ادامه واکنشها به توافق اخیر ایران و عربستان
وبگاه هندی: آمریکا با توافق اخیر در غرب آسیا کیش و مات شد
شبکه «نیوز 9 لایو» هند در گزارشی با بیان اینکه توافق میان ایران و عربستان نشانه رشد دیپلماتیک چین در منطقه است، تصریح کرد: این توافق نشان دهنده افول سلطه غرب و ورود پکن به غرب آسیا است که برای چندین دهه غرب، اهرمهای قدرت را در این منطقه تحت کنترل خود گرفته بود.
روز 19 اسفند 1401 هجری شمسی جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی توافق برای احیای روابط دوجانبه را اعلام کردند. دو کشور بعد از قطعی روابط دیپلماتیک در دیماه ۱۳۹۴ که یکجانبه از سوی عربستان سعودی صورت گرفت، از فروردین ۱۴۰۰ گفتوگوهایی را در سطح امنیتی آغاز کردند که چهار دور آن در سال گذشته برگزار شد، مذاکراتی که چارچوب آن به گفته فؤاد حسین وزیر خارجه عراق بین دستگاههای امنیتی دو کشور بوده و دور پنجم هم در نخستین روز دومین ماه سال ۱۴۰۱ برگزار شد.
این توافق تهران و ریاض واکنشهای زیادی را در سراسر منطقه و جهان به همراه داشت و علیرغم آنکه اکثر کشورها از آن استقبال کردند اما این توافق موجب عصبانیت و خشم آمریکاییها و صهیونیستها شد.
جروزالمپست: نتانیاهو غافلگیر شده است!
در این رابطه روزنامه صهیونیستی جروزالمپست در سرمقاله خود نوشت: «اخبار آخر هفته درباره توافق ایران و عربستان سعودی برای برقراری مجدد روابط بسیاری از سیاستگذاران را غافلگیر کرد و از نظر برخی بهطور بالقوه بر احتمال پیشرفت در روابط اسرائیل و عربستان سعودی سایه انداخته است.»
به نوشته جروزالمپست، سایر ناظران گفتند: «نزدیکی بین دو کشور (ایران و عربستان) که مدتها دچار تنش بودهاند، تا حدی بهدلیل چرخش فزاینده راستگرایانه اسرائیل و هرجومرج سیاسی ناشی از اصلاحات قضایی بوده است.»
این روزنامه همچنین نوشت: «این اقدام قطعاً باید برای نتانیاهو که اغلب قدرت اسرائیل را بهعنوان بلیط برای روابط بیشتر در منطقه جلوه میدهد، غافلگیرکننده بوده باشد.»
به گزارش فارس، در ادامه این سرمقاله ضمن توصیههایی به تلآویو برای چگونگی واکنش به این توافق و مواجه شدن با آن، نتیجهگیری شده که: «توافق بین ایران و عربستان سعودی تحولی قابل توجه در خاورمیانه است. اسرائیل باید با متحدانش در واشنگتن صحبت کند و دولت بایدن را به داشتن نقش فعالتر ترغیب کند. در حاشیه نشستن، سیاست هوشمندانهای نیست و سایر بازیگران جای خالی را پر خواهند کرد.»
اما برخلاف اظهارات این روزنامه صهیونیستی، وزارت خارجه کرهجنوبی با صدور بیانیهای ضمن استقبال از توافق ایران و عربستان سعودی اعلام کرد که این توافق به صلح و ثبات در منطقه غرب آسیا کمک میکند.
وزیر خارجه سعودی:
مشتاق دیدار با امیرعبداللهیان هستم
در این میان، وزیر خارجه عربستان سعودی نیز در مصاحبه با الشرقالاوسط با اشاره به جزئیاتی درباره توافق با ایران برای ازسرگیری روابط گفت که مشتاقانه منتظر دیدار با وزیر امور خارجه ایران در آینده نزدیک است.
بنفرحان در این مصاحبه اظهار داشت: «ما در حال آماده شدن برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک میان دو کشور طی دو ماه آینده هستیم و طبیعی است که در آینده با یکدیگر دیدار کنیم.»
وزیر امور خارجه عربستان سعودی در پاسخ به سؤال خبرنگار الشرقالاوسط درباره منافع مستقیم عربستان سعودی از بازگشایی سفارتش در ایران و از سرگیری روابط با تهران گفت: «اصل در روابط بینالمللی وجود ارتباط دیپلماتیک میان کشورهاست و این روابط زمانی که دو کشور همسایه به وسعت عربستان سعودی و ایران باشد تقویت میشود و حال آنکه این دو کشور روابط متعدد دینی، فرهنگی، تاریخی و تمدنی مشترک دارند.»
وی اضافه کرد: «این توافق تحتنظر و با میانجیگری جمهوری خلق چین حاصل شده است. پیش از آن نیز دیدارهای متعددی طی دو سال در جمهوری عراق و سلطنت عمان برگزار شده بود. عربستان سعودی در مسیر آرامش و کاهش تنش و تقویت امنیت و ثبات منطقهای و بینالمللی پیش خواهد رفت.»
بنفرحان همچنین خاطرنشان کرد: «ما در عربستان سعودی امیدواریم که صفحه جدیدی در روابط با ایران و تقویت افقهای همکاری را ایجاد کنیم که بازتاب مثبتی بر تقویت امنیت و ثبات و پیشبرد رشد و شکوفایی نه فقط در دو کشور بلکه در کل منطقه داشته باشیم.»
وزیر امور خارجه عربستان در پاسخ به شیطنت خبرنگار الشرقالاوسط که پرسید: «ایران از مدتها با بحرانهای متعددی مواجه است، که سرآغاز آن فروپاشی مذاکرات پرونده هستهای و این اواخر نیز اوضاع داخلی بوده که این بحرانها یکی پس از دیگری و با توجه به نگرانیهای اقتصادی و اجتماعی روی داده است اما برخی بهخصوص در غرب معتقدند که توافق جدید ایران با عربستان چه بسا طناب نجات نظام ایران در زمانی بحرانی بهشمار میآید، نظر شما در اینباره چیست؟» گفت: «در مورد بخش عمدهای از این سؤال صحبت نخواهم کرد چون این موضوع داخلی ایران است اما چیزی که میتوانم بگویم این است که ایران کشوری همسایه است که ثبات و شکوفایی این کشور در راستای ثبات و شکوفایی کل منطقه خواهد بود و ما در عربستان جز خوبی برای ایران آرزویی نداریم.»
وزیر خارجه عمان: توافق ایران و عربستان
مبنایی برای تقویت روح همکاری و تعامل در منطقه است
روز یکشنبه 21 اسفند وزیر خارجه عمان که در مسقط با علی باقری معاون سیاسی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفتوگو داشت، با استقبال از توافق اخیر جمهوری اسلامی ایران با عربستان سعودی برای برقراری مجدد روابط دیپلماتیک دو کشور اظهار داشت: «این توافق مبنایی برای تقویت روح همکاری و تعامل بیشتر کشورهای منطقه خواهد بود.»
در این دیدار معاون وزارت امور خارجه ایران نیز با تمجید از نقش سازنده سلطنت عمان در این خصوص تصریح کرد: «توافق ایران و عربستان برای آغاز دوره جدیدی از مناسبات نشان داد، سیاست همسایگی راهبرد هوشمندانه دولت برای تامین منافع ملی و پیشبرد اهداف سیاست خارجی است.»
وبگاه هندی: واشنگتن در غرب آسیا
کیش و مات شد
شبکه «نیوز ۹ لایو» هند در گزارشی به توافق اخیر عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و تصریح کرد که ایالات متحده آمریکا با این توافق در غرب آسیا کیش و مات شده است.
در مقدمه این گزارش نوشته شده است که اعلام توافق تاریخی میان عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران نمایانگر نفوذ دیپلماتیک رو به رشد چین است و در حقیقت پکن با میانجیگری این توافق صلح میان تهران و ریاض، واشنگتن را در غرب آسیا کیش و مات کرد.
به گزارش فارس، این وبگاه هندی با اشاره به این موارد ادامه داد که «وانگ یی» وزیر خارجه سابق چین و دیپلمات ارشد این کشور که مدیریت کمیسیون امور خارجی حزب حاکم کمونیست چین را برعهده دارد، روز جمعه در مراسم اعلام ازسرگیری روابط ریاض و تهران حضور داشته است.
این گزارش با اشاره به این موارد به کاهش قدرت غرب در غرب آسیا اشاره کرد و نوشت که توافق میان ریاض و تهران نشاندهنده افول سلطه غرب و ورود پکن به غرب آسیا است که برای چندین دهه غرب، اهرمهای قدرت را در این منطقه تحت کنترل خود گرفته بود.
این گزارش همچنین ادامه داد که توافق فوق تأکیدی بر کاهش نفوذ ایالات متحده در منطقهای است که واشنگتن میلیاردها دلار برای دفاع از متحدان و راهاندازی جنگ در این منطقه سرمایهگذاری کرد.
این شبکه هندی همچنین تصریح کرد که توافق ریاض و تهران همچنین میتواند توافقات آبراهام به میانجیگری دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور پیشین آمریکا که راه را برای عادیسازی روابط میان رژیم صهیونیستی و شماری از کشورهای غرب آسیا هموار کرده بود، برهم بزند.
والاستریت ژورنال:
نشستی میان کشورهای حاشیه خلیجفارس و ایران برگزار خواهد شد
روزنامه آمریکایی «والاستریت ژورنال» به نکته جالب توجهی درخصوص توافق ایران و عربستان اشاره کرد و به نقل از منابع آشنا به مذاکرات صورتگرفته بین طرفهای ایرانی و سعودی در چین گزارش داد که در گفتوگوهای انجامشده با موافقت همه طرفها از زبان انگلیسی استفاده نشده و سخنرانیها و اسناد به زبانهای فارسی، عربی و ماندارین(چینی) نوشته شده است.
والاستریت ژورنال همچنین گزارش داد که در نشست پیشین سران کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس با شی جینپینگ که در ماه دسامبر در ریاض برگزار شد، رئیسجمهور چین پیشنهاد داد که نشست سطح بالایی میان سران کشورهای حاشیه خلیج فارس و مقامات ایران طی سال ۲۰۲۳ در پکن برگزار شود.
براساس گزارشها، سران کشورهای ششگانه شورای همکاری خلیجفارس از پیشنهاد رئیسجمهور چین برای برگزاری نشست عالیرتبه با ایران در راستای کاهش تنشها استقبال کردهاند.
تقدیر سفیر ایران از نقش سازنده عراق
در توافق اخیر
به گزارش فارس، روز یکشنبه محمدکاظم آلصادق سفیر ایران در عراق که با محمد شیاع السودانی نخستوزیر عراق دیدار داشت، تشکر و قدردانی دولت ایران از تلاشهای عراق به منظور ایجاد همگرایی در دیدگاهها و تسهیل تلاشهایی که منجر به تفاهم اخیر بین پادشاهی عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران شد را ابلاغ کرد.
در این دیدار که دفتر نخستوزیری عراق با صدور بیانیهای از آن خبر داد، السودانی بر موضع متوازن عراق و خط مشی آن در حمایت از ادبیات گفتوگو برای تحقق ثبات در منطقه و حمایت از توسعه پایدار برای همه ملتهای برادر و دوست در مسیر پیشرفت و شکوفایی تاکید کرد.
براساس بیانیه دفتر نخستوزیری عراق دوطرف در این دیدار درخصوص مسائل مختلف مرتبط با روابط دوجانبه ایران و عراق، شیوههای توسعه و ارتقای آن در راستای منافع مردم هر دو کشور رایزنی کردند.