kayhan.ir

کد خبر: ۲۸۵۶۱۴
تاریخ انتشار : ۱۵ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۷
کارت شخصی ملاک سوخت‌گیری بنزین می‌شود

گام بلند وزارت نفت برای مقابله با قاچاق سوخت

وزارت نفت هدف‌گذاری کرده که طبق قانون و طی 10روز آینده، کارت سوخت شخصی ملاک سوخت‌گیری بنزین در کشور باشد تا از قاچاق سوخت جلوگیری شود. البته کارت اضطراری برای جایگاه‌های سوخت کماکان وجود خواهد داشت. 
 
 
 
سرویس اقتصادی-
 
به گزارش کیهان، وزارت نفت براساس مصوبه مجلس در قانون بودجه امسال موظف شده که در سال 1403 باید 95 درصد عملیات سوخت‌گیری توسط کارت سوخت شخصی انجام شود.
در نیمه نخست سال گذشته هم در قالب برنامه ساماندهی کارت سوخت آزاد جایگاه‌ها، محدودسازی تعداد کارت سوخت آزاد جایگاه‌ها انجام شد. در آن زمان وزارت نفت به‌دنبال این بود که تا پایان شهریور 1402، استفاده از کارت سوخت شخصی به بیش از 90 درصد برسد.
در نیمه دوم سال گذشته، سهمیه بنزین 3000 تومانی در کارت‌های سوخت شخصی از 150 لیتر به 100 لیتر کاهش یافت. همین کاهش سهمیه بنزین موجب شد تا دوباره تعداد کارت‌های آزاد جایگاه‌ها افزایش یابد. در نتیجه هدف‌گذاری استفاده 90 درصدی از کارت سوخت شخصی به آینده موکول شد.
با آغاز سال نو و شروع سفرهای نوروزی، دولت برای سهولت سفرهای نوروزی و آسودگی خیال مردم تصمیم گرفت تا تعداد کارت آزاد جایگاه‌ها افزایش یابد. در نتیجه مردم در هر شهری، به‌هردلیلی که کارت سوخت شخصی به‌همراه نداشتند می‌توانستند بنزین را با کارت آزاد جایگاه‌ها بدون هیچ نگرانی استفاده کنند.
اکنون پس از سپری شدن سوخت‌رسانی موفق از ایام نوروز تصمیم دولت بر این است که بعد از تعطیلات عید فطر، به مرور کارت‌های آزادی که برای ایام نوروز در جایگاه‌ها توزیع شده بود، جمع‌آوری شود.
 انجام 95 درصد سوخت‌گیری 
با کارت سوخت شخصی
 جواد اوجی، وزیر نفت در حاشیه نشست هیئت دولت در جمع خبرنگاران با بیان اینکه مصرف بنزین در ایام نوروز امسال به نسبت پارسال حدود هفت میلیون لیتر افزایش یافت، اظهار کرد: با تلاش وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی و جایگاه‌داران، نگذاشتیم در این روزها مردم دچار مشکل شوند و بنزین در همه جایگاه‌ها و مبادی مصرف تأمین شد.
وی با اشاره به تکلیف قانونگذار در بودجه ۱۴۰۳ به وزارت نفت یادآور شد: در قانون بودجه سال ۱۴۰۳ قانونگذار وزارت نفت را مکلف کرده در سال نو، ۹۵ درصد عملیات سوختگیری با کارت سوخت شخصی انجام شود.
وزیر نفت تصریح کرد: با توجه به اینکه ممکن بود مردم در تعطیلات نوروزی آمادگی لازم را نداشته باشند و کارت سوخت همراهشان نباشد، دستور دادیم در این دو هفته کارت سوخت جایگاه در اختیار مردم قرار گیرد، اما در هفته‌های آینده و همسو با مدیریت مصرف بنزین و حسب تکلیفی که قانونگذار به ما محول کرده است باید با کارت شخصی سوخت‌گیری انجام شود. از این رو خواهش می‌کنم مردم با کارت سوخت شخصی سوختگیری کنند، زیرا در مدیریت مصرف سوخت مؤثر است.
اوجی اظهار کرد: با توجه به وظیفه ما در مدیریت مصرف سوخت از طریق استفاده از کارت‌های سوخت شخصی، در هفته‌های آینده عملیات سوخت‌گیری با کارت سوخت شخصی انجام خواهد شد.
وی گفت: یکی از راه‌های مهار مصرف بنزین استفاده از کارت سوخت شخصی خودروهاست و با آمادگی لازم در آینده، فرآیند سوخت‌گیری تنها با کارت‌های سوخت شخصی انجام می‌شود. این مسئله ارتباطی به افزایش قیمت بنزین ندارد و ما در حال استفاده از روش‌های غیرقیمتی برای مدیریت مصرف بنزین هستیم.
وزیر نفت افزود: امروز ظرفیت جایگاه‌های عرضه سی‌ان‌جی روزانه تا 35 میلیون مترمکعب است، اما مصرف روزانه 20 تا 22 میلیون مترمکعب را نشان می‌دهد. از این رو خودروهای دوگانه‌سوز به‌طور حتم از سهمیه گاز خود استفاده کنند و به خودروسازان هم اعلام می‌کنیم که به گازسوز کردن خودروها در کنار هیبریدی کردن خودروها توجه کنند.
اوجی اظهار کرد: وزارت نفت نیز گازسوز کردن خودروهای عمومی را به‌صورت رایگان انجام می‌دهد، از خودروسازان هم می‌خواهیم در این زمینه برای تولید خودروهای گازسوز با ما همکاری کنند.
وزیر نفت از کاهش زمان صدور کارت سوخت خبر داد و اظهار کرد: زمان صدور کارت سوخت از یک ماه به دو تا یک هفته کاهش یافته تا هموطنانی که کارت سوخت‌شان مفقود شده یا مشکل دارد بتوانند زودتر کارت خود را دریافت کنند.
 افزایش قیمت و یا کاهش سهمیه بنزین مطرح نیست
یکی از شایعاتی که خیلی زود از سوی برخی افراد و و دلالان و به منظور ایجاد انتظارات تورمی در جامعه مطرح شد، احتمال گرانی بنزین بود که پیش از این نیز بارها در این زمینه خبرسازی صورت گرفته بود.
«جعفر سالاری‌نسب»، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی هم در همین رابطه به ایسنا، گفت: این موضوع هیچ ارتباطی با افزایش قیمت و یا کاهش سهمیه بنزین ندارد و مردم به هیچ عنوان نگران این مسئله نباشند.
وی افزود: وضعیت کارت‌های سوخت اضطراری در جایگاه‌ها با توجه به قانون بودجه ۱۴۰۳ محدود خواهد شد اما این به معنای جمع‌آوری کارت‌های اضطراری طی هفته جاری در جایگاه‌ها نیست.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی با تاکید بر قانون اجرای بودجه ۱۴۰۳ اعلام کرد که وزارت نفت مکلف است حداقل ۹۰ درصد توزیع بنزین را توسط کارت شخصی مردم انجام دهد، همچنین فراجا مکلف شده است مقدمات لازم را جهت تحویل یک هفته‌ای کارت به مردم فراهم کند.
سالاری‌نسب خاطرنشان کرد: کارت اضطراری برای جایگاه‌های سوخت کماکان تا تکمیل مقدمات وجود خواهد داشت.
او با تاکید بر اینکه مردم نگران سوخت‌گیری نباشند، چراکه هیچ مشکلی ایجاد نخواهد شد، افزود: تدابیر لازم برای صدور کارت سوخت شخصی درنظر گرفته شده است و زمان صدور و تحویل با همکاری فراجا به یک هفته کاهش خواهد یافت.
این مسئول اظهار کرد: صحبت وزیر نفت هم در این راستا این بود که طی ۱۰ روز آینده اطلاع‌رسانی در این رابطه انجام و مقدمات کار را پیش خواهیم برد و حتما این طرح زمانی اجرائی می‌شود که توزیع کارت سوخت توسط فراجا انجام شده باشد.
 قاچاق قابل توجه سوخت با کارت جایگاه
کارت سوخت که اولین‌بار در دولت نهم رونمایی شد، اتفاق مثبتی بود که توانست بخش قابل توجهی از قاچاق سوخت به خارج از کشور و مصرف بی‌رویه داخلی را مهار کند. از سوی دیگر، داده‌های کلان مصرف سوخت ابزار ارزشمندی را در اختیار سیاستگذار قرار می‌داد تا بر اساس آن میزان تقاضای واقعی کشور را ارزیابی کند. با این حال این اقدام ارزشمند علی‌رغم هزینه‌هایی که برای راه‌اندازی آن پرداخت شده بود در دولت موسوم به تدبیر و امید به حاشیه رفت و روند مصرف بنزین هم دوباره اوج گرفت.
«هادی بیگی‌نژاد»، دبیر کمیسیون انرژی مجلس در گفت‌وگو با خانه ملت با بیان اینکه افراد باید با کارت سوخت خود سوخت‌گیری کنند، اظهار کرد: این کار باعث می‌شود تا میزان گردش بنزین و گازوئیل در کشور مشخص و معلوم شود هر فرد در چه شهری و در کدام پمپ بنزینی چه میزان سوخت استفاده می‌کند  و سهم هر استان و هر شهر چقدر است؟ آن‌گاه می‌توان سیاست‌گذاری صحیحی در این حوزه داشت، از طرف دیگر با این اقدام جلوی قاچاق سوخت گرفته می‌شود.
وی در ادامه تاکید کرد: شاهدیم یک خودروی حمل سوخت، در جایگاه‌های سوخت، گازوئیل یا بنزین خالی می‌کنند اما فردا صبح مردم در صف ایستاده و بنزین گیر آنها نمی‌آید. حال سؤال این است که چرا این اتفاق رخ می‌دهد؟ چون استفاده از کارت سوخت جایگاه سبب می‌شود تا افراد ناشناس هرچقدر که می‌خواهند از بنزین یا گازوئیل برداشت کنند و درصد قابل توجهی از آن نیز قاچاق می‌شود.
نماینده ملایر افزود: وقتی یک بطری نیم لیتری آب را چهار هزار تومان می‌خریم و سه لیتر بنزین را نیز با همین قیمت تهیه می‌کنیم معلوم است که آن‌طور که باید برای بنزین ارزش قائل نمی‌شویم.
 ضرورت مقابله با رکوردشکنی‌های مصرف بنزین
مصرف بنزین کشور در گذشته فقط در بعضی از روزهای پرتردد فصل تابستان رکورد می‌زد اما ثبت این ارقام در زمستان دو سال اخیر که تردد خودروها و سفرهای بین شهری به نحو قابل ملاحظه‌ای کاهش پیدا می‌کند هم ادامه داشت.
طبق اعلام شرکت ملی پالایش و پخش برخلاف گذشته، مصرف بنزین در زمستان 1401 و 1402 نسبت به فصل تابستان کاهش نیافته است.
شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران اخیرا اعلام کرد: در روز دوشنبه، سیزدهم فروردین‌ماه 104 میلیون لیتر بنزین در کشور توزیع شد که این مقدار در مقایسه با مدت مشابه پارسال، با 93 میلیون و 100 هزار لیتر یعنی 11 و هفت دهم درصد افزایش یافته است.
براساس این گزارش، از ابتدای نوروز تا سیزدهم فروردین 1403 به طور میانگین روزانه 120 میلیون و 800 هزار لیتر بنزین در کشور توزیع شده است که این حجم در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته حدود هفت میلیون لیتر یا معادل شش درصد افزایش یافته است.
در همین راستا شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران با هشدار درباره روند افزایشی مصرف سوخت، از هموطنان خواست با مدیریت مصرف سوخت و رعایت موارد مربوط به مصرف بهینه، کارکنان این شرکت را در سوخت‌رسانی مطلوب به هموطنان یاری کنند.
مدیرعامل شرکت ملی پخش هم پیش از این با انتقاد از کیفیت برخی خودروهای داخلی و از رده خارج نکردن خودروهای فرسوده نسبت به رشد مصرف بنزین هشدار داده بود.
بر این اساس به نظر می‌رسد گام نخست جلوگیری از مصرف بی‌رویه داخلی و قاچاق سوخت، اشراف داده‌محور است که با احیای استفاده از کارت سوخت شخصی گام بلندی در این زمینه برداشته خواهد شد.