در پاسخ به پرسش خبرنگار کیهان
وزیر جهاد کشاورزی: قیمت برخی کالاها غیرقابل توجیه و نیازمند کنترل است
سرویس اقتصادی-
وزیر جهاد کشاورزی درباره قیمت گوشت قرمز گفت: ما امسال برای قیمتگذاری دستوری کالاهایی که یارانه دریافت نمیکنند مجاز نیستیم اما نرخ برخی کالاها غیرقابل توجیه و نیازمند کنترل است.
به گزارش خبرنگار کیهان، غلامرضا نوری قزلجه در نشست خبری که صبح دیروز در وزارت جهاد کشاورزی برگزارشد، با تاکید بر اهمیت و اولویت امنیت غذایی کشور، تاکید کرد: در بخش غذایی کشور، مسئول و متولی تولید و در بخش کشاورزی مسئول تنظیم بازار هستیم. همچنین رفع هرگونه انحصار و حداکثر صرفهجویی در هزینههای ارزی جزو برنامههای جدی وزارتخانه است.
او در پاسخ به سؤال خبرنگار کیهان مبنی بر اینکه چرا با وجود شکست حذف قیمتگذاری دستوری گوشت قرمز و جهش نرخ این کالا، تجدیدنظری صورت نمیگیرد اظهار کرد: ما برای قیمت گذاری کالاهایی که یارانه میدهیم مجوز قیمتگذاری داریم و برای قیمتگذاری دستوری کالاهایی که یارانه دریافت نمیکنند مجاز نیستیم، اما از آنجایی که سفره و معیشت مردم همواره مورد تاکید رئیسجمهور است؛ بازار رها نخواهد شد و به همین دلیل ستاد تنظیم کالا، فعال شده است. البته نرخ برخی کالاها از جمله برخی اقلام مواد غذایی غیرقابل توجیه است و باید نظارت و کنترلی وجود داشته باشد.
وزیر جهاد کشاورزی درباره تامین گوشت قرمز اظهار کرد: متاسفانه به دلیل تنشهای ارزی که سه سال قبل در نرخ ارز ترجیحی اتفاق افتاد و دامداریهای کشور ما به ویژه دام سبک که نقش مهمی در تامین نیاز داشتند دچار آسیب شدند؛ حدود ۲۰ درصد گوشت مورد نیاز کشور سالانه وارد میشود که از آن ۲۰ درصد، تنها هفت درصد با ارز ترجیحی است و آن ۱۳ درصد باقی مانده با نرخ توافقی تأمین میشود.
نوری با بیان اینکه به دلیل تعهدات خارجی صادرکنندگان، امسال نمیتوانیم جلوی صادرات را برای تنظیم بازار بگیریم، افزود: برای سال آینده تولید و سفره مردم، مدیریت خواهد شد تا نه تولیدکننده ضرر کند نه مصرفکننده.
به سوی خودکفایی در تولید گوشت
نوری ادامه داد: ولی حتما جزو سیاستهای ماست که هر چقدر بتوانیم واردات را کاهش دهیم و به تولید داخل بپردازیم این به نفع بخش کشاورزی و به نفع تولیدکنندگان ماست اما نکته قابل توجه این است که افزایش تولید گوشت، یک فرآیند کوتاه مدتی نیست و یک تا سه چهار سال زمان میبرد تا به آن هدف گذاری و حمایت از تولید داخل ختم شود.
او افزود: بنابراین، حمایت از تولید داخل کماکان ادامه پیدا خواهد کرد که انشاءالله ما بتوانیم در این حوزه هم به زودی به واردات خود را در حوزه گوشت به صفر برسانیم. دنبال حذف واردات گوشت قرمز هستیم ولی در کوتاه مدت برای تامین نیاز بازار نمیتوان واردات گوشت قرمز را متوقف کرد.
تلاش برای خودکفایی در تولید برنج تا موز
وزیر جهاد کشاورزی درباره اجرای برنامه هفتم توسعه در بحث خودکفایی 90 درصدی تولید محصولات کشاورزی اساسی تصریح کرد: به هر میزان که منابع داشته باشیم این هدف را پیگیری میکنیم. برنامهریزی کردهایم که در این دولت در تولید برنج خودکفا شویم و واردات شکر و گوشت را صفر کنیم. همچنین واردات موز را به صفر نزدیکتر میکنیم و تا جایی که امکانات بهرهوری و فنی به ما اجازه میدهد فراتر از برنامه هفتم نیز پیش خواهیم رفت. برخی حوزهها از جمله حوزههای آب و خاک و مصرف بهینه آب نیازمند منابع مالی هستند اما به امیدخدا اقدامات لازم انجام خواهد شد.
نوری در بحث شناسنامه دار کردن محصولات گفت: یک نکته مهم و قابل توجه این است که بسیاری از محصولات کشاورزی تولیدی در کشور ما، از بسیاری از کشورهای دنیا سالمتر است. مقدار واردات سموم به کشور و مقدار محصولاتمان نیز مشخص است. وقتی اینها را در هم ضرب و تقسیم میکنیم متوجه میشویم که از خیلی کشورها ما کمتر استفاده کردیم و محصولات ما سالمتر هستند. البته ملزم به شناسه دار کردن مزارع و محصولات کشاورزی هستیم که با همکاری بهرهبرداران انجام خواهد شد.
عدد خسارات کشت پاییزه مورد تایید نیست
وی درباره تاثیر قطع برق و سرما بر میزان تولید پاییزه گفت: این موضوعات به تولیدات کشاورزی خسارت وارد کرده است اما اینکه گفته میشود 30 درصد خسارت زده مورد تایید ما نیست و رقم خسارت وارد شده خیلی کمتر از این میزان است. میزان خسارت سرما هم هنوز به ما اعلام نشده اما برآورد اولیه نشان میدهد که ناچیز بوده است.
وزیر جهاد کشاورزی با یادآوری وجود ناترازی در بخش انرژی اظهار کرد: از آنجا که قطع انرژی در بخش کشاورزی قابل جبران نیست این بخش در آخرین اولویت اعمال برنامههای قطع قرار گرفته است؛ از این رو در ماههای آتی که مصرف برق در حوزه کشاورزی بیشتر میشود هماهنگیهای لازم با وزارت نفت و نیرو انجام شده تا قطعی برق و گاز در بخش کشاورزی به حداقل برسد.
ماجرای برنجهای تقلبی
نوری در پاسخ به پرسشی درباره تقلب در برنج وارداتی گفت: یک بازرگان خارجی تأمین رقم برنجی را با قیمت مشخص متعهد شد اما این برنج را با نوع پایینتر اختلاط و صادر کرده است. البته هنوز پولی رد و بدل نشده است. او تصریح کرد: برنج مربوطه در آزمایشگاههای داخلی و خارجی آزمایش و معلوم شد آلودگی ندارد اما اختلاط برنجها تأیید شد. موضوع با بازرگان خارجی مطرح شده و اگر پذیرفته شود پول مطابق با کیفیت برنج باشد در داخل استفاده خواهد شد و در صورت نپذیرفتن بار برمیگردد.