تقلای واشنگتن برای تنفس مصنوعی به آشوبها آمریکا: به دنبال حمایت از اغتشاشات در ایران هستیم نه مذاکرات هستهای
سرویس سیاسی-
«ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت «توافق هستهای ایران» در حال حاضر تمرکز آمریکا نیست و اذعان کرد دولت این کشور در عوض بر حمایت از اغتشاشگران در ایران تمرکز کرده زیرا به ادعای او تلاشها برای احیای توافق هستهای به بنبست دیگری رسیده است.
در حالی که آمریکا طرفی بوده که با خروج از برجام و نقض تعهداتش وضعیت فعلی پیرامون این توافق را رقم زده و تاکنون از پذیرش تعهداتش برای به سرانجام رسیدن مذاکرات خودداری کرده، سخنگوی وزارت خارجه این کشور مدعی شد: ایرانیها مشخص کردهاند که این توافقی نیست که آماده انجام آن بودهاند، توافق قطعاً قریبالوقوع به نظر نمیرسد.
وی در ادامه ادعاهایش برای رفع تقصیر از واشنگتن گفت: درخواستهای ایران غیرواقعی است. فراتر از محدوده برجام است. هر چیزی که در هفتههای اخیر شنیدهایم نشان از تغییر موضع آنها ندارد. پرایس در ادامه اذعان کرد که تمرکز فعلی دولت آمریکا حمایت از اغتشاشات در ایران است و در همین خصوص مدعی شد تمرکز فعلی واشنگتن «روی شجاعت و شهامت قابل توجهای است که مردم ایران از طریق تظاهرات مسالمتآمیز خود، از طریق اِعمال حق جهانی خود برای آزادی تجمع و آزادی بیان به نمایش میگذارند. تمرکز کنونی ما جلب توجهات به کاری است که آنها انجام میدهند و حمایت از آنها به روشهایی است که میتوانیم.»
به گزارش فارس، پیشتر، جو بایدن رئیسجمهور آمریکا در بیانیهای در حمایت از اغتشاشات اخیر در ایران گفت که ایالات متحده تحریمهای جدیدی علیه مقامات ایران که به ادعای او واشنگتن آنها را در «خشونت علیه معترضان» دخیل میداند، اعمال میکند. دو روز بعد از اظهارات بایدن، وزارت خزانهداری آمریکا در جدیدترین اقدام خود در حمایت از اغتشاشات در ایران اعلام کرد اسامی هفت مقام از جمله وزیر ارتباطات ایران را در فهرست تحریمها قرار داده است. پیشتر هم وزارت خزانهداری آمریکا پلیس امنیت اخلاقی ایران را به «خشونت علیه زنان» متهم کرده و آن را در فهرست تحریمها قرار داده بود. آمریکا در بیانیه قبلی، بدون اشاره به هیچ مستنداتی پلیس امنیت اخلاقی را بابت مرگ خانم «مهسا امینی» مسئول خوانده بود.
کشورهای اروپایی هم این روزها نه تنها اقدام به صدور بیانیههای مداخلهجویانه درباره اغتشاشات اخیر به نام مردم ایران و در حمایت از اغتشاشگران کردهاند، بلکه قطعنامه هم صادر کرده و به دنبال اعمال تحریم نیز هستند. کارشناسان میگویند آمریکا و کشورهای اروپایی در شرایطی که در برابر دست برتر ایران در مذاکرات رفع تحریمهای وین چارهای پیشرو نمیبینند قصد دارند از طریق تحریک افکار عمومی و دعوت به آشوب در ایران یک اهرم فشار برای خودشان دست و پا کنند. جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات وین به ویژه به دلیل آنکه تحریمها در هدف آشکار کشورهای غربی برای ایجاد شکاف عظیم میان ملت و حکومت و ایجاد جریانهای قدرتمند براندازی شکست خوردهاند دست برتر را در اختیار دارد.
تحریمها طبق اذعان افرادی نظیر «ریچارد نفیو» که از معماران سیاستهای تحریمی محسوب میشوند برای اینکه بتوانند به شکل برگهای چانهزنی در مذاکرات مورد استفاده طرفهای غربی قرار بگیرند بایستی از طریق ایجاد «نارضایتیهای عمومی» و تهدید به براندازی، محاسبات مسئولان حکومت را عوض کرده و آنها را برای اعطای امتیاز تحت فشار قرار دهند.
اما این اتفاقی است که علیرغم اجرای سیاست فشار حداکثری رخ نداده و ایران به لطف مقاومت مردم، شدیدترین اثرات یک جنگ تمام عیار اقتصادی را پشت سرگذاشته و اکنون تصمیمگیران ایرانی به دنبال آن هستند که از همین مسئله به عنوان اهرمی برای متقاعد کردن غرب به دست کشیدن از سیاستهای زورگویانه و پایان دادن به جنگافروزی اقتصادی علیه ملت ایران استفاده کنند.
بدیهی است در چنین شرایطی کشورهای غربی و امپراطوریهای رسانهای وابسته به آنها به «آشوب» در داخل کشور نیاز دارند تا بتوانند در مذاکرات آن را به عنوان شاخصی از اثرگذاری تحریمها معرفی کرده و سپس از آن به عنوان یک برگ چانهزنی برای تداوم جنگ اقتصادی علیه ملت ایران استفاده کنند. آشوب، در واقع ابزار دست جریانهای ضد انقلاب برای گلآلود کردن جریان مذاکرات و صید تحریم از آن است. توجه به این نکته در کنار قرائن دیگری که نشان میدهد دولت جو بایدن با توجه به کند شدن تیغ تحریمها و اهرمهای فشار آمریکا قصد دارد راهبرد آشوبسازی دونالد ترامپ را برای پیش بردن مطامعش علیه ایران در پیش بگیرد، حائز اهمیت است.
کاخ سفید: به توافق احیای برجام نزدیک نیستیم
جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید هم روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت: اینطور نیست که نخواهیم اجرای مجدد برجام را ببینیم. ما خواهان احیای آن هستیم اما ما در موقعیتی قرار نداریم که چنین رویدادی در آیندهای نزدیک اتفاق بیفتد.
کربی مدعی شد: در این زمان ایرانیان با درخواستهای غیرمنطقی بازگشتهاند که خیلی از آنها هیچ ارتباطی به خود توافق ندارد.هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید در ادامه با اشاره به ناآرامیهای اخیر ایران مدعی شد که واشنگتن دولت ایران را پاسخگوی اتفاقات خواهد دانست. جان کربی در بخشی دیگر از صحبتهای خود عنوان کرد: بایدن به جلوگیری از دستیابی ایران به تواناییهای تسلیحات هستهای متعهد است. رئیسجمهور همچنان بر این باور است که راهحل دیپلماتیک بهترین راه پیشرو برای رسیدن به این هدف میباشد.
اتحادیه اروپا بر سر اعمال تحریم
علیه ایران به توافق رسید
رئیسکمیسیون اروپا: زمان اعمال تحریم علیه ایران رسیده است
یک رسانه غربی از حصول توافق میان اعضای اتحادیه اروپا برای اعمال تحریمهای جدید علیه ایران به بهانه آنچه «سرکوب اعتراضات» خوانده شده خبر داده است.
خبرگزاری فرانسه این خبر را به نقل از دیپلماتهای غربی گزارش داد. وبگاه شبکه خبری بلومبرگ هم گزارش داده ۱۵ فرد و نهاد در فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا قرار خواهد گرفت. «اورسولا
فن در لاین» رئیسکمیسیون اروپا در اظهاراتی مداخلهجویانه اغتشاشات اخیر در ایران را «فریاد برابری و حقوق زنان» خواند و در حمایت از اغتشاشگران خواستار اعمال تحریمهای ضدایرانی شد.
وی در ادامه حمایت کشورهای غربی از آشوب در ایران، مدعی شد: معتقدم اروپا همیشه باید از ارزشهایی که ما به آن اعتقاد داریم حمایت خود را اعلام کند و از هر کسی که برای این ارزشها مبارزه میکند، حمایت کند. به طور مثال، زنان شجاع ایران که خواستار آزادی و برابری هستند.
وی در ادامه با طرح اتهامات علیه مجریان قانون در ایران، مدعی شد «این فریاد برای برابری و حقوق زنان است و پیام ما باید واضح باشد. باید خواستار توقف خشونت شویم. زنان باید فرصت انتخاب داشته باشند و ما باید کسانی را که مسئول سرکوب زنان هستند، پاسخگو کنیم.»
این مقام اتحادیه اروپا در ادامه با بهانه قرار دادن این اتهامات، خواستار تحریم افراد به ادعای او «مسئول خشونت و سرکوب» شد و گفت: باید با هم بر روی تحریمها کار کنیم.
اتحادیه اروپا اخیراً قطعنامهای را درخصوص اوضاع داخلی ایران صادر کرد که با واکنش ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه ایران روبهرو شد و این قطعنامه را مردود و بیارزش خواند و گفت: ایران بر اساس احترام و منافع متقابل، آماده تعامل دوسویه با تمامی طرفهاست، اما در برابر هرگونه تلاش برای اعمال فشار یا توسل به اقدامات محدودکننده علیه مردم ایران، قاطعانه ایستاده و پاسخ متقابل و متناسب خواهد داد.
روایت «بورِل» از گفتوگوی تلفنی با امیرعبداللهیان
در شرایطی که وزیر خارجه ایران به اروپاییها درباره مداخله در امور داخلی ایران هشدار داده است، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا باز هم در امور داخلی ایران دخالت کرد.
جوزپ بورل که پیشتر اعلام کرده بود این نهاد در حال بررسی اعمال تحریمهای جدید علیه ایران به بهانه «سرکوب اعتراضات و دستگیریها» است، در پیام توئیتری خود برای ایران نسخهپیچی کرد.
این مقام ارشد اتحادیه اروپا در حالی که تحریمهای غرب علیه مردم ایران ادامه دارد، ژست حمایت از «مردم ایران» گرفت و مدعی شده که در صحبت با امیرعبداللهیان، موضع شفاف و یکپارچه اتحادیه اروپا را بیان کرده است. جوزپ بورل یک بار دیگر از اغتشاشگران در ایران دفاع کرد و با لحنی مداخلهجویانه نوشت: «سرکوب خشونتآمیز باید فوراً متوقف شود. معترضان باید آزاد شوند.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در شرایطی این اظهارات را مطرح کرده که چندی قبل گفته بود که این نهاد در حال بررسی اعمال تحریمهای جدید علیه ایران به بهانه آنچه «سرکوب اعتراضات و دستگیریها» خواند، است.
مانور تکراری و بیهوده آمریکا و اروپا بر روی تحریمهایی که ایران را قویتر کرد
به دنبال اغتشاشات در ایران، انگلیس، فرانسه و آلمان سه عضو اروپایی برجام نیز همسو با آمریکا در حمایت از اغتشاشگران وارد میدان شدند و در این راستا نه تنها بیانیههای مداخلهجویانه صادر کردند.
انگلیس ۱۸ مهر ماه، تحریم علیه یک نهاد و چند مقام ارشد سیاسی و امنیتی ایران را عملیاتی کرد. پیشتر در خبرها آمده بود، آلمان، فرانسه، دانمارک، اسپانیا، ایتالیا و جمهوری چک ۱۶ پیشنهاد برای اعمال تحریمهای جدید اتحادیه اروپا علیه ایران ارائه دادهاند و قرار است وزرای خارجه اتحادیه اروپا در نشست ۱۷ اکتبر
(۲۵ مهر) درباره تحریمهای جدید تصمیمگیری کنند.
آمریکا و اروپا در حالی برای تنفس مصنوعی به آشوبها تقلا کرده و ایران را تهدید به تحریم میکنند که تجربه بیش از 40 ساله دولتهای مختلف در مقابله با تحریمها نشان داده که ایران توانسته است تیغ تحریمها را کند و از این تهدید برای خود فرصت سازی کند.
یکی از نمونههای خوب آن را میتوان در تحریمهای دارویی آمریکا و اروپا در موضوع مقابله با کرونا مشاهده کرد. در حالی که نظام سلطه سعی میکرد ایران را به دلیل تحریمها از دسترسی به واکسن محروم کند، در ایران اما برای ایمن سازی همگانی و مدیریت اپیدمی کرونا، به راهاندازی خطهای تولید و حتی صادرات واکسن رسیدیم.
بر همین اساس بود که آیتالله رئیسی روز گذشته در دیدار مسئولان نظام و میهمانان کنفرانس وحدت اسلامی با رهبر انقلاب طی سخنانی، علت کینه دشمن از ملت ایران را پیشرفتهای خیرهکننده و همهجانبه آن دانست و خاطرنشان کرد: «در سفر اخیر به نیویورک، دبیرکل سازمان ملل در ملاقات خصوصی عذرخواهی کرد و گفت با وجود تلاشهای زیاد نتوانستم تحریمهای مربوط به کرونا علیه ایران را رفع کنم که به او پاسخ دادم ملت ایران همواره از تهدید و تحریم، فرصتسازی کرده و در قضیه کرونا نیز با فعال شدن شش مرکز تولید واکسن به صادرکننده تبدیل شدیم و امروز جزو کشورهای برتر دنیا در مقابله با این بیماری هستیم»
ریاض: هرگونه توافق هستهای با ایران
باید امنیت منطقه را هم شامل شود
«فیصل بنفرحان» وزیر امور خارجه عربستان سعودی روز چهارشنبه گفت، هرگونه توافق با ایران باید امنیت منطقه را شامل شود.
به نوشته وبگاه شبکه «العربیه»، بنفرحان گفت: «هرگونه توافق با ایران در آینده، باید قصورات توافق قبلی را در نظر گرفته و امنیت منطقه را شامل شود.»
او همچنین درباره روابط تهران و ریاض گفت: «گفتوگوها با ایران به نتایج ملموسی نرسیدهاند و بهدنبال برگزاری دور ششم گفتوگوها هستیم.»
وی پیشتر و در گفتوگو با شبکه
«فرانس ۲۴» در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک گفت که کشورش نگرانیهایی در مورد احتمال احیای توافق هستهای بین قدرتهای غربی و ایران به ویژه در مورد بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی دارد.
وزیر امور خارجه عربستان سعودی در این باره مدعی شد که ریاض حتی یک توافق «معیوب»، در اشاره به توافق هستهای ایران را بهتر از عدم توافق میداند.
وی با تاکید بر اینکه هنوز اختلافاتی با ایران وجود دارد که در حال حاضر او را از دیدار با همتای ایرانیاش بازمیدارد، افزود: «ما قطعاً قصد داریم با همسایگان خود در ایران روابط مثبتی برقرار کنیم».