طلافروشها از ثبت موجودی در سامانه جامع تجارت معاف شدند
توافقی به نفع دانه درشتهای صنف طلا!
در جلسه مشترک میان اعضای صنف طلا و جواهر و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، توافقاتی در رابطه با ثبت اطلاعات در سامانه جامع تجارت صورت گرفت که به نفع دانه درشتهای این صنف است.
حمیدرضا دهقانینیا؛ سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، با اشاره به برگزاری جلسه مشترک با اعضای صنف طلا و جواهر گفت: با توجه به تأکید رئیسجمهور برای رفع مشکل، خوشبختانه توافقاتی صورت پذیرفت که قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز بهدرستی اجرا شود.
وی افزود: همچنین بخش زیادی از ابهامات فعالان صنف طلا در این جلسه برطرف شد و قرار بر این شد که اطلاعات در سامانه جامع تجارت ثبت شود. طی توافق صورتگرفته، فعالان صنف طلا و جواهر، اطلاعات خرید، فروش و حمل را در سامانه ثبت میکنند.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اضافه کرد: در این مرحله یک دوره ششماهه برای ثبت اطلاعات تعیین شده است. اگر 51 درصد از اعضای صنف نسبت به ثبت اطلاعات در سامانه اقدامات لازم را انجام دهند از ثبت موجودی طلای خود معاف میشوند.
دهقانینیا ادامه داد: پس از گذشت شش ماه، ما با توجه به اطلاعات موجود در سامانه جامع تجارت، عملکرد اعضای صنف در سامانه را مورد ارزیابی قرار خواهیم داد که در صورت ثبت اطلاعات میتوانند همچنان از معافیت عدم ثبت موجودی استفاده کنند.
وی افزود: سند توافقنامه توسط اعضای صنف امضا شده و تأییدیه آن نیز توسط نمایندگان استانی گرفته شده است و بهطورکلی میتوان گفت که نتایج جلسه قابل قبول بوده است چرا که نهتنها فرآیند ثبت اطلاعات آغاز خواهد شد بلکه شفافیت موردنظر نیز تحقق خواهد یافت.
قوانینی برای کسبه جزء
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با تشریح شرایط معافیت درنظر گرفتهشده برای عدم ثبت موجودی اولیه گفت: باید به این مسئله اشاره کرد که معافیت ثبت موجودی و تولید مرتبط به تولیدکنندگان مصنوعات میشود اما فعالان تولیدکننده شمش طلا هنوز مکلف به ثبت تولیدات خود خواهند بود.
دهقانینیا تصریح کرد: تولیدکننده طلا از معدن و تولیدکننده شمش طلا باید نسبت به ثبت موجودی در سامانه جامع تجارت اقدام نمایند. واردکننده و صادرکننده کالاهای مشمول هم باید نسبت به ثبت موجودی در سامانه جامع تجارت اقدام کنند.
گفتنی است، بنا بر اظهارات سخنگوی سازمان مالیاتی در حال حاضر 30 درصد طلافروشان معاملات خود را ثبت میکنند و 70 درصد نمیکنند. توافق اخیر برای ثبت معاملات حداقل 51 درصد از طلافروشان یعنی حداقل 21 درصد دیگر از اطلاعات این صنف ثبت میشود که اتفاق مثبتی است، اما از آنجا که کسبه جزء این صنف عملا دارایی زیادی ندارند که بخواهند آن را مخفی کنند، عملا دانه درشتهای صنف که کمتر از 10 درصد هستند همچنان بیرون از دایره ثبت موجودی میمانند!
تازهترین اطلاعات منتشر شده از سوی سازمان امور مالیاتی نشان داد میانگین مالیات طلافروشان در سال ۱۴۰۱ حدود ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بود اما کارمندان با دریافت سالانه ۲۵۰ میلیون تومان، در همین سال مبلغی حدود ۳۰ میلیون تومان یعنی بیش از سه برابر طلافروشان، مالیات دادهاند. جالب اینکه طی ماههای گذشته طلافروشان به مالیات پرداختی خود معترض بوده و آن را ناعادلانه میدانستند!
پزشکان و دندانپزشکان نیز به طور میانگین در سال ۱۴۰۱ مبلغی حدود ۳۵ میلیون تومان مالیات پرداخت کردهاند.
پر واضح است که حساسیت مالیاتی روی کسبه جز در اصناف مختلف یا پزشکان کمدرآمد نیست چرا که آنان یا مشمول نمیشوند یا مالیاتشان زیاد نمیشود و معمولا هم مالیات میدهند. منظور دانه درشتهای این اصناف است؛ چرا که معمولا فراریان مالیاتی، قاچاقکنندگان طلا، دارو و لوازم بهداشتی و دیگر مجرمان و تروریستهای اقتصادی، بین دانه درشتها هستند.
نظر وزارت صمت درباره مالیات طلا
محمد مهدی برادران؛ معاون صنایع عمومی وزیر صمت در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه وزارت صمت متولی موضوع مالیات نیست، افزود: صنف طلا و جواهر مخالفتی با رعایت قانون و پرداخت مالیات ندارند. اگر هم افرادی در صنف طلا در حوزه مالیات تخلف میکنند نهادهای ذیربط باید بررسی کنند و وزارت صمت هم در حیطه فعالیتهای خودش پاسخگو است.
وی با بیان اینکه عیار طلا، مالیات و غیره متولی مشخصی دارد، ادامه داد: اجرای هر قانونی به زمان نیاز دارد و نمیتوان یک شبه و یکباره قانون را اجرا کرد. کمیسیون اصل ۹۰ به درستی بر اجرای قانون اصرار میکند اما باید ملاحظاتی را هم در نظر گرفت. زنجیره طلا متنوع است و آموزشها باید به میزان کافی باشد.
به گفته معاون صنایع عمومی وزیر صمت تاکنون بیش از ۸۴۶ هزار سکه طلا در سامانه جامع تجارت معامله شده است. مبادله طلا، سکه و شمش در سامانه جامع تجارت در حال انجام است و در ماههای اخیر شاهد رشد چشمگیر در معاملات شمش طلا، سکه بهار آزادی و غیره بودیم.
وی افزود: در صورت معامله طلا در سامانه جامع تجارت، خریدار هم از عیار طلا مطمئن است و کالا صورتحساب الکترونیک هم دارد که محاسبات آن براساس قانون است. بر اساس قانون، مالیات فقط به اجرت تعلق میگیرد و مصرفکننده نباید هیچ مالیاتی برای خود طلا پرداخت کند.