعد برگزاری مناظره‌های اقتصادی مشخص کنند تا هر یک از  ستادهای کاندیداها که آمادگی دارد، نمایندگان خود را برای حضور در این برنامه‌ها تعیین و اعزام کند.تا سیه روی شود هر که در او غش باشد.»
همچنین احسان قاضی‌زاده هاشمی سخنگوی کمیسیون نظارت بر تبلیغات انتخابات در گفت‌وگو با خبرنگار انتخابات باشگاه خبرنگاران جوان درباره برخی موضوعات مطروحه در فضای مجازی  مبنی بر مناظره نمایندگان نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، افزود: تصمیم‌گیری در مورد مناظره نمایندگان نامزدها بر عهده کمیسیون نظارت بر تبلیغات است و صدا و سیما تنها مجری تصمیمات اتخاذ شده خواهد بود.
سخنگوی کمیسیون نظارت بر تبلیغات انتخابات تأکید کرد: در این راستا ما هیچ نامه‌نگاری مبنی بر معرفی نمایندگان نامزدها برای این مناظره نداشتیم بنابراین وقتی که ما نامه‌ای به هیچ ستادی در این راستا نداده‌ایم و متعاقب آن هیچ نامه‌ای هم از ستادی دریافت نکرده‌ایم لذا موضوعاتی که مبنی بر این مسئله در فضای مجازی مطرح می‌شود در واقع نوعی گمانه‌زنی بوده که باید گفت ما هنوز وارد اجرای قانونی و حقوقی مناظره نمایندگان نامزدها نشدیم.
 البته در شرایطی که طی روزهای گذشته روحانی و معاون اول وی به عنوان نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری  از هیچ تهمت  و توهین و تخریبی علیه رقیب فروگذار نکرده‌اند، اینکه از تیم مشاوره یا رسانه‌های حامی آنها انتظار  رعایت اخلاق  و عدم خلاف‌گویی داشته باشیم، شاید انتظاری نا‌بجا باشد.