شمارش معکوس برای اعتصاب سراسری در انگلیس رویترز: مردم دیگر تحمل تورم را ندارند
سرویس خارجی-
زمانی که در 15 اسفند 1400 (۲۴ فوریه ۲۰۲۲) روسیه حمله خود به اوکراین را آغاز کرد شاید بسیاری نمیتوانستند پیشبینی کنند که این جنگ چقدر طول خواهد کشید. اما آنان که میتوانستند چیزی بیشتر از پیش پای خود را ببینند، میدانستند که با هر چه طولانیتر شدن این جنگ، جنگ همچون باتلاقی خواهد شد که نه تنها طرفین جنگ که کل اروپا و حتی برخی از دیگر نقاط جهان را میبلعد. اروپا و آمریکا و متحدانشان با اعتماد به نفسی که از حیثی پهلو به حماقت میزد دست به اِعمال تحریمهای بسیار گسترده علیه روسیه زدند و حالا باید پای لرز این تصمیم بنشینند. مسلم است که این تحریمها برای روسیه مشکلآفرین است، اما شکل این تحریمها و طرف این تحریمها به گونهای هستند که خود اروپاییها نیز از نتایج آن در امان نماندهاند و چه بسا خیلی بیش از روسها آسیب دیدهاند. تبعات سوء اقتصادی و بحران انرژی ناشی از این جنگ به قدری فراگیر شده که اقتصاد کشوری چون انگلیس را به معنای دقیق کلمه «زمینگیر» کرده است. روشن است خود این بحران اقتصادی و بحران انرژی که علت عمدهاش جنگ اوکراین است، خود علتِ بحرانهای اجتماعی و سیاسی دیگر است. بحران دولتهای کوتاه مدت که در دورهای دامن انگلیس را گرفت از بحرانهای سیاسیِ ناشی از این بحران اقتصادی و انرژی بود، اما به عنوان نمونه از بحرانهای اجتماعیِ معلول این وضع میتوان به اعتصابات گسترده و مکرر در این کشور اشاره که که البته از آن بحرانهای اقتصادی جدیدی تولد خواهد کرد و اینطور است که «چرخه مصیبتها» به وجود خواهد آمد.
انگلیس آبستن تحولات خطرناک اقتصادی
صدها هزار کارگر در انگلیس از بخش حملونقل ریلی گرفته تا آتشنشانی وپرستاری در حال برنامهریزی اعتصاب در دسامبر و ژانویه (آذر و دی) هستند و قرار است این اعتصابها تا کریسمس ادامه داشته باشد. حتمالاً بیش از ۳۳ هزار آتشنشان و کارکنان اتاق کنترل در این اعتصاب مشارکت کنند. آنطور که تسنیم نوشته است، بخش حملونقل انگلیس هم از یازدهم تا هفدهم دسامبر (20 تا 26 آذر) و بعد از سوم تا هفتم ژانویه (13 تا 17 دی) مختل خواهد شد. رانندگان انگلیس هم هشدار دادهاند با اعتصابکنندگان بخش راهآهن همراهی خواهند کرد. کارگران بخش بزرگراههای ملی که جادههای انگلیس را زیر نظر دارند اعلام کردهاند در اعتصابهای 16 دسامبر تا 7 ژانویه شرکت خواهند کرد. همچنین 10 هزار بهیار و امدادگر هم در انگلیس و ولز به اعتصابها رأی مثبت دادهاند و احتمالاً 100 هزارپرستار هم به جمع آنها اضافه میشوند.
بلند شدن فهرست اتحادیههایی که در این اعتصابها شرکت میکنند، «ریشی سوناک»، نخستوزیر انگلیس، را به شدت تحت فشار قرار داده است. آنطور که منابع خبری خبر دادهاند، سوناک و دولتش تلاش میکنند یک کمتر تهاجمی را با اتحادیهها در پیش بگیرد؛ به نظر میرسد او از تبعات سختتر برخورد شدید و مستقیم با اتحادیهها، آن هم در این روزهای بحرانی انگلیس، ترس دارد.
مردم توان تحمل بیشتر تورم را ندارند
خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی تکاندهنده از وضعیت مردم انگلیس مینویسد که تأمین موادغذایی تخفیفدار آن هم از نوع کالاهایی که تاریخ انقضاء آنها گذشته است، نسبت به سایر هزینههای زندگی در اولویت مردم انگلیس قرار دارد. شرکت «بارکلی کارت» (Barclaycard)، بزرگترین شرکت تولیدکننده کارتهای اعتباری در انگلیس، اعلام کرد با بررسیِ کارتهای اعتباری «دبیت» خود که در اختیار مصرفکنندگان انگلیسی قرار دارد متوجه شده است که تنها ۳.۹ درصد افزایش تراکنش در ماه نوامبر و نسبت به مدت مشابه سال قبل را داشته است. حدود ۹۴ درصد از شهروندان انگلیسی که از سوی بارکلی کارت، مورد نظرسنجی قرار گرفتند، گفتند که نگران تأثیر افزایش قبوض انرژی خانوار بر امور مالی و اقتصادی خود هستند.
کمبود آنتیبیوتیک در انگلیس
روزنامه دیلیمیل انگلیس نیز در گزارشی نوشت، در بحبوحه افزایش تعداد مبتلایان به عفونتهای باکتریایی (استرپتوکوک) و مرگ 7 کودک بر اثر آن، انگلیس اکنون با کمبود آنتیبیوتیک مواجه است. در گزارش دیلیمیل آمده است: «سه دارویی که اغلب برای درمان باکتری استرپتوکوک یا علائمی که ممکن است توسط سایر عفونتهای باکتریایی ایجاد شود، استفاده میگردند، در انگلیس کمیاب شدهاند.» در این باره «لایلاهانبک» رئیسانجمن داروخانههای مستقل انگلیس به این روزنامه گفته است، بسیاری از داروسازان با کمبود آنتیبیوتیک مواجه هستند و مجبورند به والدین بگویند که امکان خرید این داروها برای فرزندانشان وجود ندارد. گفتنی است، خشمی که از این محرومیت در مردم ایجاد خواهد شد، میتواند خود عامل بحرانهای اجتماعی بیشتر باشد.
تظاهرات علیه دولتِ حامی اوکراین در اتریش
روشن است که مورد انگلیس تنها یک نمونه از کشورهایی است که گرفتار بحرانهای معلولِ جنگ اوکراین است. بسیاری دیگر از کشورها نیز گرفتار همین جنگ و تبعات آنهستند. اتریش نیز یکی از کشورهایی است که هم از بحرانهای اقتصادی و انرژی ناشی از این جنگ رنج میبرد و حمایت دولت اتریش از اوکراین در این جنگ هزینههای این بحرانها را سنگینتر کرده است. رسانهها دیروز تصاویری از تظاهرات شهروندان اتریشی در پایتخت این کشور علیه حمایت دولت اتریش از اوکراین و بالا رفتن هزینههای زندگی در این کشور را منتشر کردند.
اسب وحشیِ زمستان به سوی اروپا
بحران انرژی ناشی از این جنگ به طور ویژه کل اروپا را تهدید میکند. زمستان اروپا به طور رسمی تا ۲۱ دسامبر (۳۰ آذر) آغاز نمیشود اما سرمایِ زمستانی در روزهای اخیر به خانههای ساکنان قاره سبز رسیده است؛ وضعیت امسال، متفاوت از سال گذشته است و سایه شوم جنگ و پیامدهای آن بر اروپا سنگینی کرده و از سرمای استخوانسوزتری هشدار میدهد. «سازمان همکاری اقتصادی و توسعه» به تازگی هشدار داده است که اگر دمای هوا خیلی پایین باشد، اروپا ممکن است از ماه فوریه (بهمن- اسفند) با کمبود ذخایر گاز مواجه شود. خطر زمستان طاقتفرسای اروپا بهاندازهای جدی است که برای کشوری مانند اسپانیا که تا حدودی در وضعیت مناسبتری نسبت به آلمان قرار دارد نیز بیاحتیاطی جایز نیست. در این اوضاع است که خبر میرسد آلمان رکورد سوزاندن زغال سنگ را زد و حتی از آفریقای جنوبی و هند هم پیش افتاد.
بسیاری از مراکز مراقبتهای اولیه و بیمارستانها در هفتههای اخیر شاهد موج موارد آنفلوانزا، کووید و برونشیولیت بوده است. در مقابل، استفاده از وسایل گرمایشی در منازل کاهش یافته است و این به معنای پارادوکسی نگرانکننده است. وضعیت این روزهای اروپا طوفانی است. قامت سیستم بهداشتی کشورها که تقریبا از سه سال پیش، زیر بار شیوع همهگیری تاریخی کووید-۱۹ خم شده است، اکنون باید دوباره برای مواجهه با یک شرایط اضطراری دیگر، سر پا شود. کمبود پزشک برای رسیدگی کافی و پوشش حداکثری نیازها، بالاترین اولویت است.
به گزارش ایرنا، اروپا با ادعای مجازات روسیه به بهانه جنگی که خود در آن نقشی اساسی دارد، دست رد به سینه انرژی روسیه زده اما آتش تحریمها اینبار دامنگیر کشورهای قاره پیر شده است؛ «میخائیل اولیانوف» نماینده دائم روسیه نزد سازمانهای بینالمللی در وین اعلام کرد با تعیین سقف قیمت برای نفت، اروپا از سال آینده بدون نفت روسیه زندگی خواهد کرد؛ از طرفی، بستن شیر گاز به روی اروپا در حالی است که ساخت پروژه کلیدی خط شرقی گاز طبیعی روسیه به چین، شنبه گذشته تکمیل شد. این خط لوله قرار است ۳۸ میلیارد متر مکعب گاز روسیه را از سال ۲۰۲۴ و طی قراردادی ۳۰ ساله به ارزش ۴۰۰ میلیارد دلار به چین برساند.
روسیه به تحریمهای نفتی پاسخ میدهد
در این اوضاع سخنگوی ریاست جمهوری روسیه نیز گفته است که مسکو در حال آماده سازی پاسخ به تحریم اتحادیه اروپا بر عرضه نفت روسیه و اعمال سقف قیمت است. او افزوده، مقدمات این تصمیم در حال انجام است و یک چیز واضح است که ما هیچ سقف قیمتی را به رسمیت نمیشناسیم. گفتنی است، تحریم عرضه نفت روسیه از طریق دریا به اتحادیه اروپا از روز دوشنبه اجرایی و سقف ۶۰ دلار برای قیمت نفت روسیه تعیین شد. «دیمیتری پسکوف»، سخنگوی ریاستجمهوری روسیه تأکید کرد: «یک چیز واضح است؛ ما هیچ سقف قیمتی را بهرسمیت نمیشناسیم.»
در این اوضاع است که وال استریت ژورنال مینویسد، بهای جهانی نفت پس از تصمیم وزیران «اوپک پلاس» در مورد افزایش نیافتن تولید و اجرای مکانیزم سقف قیمت گروه هفت، تا دو درصد صعود کرد و یا فایننشال تایمز اینگونه مینویسد: «اوجگیری مجدد یوآن؛ یوان چین از سطح هفت در هر دلار عبور کرد و به بالاترین حد خود از اواسط سپتامبر (اواخر شهریور) رسید.