سفره فقرا بینصیب از گوشت ۴۰ هزار تومانی
سود دلالی گوشت به اندازهای شیرین شده که کسی فکر نمیکند، خوردن گوشت برای بسیاری تبدیل به رویا شده و مسئولان هم فقط با اعداد و ارقام بازی میکنند و میگویند گوشت در بازار به وفور وجود دارد غافل از آنکه قدرت خریدی برای آن نیست.
چنانچه فارس در این باره گزارش داده است، فقط کافیست چند لحظهای به بهانه خرید گوشت در قصابیهای مرکز شهر کمی منتظر بمانید. سوژه خودش سر و کلهاش پیدا میشود.
هزار تومانی پاره را روی کفه ترازو میاندازد و میگوید: بچههایم چند روز است هوس آبگوشت کردهاند، کمی استخوان با گوشت به من بده.
قصاب مانده جواب سربالا بدهد یا گوشت را. آخر کار چند تکه دنده گوسفند که اندکی گوشت دارد، را لای کاغذ میپیچد و روانهاش میکند.
به گفته این فروشنده گوشت، مراجعات اینچنینی قصه تکراری هر روز است و دیگر سالهاست جمله «ماههاست بچههایم گوشت نخوردهاند» را میشنویم و شاید به آن عادت کردهایم.
او میگوید: حتی آنهایی که ماهانه سه چهار کیلو گوشت میخریدند، الان هر دو ماه یکبار برای خرید مراجعه میکنند و مشتریهایمان بسیار کم شده است.
یک زمانی نه چندان دور گوشت کیلویی 5 هزار تومان بود و 10 کیلو 10 کیلو میفروختیم، الان شده کیلویی 40 هزار تومان و یک کیلو یک کیلو میفروشیم.
نمیدانیم چشمان ما قیمتها را اشتباه میبینند یا مسئولان با خوشخیالی نسبت به وضعیت بازار صحبت میکنند. همین چند روز پیش بود که حسن رکنی معاون حجتی در امور دام اعلام کرد که هیچ کمبودی در حوزه گوشت قرمز نداریم، به حدی که نیاز به ذخیره استراتژیک گوشت منجمد هم چندان وجود ندارد.
گوشت به عنوان یکی از پنج قلم کالای اساسی است که نقش مهمی در سلامت جامعه و رشد کودکان به عنوان قشر پویا ایفا میکند و حذف آن از سفره غذایی مردم میتواند زیانهای جبرانناپذیری از جمله کمخونی، اختلالات ذهنی و تاخیر در رشد را به همراه داشته باشد.
مسئولان دولتی مدام میگویند همه چیز آرام است، کالا به وفور موجود است، اما بازار چیزی دیگری را به ما نشان میدهد و ظاهرا دلالان بازار را در دست گرفتهاند.
منصور پوریان رئیسشورای تامین دام زنده با انتقاد از اینکه قرار بوده تا قصابیها در پایتخت درجهبندی شوند، تا عرضه گوشت سر و سامان بگیرد، میگوید: باید پرسید این کار به کجا رسید، چرا که نتیجه آن جز کاهش قدرت خرید مردم و ضرر تولیدکننده دام چیز دیگری نیست.
رئیسشورای تامین دام زنده تصریح میکند: اکنون هر کیلو گوشت بره به قصابیها 29 هزار و 500 و گوشت میش و بز کیلویی 25 هزار تومان به فروش میرسد، ولی قصاب آن را تا 40هزار تومان میفروشد و کسی هم چیزی نمیگوید.
گزارشهای میدانی از سطح پایتخت نشان میدهد، هر کیلو شقه گوشت گوسفندی 39 تا 40 هزار تومان عرضه میشود که این کف قیمت است و قیمت هر کیلو گرد ران 45 هزار تومان به بالا و گوشتهای بستهبندی در فروشگاههای زنجیرهای تا کیلویی 50 هزار تومان هم عرضه میشود.
اما اصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی تهران وجود دام مازاد را رد کرده و میگوید دامداران دام خود را برای مناسبتهایی همچون عید قربان، عاشورا، تاسوعا و اربعین حسینی انبار کردهاند و به بازار عرضه نمیکنند و اینگونه نیست که وفور عرضه در بازار داشته باشیم.
در برخی کشورهای اروپایی از جمله سوئد اگر قیمت گوشت تازه کشتار روز کیلویی 10 یورو باشد، همان گوشت روز بعد به کیلویی 2 یورو کاهش خواهد یافت تا اقشار ضعیف بتوانند با هزینه اندک غذای خود را تامین کنند، اما در کشور ما دلالان برای پیشگیری از عرضه بیش از نیاز، گوشتها را روانه سردخانه میکنند.