تحلیل رسانههای غربی از انتخابات ایران
کارنامه دولت روحانی هوادارانش را هم ناامید کرده است
در حالی که شمارش معکوس برای برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و پایان عمر دولت یازدهم آغاز شده اما این انتخابات یک تفاوت اساسی با دیگر دورهها دارد و آن ناامیدی هواداران دولت مستقر به پیروزی نامزد مطلوبشان برای دومین دور متوالی در انتخابات ریاست جمهوری است.
سرویس سیاسی-
در یازده دوره انتخابات ریاست جمهوری برگزار شده در جمهوری اسلامی به جز اولین رئیسجمهور که مجلس به عدم کفایت او رای داد، همه روسای جمهوری دو دوره بر کرسی ریاست قوه مجریه تکیه زدهاند و حالا حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور مستقر در شرایطی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم شده است که به عقیده حامیانش جدیترین رقیب او کارنامه 4 ساله تهی از عملکردی است که هرگونه نگاه مثبت نسبت به پیروزی وی در دور دوم را از آنها سلب کرده است.
البته این نگاه تنها مربوط به هواداران داخلی روحانی نیست بلکه مقامات غربی بویژه آمریکائیها که بواسطه ابراز علاقه اکید خود از «حفظ وضعیت موجود» در ایران در انتخابات اردیبهشت ماه، در حقیقت هواداران خارجی دولت تدبیر و امید محسوب میشوند، نیز از برآیند تحلیلهای اخیرشان و اشاره به ناکامیهای رو به فزونی حسن روحانی در سیاستهای اقتصادی اش اینگونه بر میآید که آنها هم چندان امیدی به پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم ندارند.
در همین رابطه یورونیوز در گزارشی که اخیرا منتشر کرد آورده است که نارضایتی در بین مردم به خاطر افزایش قیمت مواد مصرفی و بالا بودن نرخ بیکاری روبه فزونی است. به نوشته این رسانه، علیرغم رفع تحریمهای بینالمللی که به گفته روحانی منجر به احیای اقتصادی شود، بسیاری از ایرانیها در دستیابی به اهداف خود دچار مشقت هستند. با این حال، به نوشته این رسانه اروپایی، رفع تحریمها منجر به تقویت (رشد) کوتاهمدت اقتصادی و کاهش تورم و رشد واقعی تولید ناخالص داخلی شده است.
وبگاه تحلیلی استراتفور نیز در مطلبی درباره انتخابات آتی ریاست جمهوری ایران نوشت که مسیر پیشروی رئیس جمهوری کنونی احتمالا آسان نیست. هفته پیش بود که پس از دو ماه گمانهزنی، ابراهیم رئیسی یک فرد معمم که مورد احترام اکثر گروهها است، نامزدی خود را اعلام کرد.
همچنین وبگاه تحلیلی المانیتور نیز در مطلبی که روز سهشنبه به قلم یکی از یادداشتنویسانِ ساکنِ ایرانِ آن منتشر شد بر «خطر شکست ائتلاف محافظهکاران ایرانی» مانور داد. در این مطلب نوشته شده است که نامزدهای این ائتلاف حاضر به کنار رفتن به نفع دیگری نیستند.
بلومبرگ نیز روز سهشنبه در گزارشی نوشت روحانی هماکنون با ناکامی روبهافزونی در زمینه سیاستهای اقتصادی مواجه شده است، و منتقدان میگویند که (این سیاستها) منفعتی برای فقرا نداشته است. به نوشته این رسانه آمریکایی، این انتخابات مشخص خواهد کردند که آیا ایران به سیاستهای روحانی در عرصه بینالمللی ادامه خواهد یا نه.
وبگاه تحلیلی فارنپالیسی هم با اشاره به مطرح شدن نام برخی رقبای جدی در مقابل حسن روحانی نوشت، رئیس جمهوری کنونی که در سال 2014 با حمایت اقشار جوان و زنان پیروز شد، علیرغم رفع برخی تحریمهای غرب پس از برجام، با ناتوانی در بهبود وضعیت اقتصادی ایرانیها بسیاری از هواداران خود را ناامید کرده است.
از سوی دیگر خبرگزاری فرانسه در گزارشی که روز دوشنبه از کنفرانس خبری حسن روحانی مخابره کرد، به دفاع وی از عملکرد اقتصادی دولت یازدهم در مقابل منتقدانش و استناد روحانی به برخی آمارها در زمینه بهبود معیشت اشاره کرد. این رسانه فرانسوی همچنین به انتقاد شخص روحانی از منتقدانش که آنها را «ماشیندودی» توصیف کرد نیز اشاره کرد.
نشریه ایندیپندنت انگلیس نیز روز یکشنبه در گزارشی درباره انتخابات ریاست جمهوری آتی ایران، به زعم خود ادعا کرد برای دولت انگلیس مهم نیست چه کسی رئیس جمهوری آتی ایران شود، زیرا از دید آنها تمامی سیاستمداران ایرانی «تندرو» هستند. با این حال این نشریه در ابتدای گزارش خود طی چندین خط بدون نام بردن از حجتالاسلام رئیسی، تهمتها و ادعاهای بدون استنادی را علیه وی مطرح کرده و نوشته است که ورود وی به رقابتها، تهدیدی برای روحانی خواهد بود «اما واقعیت دردناک این است که در واقع هیچ اهمیتی ندارد، زیرا تاریخ ایران نشان میدهد که رقابتها در ایران بین تندورها و اصلاحطلبان نیست .... بلکه بین تندروها و منفعلان است».
نشریه انگلیسی گاردین نیز در گزارش روز یکشنبه خود درباره انتخابات ریاست جمهوری ایران نوشت که با ورود رقیبی قدرتمند به عرصه رقابتها، ایران انتخاباتی «داغ و تفرقهانداز» در پیش خواهد داشت. این نشریه در بخش دیگری از گزارش خود نوشت که اعلام نامزدی رئیسی برای ریاست جمهوری، تحلیلگران سیاسی ایرانی را درباره نیات وی و اینکه این نامزدی چه معنا و پیامدهایی برای روحانی که به دنبال انتخاب دوباره خود است، سردرگم کرده است. «در حالی که چهار سَلَفِ روحانی دو دوره رئیس جمهوری بودند ... اما نامزدی رئیسی نشانه این است که رئیس جمهوری کنونی مسیر راحتی در پیش نخواهد داشت».
رویترز نیز در گزارش روز یکشنبه خود با اشاره به مطرح شدن نام نامزدهای جدیدی برای انتخابات ریاست جمهوری ایران نوشت که علیرغم پیروزی روحانی در انتخابات 4 سال پیش و وعده وی برای خارج کردن ایران از انزوای بینالمللی و ایجاد یک جامعه باز، «اما بسیاری از مردم عادی ایران باورشان به او را از دست دادهاند، زیر وی علیرغم رفع تحریمها براساس برجام، نتوانسته است که اقتصاد را بهبود بخشد».
همچنین خبرنگار و گزارشگر روزنامه لسآنجلس تایمز هم که چندی پیش به ایران سفر کرده بود، در گزارش خود برای این روزنامه آمریکائی نوشت: مغازههای خالی و بدون مشتری نشانهای از وجود مشکل برای حسن روحانی است. بطور معمول در هفتههای پیش از نوروز اطراف سفارت انگلیس و آلمان بازارهای بسیار شلوغ و خیابانها به خاطر خرید پرترافیک هستند. اما امسال خیابانها به نحو قابل توجهی ساکتتر بودند. اکنون موضوع شرایط اقتصادی اولویت نخست بسیاری از ساکنان تهران است و تاثیر زیادی بر انتخابات ماه آینده ریاستجمهوری دارد.
این روزنامه افزود: شواهد بسیاری وجود دارد که نشان میدهد در میان شهرنشینان (که ۷۰ درصد از ۸۰ میلیون ایرانی را تشکیل میدهند) بازار کار مناسب نیست و دریافتی آنها کم شده است.
همچنین روزنامه نیویورک تایمز در گزارش خود از وضعیت حسن روحانی در فضای انتخاباتی ایران نوشت: آقای روحانی فکر نکند که مطمئنا وی به راحتی پیروز انتخابات خواهد بود. عده بسیاری از مردم ایران نسبت به سیاستهای اقتصادی دولت روحانی ناامید شدهاند و بر این باورند که برجام اوضاع زندگی آنها را بهبود نبخشیده است.
این روزنامه افزود: انتقاد اصولگرایان از روند اقتصادی دولت روحانی موجب شده است که سیاستهای امور خارجه وی نیز زیر سوال برود و فعالان سیاسی زیادی در داخل ایران با گرایش و دیپلماسی اخیر ایران نسبت به غرب مخالفت کنند.