ساخت ایران
گام بلند نخبگان ایرانی برای دستیابی به اولین منظومه فضایی کشور
یک شرکت دانشبنیان در استان آذربایجان غربی موفق به طراحی و تولید ماهوارههای فضایی شده است که در راستای دستیابی به منظومه ماهوارههای فضایی بارویکرد سنجشی، مخابراتی فعالیت میکند.
به گزارش خبرگزاری آنا، درست شرایطی که تحریمها به اوج خود رسیده بود، پرتاب ماهوارهبرها و ماهوارههای بومی به نماد پیشرفتی بزرگ در عرصه فضایی تبدیل شد. حالا با تلاش و مجاهدت متخصصان و دانشمندان این مرز و بوم ایران در میان ۱۰ کشور برتر فضایی جهان قرار دارد و در بین معدود کشورهای صاحب این فناوری پیشرفته از جایگاهی قابل اتکا در این صنعت برخوردار است.
دستیابی به فناوری در حوزه هوا و فضا ازجمله تواناییهایی است که هر کشوری با پیشرفت در آن میتواند به قطب مهمی در جهان تبدیل شود و به پیشرفتهای درخشانی در این حوزه دست یابد؛ خوشبختانه در کشور ما فعالیت شرکتهای دانشبنیان در حوزه هوا و فضا در سالهای اخیر با پیشرفتهای شگرفی روبهرو بوده است؛ یکی از این شرکتهای دانشبنیان در استان آذربایجان غربی موفق به طراحی و تولید ماهوارههای فضایی شده است. از این رو با محمدحسین ذوالفقار مدیرعامل این شرکت دانشبنیان درباره عملکرد این منظومه ماهوارهای گفتوگو کردیم. در ادامه متن کامل آن را میخوانید:
لطفا درباره نحوه فعالیت شرکت توضیح دهید.
خدمات این شرکت در حوزه پهپاد و ماهواره شامل خدمات «فضایی و هوایی» است که در حوزه فضایی ساخت ماهوارههای فضایی برای دستیابی به منظومه ماهوارههای فضایی با رویکرد سنجشی، مخابراتی و ارائه خدمات در حوزه ناوبری هوایی، ناوبری کشتی، اینترنت اشیا وخدمات فضا پایه میباشد.
درباره منظومه فضایی ماهوارهای توضیح دهید؟
به تعداد مشخصی ازماهوارهها منظومه میگویند که ماموریت مشخصی را انجام میدهند و شرکت ما طرحی با موضوع منظومه فضایی ارائه داده است. ماهوارههای«کیوب ست» ما با داشتن استاندارد جهانی و توجیه اقتصادی بالا در فروش و خدمات ماهواره دریچه نویی در سرمایهگذاری دانشبنیان محسوب میشوند.
تفاوت این منظومه با ماهوارههای دیگر مانند ژئو چیست؟
این منظومه میتواند کل کره زمین را در ارتفاع ۱۲۰۰کیلومتری پوشش مخابراتی و تامین اینترنت پرسرعت دهد در صورتی که یک ماهواره مدار ژئو فقط ناحیه خاصی را پوشش میدهد.
خط تولید این ماهوارهها چگونه است؟
ماهواره مثل هواپیما و خودرو دارای خط تولید نیست و سفارشی ساخته میشود و شامل چندین مرحله ساخت است. ابتدا طراحی مفهومی و سپس طراحی جزئیات و در مرحله بعد ساخت نمونه اولیه و در نهایت نمونه مهندسی ساخته میشود و در آن عملکردی که انتظار میرود ماهواره در فضا داشته باشد تست میشود که تکمیلکننده پازل فناوری خواهد بود. بعد از آن تستهای محیطی انجام میشود که شرایط مختلف دما و سخت فضایی در آن مد نظر گرفته میشود؛ و در نهایت بعد از موفقیت در همه مراحل به ماهواره پرتابی و پروازی تبدیل میشود. ماهوارههای «کیوبست» با داشتن استاندارد جهانی و توجیه اقتصادی بالا در فروش و خدمات ماهواره، دریچهی نویی در سرمایهگذاری دانشبنیان گشودهاند.
در حال حاضر کشور از لحاظ فضایی و تکنولوژی کجا قرار دارد؟
همانگونه که فعالیت اولیه کشور در صنعت هوایی با پهپاد شروع شد و در مقایسه با هواپیما سرعت توسعه به لحاظ نو بودن صنعت بسیار بالا بود، کشور به رشد خوبی در این تکنولوژی دست پیدا کرد. در حال حاضر توان کشور در ساخت و تجهیز ماهوارهها بسیار بالا است، فقط هم اکنون در تثبیت تکنولوژی، تجاریسازی و ارتباط بین ماهوارهای مسائلی هست که به زودی مرتفع خواهد شد. در تست منظومهسازی ماهواره با ماهوارههای دیگر لینک میشوند در فاز تست و به صورت همزمان ارتباط بینماهوارهای تجربه میکنیم و در حوزه EOT خدمات میدهیم.
درباره اولین ماهواره و منظومه رونمایی شده توضیح دهید.
تاکنون توانستهایم سه ماهواره را تا مرحله پیش کیفی پیش ببریم و ماهواره «اروم ست» یکی از ماهوارههای این منظومه است که رئیسجمهور از آن رونمایی کردند؛ این ماهواره از نوع ماهوارههای سنجشی محسوب میشود. بدین معنا که میتوانیم تصویر بگیریم و تصویر را بفروشیم. همچنین اولین منظومه فضایی کشور را در سال ۹۹ رونمایی شد که به واسطه تلاشهایی که حاج قاسم سلیمانی در دوران حیاتشان داشتند به نام ایشان نامگذاری شد که تبلوری از نام این شهید در سراسر دنیا خواهد بود.
پرتاب این ماهوارهها چگونه صورت میگیرد؟
در حال حاضر پرتابگر ما برونسپاری شده، اما خوشبختانه پرتابگر داخلی در مرحله تثبیت هستند و اگر نتیجه خوبی داشته باشند حمایت میشوند و مورد استفاده قرار خواهند گرفت. در بخش پرتابگر هم اگر حمایت بخش خصوصی صورت بگیرد جوانان ایرانی میتوانند توانایی و دانش خود را در این حوزه هم به رخ جهانیان بکشند.